عمومیکسب و کار ایرانیان

راهنمای انتخاب سایز مناسب کفش طبیعت گردی و کوهنوردی

اگر دچار تشویش شده اید، با خواندن مقاله زیر می توانید به راحتی تصمیم درست را اتخاذ نمایید. برخی انواع کفش طبیعت گردی و کوهنوردی دارای ویژگی‌های خاصی مانند ضد آب بودن، دوام بالا و حفظ کف پا در شرایط سخت هستند . از جمله عواملی که در انتخاب نوع کفش مورد نیاز خود باید در نظر بگیرید می‌توان به سرما و درجه حرارت مسیر، میزان رطوبت، ارتفاع و سختی مسیر و مدت زمان برنامه اشاره کرد.

همچنین نوع فعالیت شما، در انتخاب کفش نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است، به عنوان مثال می توان به کوهنوردی در ارتفاعات بلند، کوهنوردی فنی، کوهنوردی با کوله پشتی، ترکینگ، کمپینگ، راهپیمایی در دامنه، طبیعت گردی، شکار و ماهیگیری، دویدن در زمین های هموار، راهپیمایی و زندگی شهری اشاره کرد.

کفش کوهنوردی چگونه کفشی است؟

کفش مناسب را به جرات می‌ توان به عنوان یکی از مهم ترین تجهیزات کوهنوردی معرفی کرد. انتخاب و خرید یک کفش کوهنوردی مناسب نه تنها صعود را برای شما آسان و لذت‌بخش‌‌تر می‌ کند، بلکه احتمال بروز هرگونه حادثه را نیز کاهش خواهد داد. با این حال، هیچ کفشی وجود ندارد که برای تمام مصارف مرتبط با کوهنوردی مناسب باشد. انتخاب کفش باید بر اساس نوع مسیر، شرایط آب و هوایی، شرایط جسمانی شما و برخی دیگر از موارد انجام شود.

در ادامه این مطلب به ارائه راهنمای خرید کفش کوهنوردی خواهیم پرداخت و نکاتی را متذکر خواهیم شد که هنگام خرید این نوع کفش باید به آنها توجه داشته باشید. متاسفانه باور افراد زیادی آن است که کفش کوهنوردی همان کفش های اسپرت و ورزشی است که برای پیاده روی های روزمره استفاده می کنید. اما در واقع انتخاب سایز مناسب کفش کوهنوردی و نوع آنها کاملا متفاوت میباشد. کفش  های کوهنوردی کاملا متفاوت و حرفه ای هستند که برای بالا رفتن از صخره ها و مسیرهای صعب العبور طراحی شده اند.

نکاتی مهم در انتخاب سایز کفش کوهنوردی

کفش کوهنوردی مناسب باید گرم و نرم، سبک بوده و فضای کافی برای انگشتان شما داشته باشد. بوت را در انتهای روز با جوراب تست کنید. سایز خود را بدانید. بهتر است سایز پای خود، پهنا، طول قوس پا را بدانید چرا که در برخی فروشگاه لوازم کوهنوردی با یک وسیله کالیبره اندازه گیری می‌شود و دیگر موارد ضروری  نیز توسط یک متخصص در فروشگاه ارزیابی می‌گردد. همچنین می‌توانید طول پا خود را اندازه گیری کرده و از نمودار سایز استفاده کنید و سایز پای خود را بیابید.

کفی کفش را درآورده و دوباره امتحان نموده و بایستید، حنما انگشت شصت و بلندترین انگشت شما در قالب کفش قرار گرفته و راحت باشد. این نکته را در نظر داشته باشید، کفش ها را در انتهای روز امتحان کنید. پای شما معمولاً در طول فعالیتهای روزانه تا حدی بزرگ می‌شود و در بزرگترین سایز خود قرار می‌گیرد. در این صورت، کفشی که به پای شما کوچک می‌باشد را نمی‌خرید. اگر از کفی طبی استفاده می‌کنید بهتر است آنها را نیز با خود ببرید زیرا در راحت بودن بوت تاثیر دارد. جوراب کوهنوردی مناسب بپوشید. از ضخامت جوراب مطمئن شوید. برای پیاده روی از جوراب هایی با الیاف مصنوعی استفاده کنید .

. جوراب‌هایی از جنس کتان دیر خشک می‌شوند و باعث تاول زدن پاها میگردند. کفش را برای مدتی زمانی، حداقل ۱۰ دقیقه‌ای پا کنید. در فروشگاه راه رفته و اگر پله‌ای در فروشگاه هست، از آنان بالا و پایین بروید. معمولاً سطح شیبداری در فروشگاه‌های فروش کفش کوهنوردی وجود دارد (فضا یا ابزاری تهیه شده) که بر روی آن رفته و وضعیت کفش و پا خود در کفش را بر روی آن امتحان نمایید، در غیر اینصورت سطح شیب داری پیدا کرده و بر روی آن راه بروید. این نکته برای انتخاب کفش کوهنوردی مناسب بسیار اهمیت دارد .

چطور تشخیص دهیم سایز کفش مناسب پایمان است ؟

برای انتخاب سایز مناسب کفش باید ابتدا جورابی را به ضخامت جورابی که معمولا در کوهنوردی می پوشید به پا کنید. پس از پا کردن کفش در حالی که هنوز بند های آن باز است. پا را به قسمت جلویی آن بچسبانید تا نوک انگشتان شما جلوی کفش را احساس کند،توجه داشته باشید که انگشتان پای شما به هیچ وجه خمیده نباشند. در این وضعیت باید پشت پای شما به اندازه یک انگشت سبابه با پشت کفش فاصله داشته باشد. مطمئن شوید هیچ فشاری به انگشتان پا وارد نشود.

حالا پشت پای خود را به قسمت عقب هدایت نموده تا کاملا به قسمت انتهایی کفش بچسبد. در این حالت باید حدود یک انگشت سبابه دست، بین نوک انگشتان شما با قسمت جلویی کفش فاصله وجود داشته باشد، بطوری که بتوانید تمامی انگشتان خود را به راحتی حرکت دهید. در صورتی که می خواهید به صورت حرفه ایی و با استاندارد U.S و سایز مناسب پایتان را پیدا کنید، پاهای خود را بدون جوراب و پوشش روی یک سطح صاف(یک تکه کاغذ بزرگتر از پاهای خود) قرار دهید. روی همان سطح صاف پشت پایتان را به دیوار یا جسم ثابتی بچسبانید. از قسمت بلندترین انگشتان مطابق شکل یک خط بکشید.

فاصله میان دیوار و خط کشیده شده را اندازه گیری و ثبت کنید. اندازه بدست آمده را با جدول موجود در لینک ذیل تطبیق دهید و سایز دقیق کفش خود را بیابید. برای مثال اگر شما آقا هستید و طول پای شما ۲۳۵ میلیمتر (۲۳٫۵ سانتیمتر) است، سایز کفش استاندارد پایتان ۴۲ می باشد. به این ترتیب اگر شما خانم هستید و طول کف پای شما ۲۲۵ میلیمتر (۲۲٫۵ سانتیمتر) است، سایز استاندارد پای شما ۳۸ خواهد بود. نکته : توصیه ما برای انتخاب سایزمناسب کفش کوهنوردی، استفاده از یک سایز بزرگتر از نتایج جدول  است. به این صورت که اگر طول کف پای شما ۲۲۵میلیمتر(۲۲٫۵ سانتیمتر) است،

سایز کفش استاندارد برای استفاده داخل شهر برای خانم ها ۳۸ اما برای کفش کوهنوردی ۳۹ می تواند ایده آل باشد و آقایان نیز برای داخل شهر سایز ۴۲  و برای کوهنوردی ۴۳، سایز کفش مناسب برایشان می باشد. برای مثال یکی از مشکلات متداول کوهنوردان، انتخاب تجهیزات مناسب و درخور نیاز مسیرهای کوهنوردی است که از کفش می‌توان به عنوان مهمترین آنها نام برد. برای انتخاب سایز مناسب کفش کوهنوردی بسیار دقت کنید، زیرا در صورت عدم تطابق کفش نسبت به مسیر و فیزیک پای شما، علاوه بر مصرف انرژی بیشتر، کارایی کمتر و آسیب پذیری بیشتری خواهید داشت.

در انتخاب سایز مناسب کفش کوهنوردی، همواره این نکته را در نظر بگیرید که هر چقدر مسیر کوهنوردی دشوارتر می شود نیاز به کفشی محکم تر و قوی تری دارید، معمولا استفاده از کفش های ضعیف نسبت به مسیر کوهنوردی باعث کاهش شدید عمر کفش، آسیب دیدن و در برخی موارد صدمات جدی پا می شود. توصیه ما برای انتخاب سایز مناسب کفش کوهنوردی، استفاده از یک سایز بزرگتر از نتایج جدول  است. به این صورت که اگر طول کف پای شما ۲۲۵ میلیمتر (۲۲٫۵ سانتیمتر) است، سایز کفش استاندارد برای استفاده داخل شهر برای خانم ها ۳۸ اما برای کفش کوهنوردی ۳۹ می تواند ایده آل باشد و آقایان نیز برای داخل شهر سایز ۴۲  و برای کوهنوردی ۴۳، سایز کفش مناسب برایشان می باشد.

انتخاب نکردن سایز مناسب کفش کوهنوردی چه مضراتی دارد؟

متاسفانه باور افراد زیادی آن است که کفش کوهنوردی همان کفش های اسپرت و ورزشی است که برای پیاده روی های روزمره استفاده می کنید. اما در واقع انتخاب سایز مناسب چگونگی تنظیم اندازه کفش کوه نوردی در هنگام خرید کفش کوهنوردی باید به نکاتی دقت کنید که در هنگام استفاده از کفش پای شما آسیب نبیند، این نکات را معمولا فروشنده های غیر حرفه ای به خریدار توضیح نداده و صرفا به فکر فروش کفش هستند.، بنابراین در این مبحث به آموزش نحوه سایز کردن کفش می پردازیم

در هنگام خرید کفش کوهنوردی به نکات زیر دقت کنید:

۱- هنگام خرید و امتحان کردن کفش کوه نوردی، همیشه کفش را از شماره پای خودتان یک شماره بزرگتر انتخاب کنید به صورتی که پیش از بستن بندهای کفش، پایتان را تا جایی که امکان دارد در داخل کفش به قسمت جلو برانید و پنجه‌ی پایتان را کاملاً در جلوی کفش قرار دهید در این هنگام باید به اندازه حداقل قطر یک انگشت پاشنه با انتهای کفش فاصله داشته باشد.

۲- کفش کوهنوردی را حتما با جوراب های مخصوص کوهنوردی تست کنید.

۳- پس از مرحله یک بند کفش را محکم بسته و با آن راه بروید. اگر کفش مناسب پای شما باشد پایتان در داخل آن کاملاً راحت است. در این حالت کفش نباید هیچ ‌گونه فشاری بر انگشتان شست از لایه‌ی بیرونی و بر روی انگشت کوچک تان از لایه‌ی درونی و کناری و قوس استخوانی روی پایتان وارد نماید. راه رفتن با آن می‌توانید از راحت بودن آن مطمئن شوید.

۴- بعد از بسته شدن بند ها در موقع راه رفتن نباید پاشنه پا از داخل کفش بلند شود به صورتی که کفش برایتان بزرگ باشد، اگر این عمل انجام بشود، در برنامه های کوهنوردی پشت پایتان تاول می زند.

۵- بر روی یک پا بایستید و در هنگامی که جوراب کوهنوردی پوشیده اید و بند کفشهایتان را هم محکم بسته اید باید بتوانید انگشتان پایتان را به راحتی جمع کنید

۶- پس از پوشیدن کفش و بستن بند آن، روی یک پای خود ایستاده و با پای دیگر خود به دیوار ضربه وارد کنید. اگر کفش مناسب باشد در این حالت هیچ‌‌گونه ضربه‌ای به طور مستقیم به پایتان وارد نمی‌شود.

۷- بعد از پوشیدن کفش و بستن بندهای آن، با ایستادن روی کناره‌ی خارجی پای خود، می توانید مطمئن شوید که قوزک پایتان نیز مورد حمایت کفش قرار دارد.

توجه به نکات زیر به شما در خریداری یک کفش مناسب کمک می‌کند.

۱- کفش‌هایی را انتخاب کنید که نسبت به سطح کوهنوردی شما و سطح صعودتان مناسب باشد و مستحکم و با دوام باشند و نسبت به حرارت و رطوبت عایق بندی شده باشند.

۲- کفش کوه نوردی باید ساق بلند  باشد تا مچ پا را محکم نگه داشته و خوب محافظت کند.

۳- کفش‌های مناسب یک لایه‌ی چرمی باریک به‌عنوان کفی دارند. این کفی به کوهنورد کمک می‌کند بدون دغدغه انواع سطوح سفت و صخره‌ای را بپیماید.

۴- شرکت ویبرام بهترین تولید کننده تخت کفش است و اگر کفشی دارای این تخت باشد میتوان با خیال راحت از آن کفش در سطوح دارای اصطکاک روی مسیرهای لغزنده برفی، گلی و پوشش‌های گیاهی استفاده کرد.

۵- وجود لایه‌ای عایق بین تخت و قسمت روکش ضروری است، این لایه یک نوار لاستیکی و عایق است که به ضد آب بودن آن کمک می‌کند.

۶-کفش های کوهنوردی استاندارد دارای یک لایه فوم مخصوص در کف آن هستند که نسبت به شکل پا و وزن شخص و دمای بدن شخص حالت گرفته و قالب میگیرند، پس هیچ وقت کفش شخص دیگری را استفاده نکنید. ا متفاوت میباشد. مشکل دیگری که کفش نامناسب و کفشی غیر از کفش کوهنوردی در شما ایجاد می کند، درد و آسیب در زانو و کمر است.

لیلا بنی نعمتی

من لیلا هستم، خبرنگاری که با نگاهی به آینده، مسائل امروز را تحلیل می‌کنم. در این سایت، با بررسی روندهای اجتماعی و اقتصادی، به دنبال درک بهتر چالش‌ها و فرصت‌های پیش روی جامعه در آینده هستم.