عمومیکسب و کار ایرانیان

فرآیند انتخاب مناسب دستگاه تزریق پلاستیک

انواع دستگاه تزریق پلاستیک و کاربرد هر کدام

ماشین تزریق پلاستیک از نظر مکانیزم و کارکرد به چند گروه تقسیم بندی می شود. اگر چه هر کدام از این گروه ها به روش مشخصی فعالیت می کنند اما در نهایت نتیجه ی کار برای تمام گروه ها یکسان خواهد بود و همگی، قطعه پلاستیکی مورد نظر را تولید می کنند. با توجه به تفاوت در مکانیزم دستگاه، شما با قیمت های متفاوتی در خرید دستگاه تزریق پلاستیک رو برو می شوید که در هزینه های تولید تاثیر گذار است. تفاوت انواع ماشین تزریق پلاستیک به شرح زیر است:

هیدرولیک

دستگاه تزریق پلاستیک هیدرولیک در سال 1930 به بازار معرفی شدند. این دستگاه ها اولین دستگاه هایی بودند که می توانستند پلاستیک های ذوب شده را به داخل قالب های گوناگون بریزند. در دهه 1980 و با ورود دستگاه های تزریق الکتریکی استفاده از ماشین های تزریق هیدرولیکی کمرنگ شد اما همچنان این ماشین یکی از کارآمدترین و پرطرفدارترین مدل دستگاه تزریق پلاستیک هستند که می توانند مواد مذاب پلاستیکی را به کمک سیلندرهای هیدرولیکی به قالب منتقل کنند.  البته انتخاب این نوع از دستگاه به صلاح دید مصرف کننده و با در نظر گرفتن هزینه های مصرفی و نوع تولیدات پلاستیکی ارتباط دارد.

الکتریکی:

ماشین تزریق الکتریکی در سال 1984 در ژاپن وارد بازار شد. در اوایل ورود این نوع از ماشین تزریق، ناشناخته و جدید بود . اما امروزه یکی از پر فروش ترین ماشین الات تزریق پلاستیک در جهان محسوب می شود. این دستگاه با کمک سرووموتورهای کاملا دیجیتالی و پر سرعت تمامی مراحل عملیات تزریق را انجام می دهد و سرعت کار را تا حد چشمگیری افزایش می دهد. چرا که می توان با تنظیم تایمر دستگاه مراحل تزریق را به طور کاملا اتوماتیک و یکی پس از دیگری انجام داد.

هیبرید:

دستگاه تزریق هیبریدی تلفیقی از دستگاه های الکتریکی و هیدرولیکی است. در این نوع از دستگاه تزریق با قدرت بالای ماشین تزریق هیدرولیکی، دقت، سرعت و تکرار هوشمند دستگاه الکتریکی قابل ملاحظه است. به همین دلیل برای تولید قطعات متنوع پلاستیکی با ضخامت های متفاوت بسیار مناسب است. استفاده از این دستگاه بسیار ساده است و کیفیت بالای تولیدات آن موجب شده است که این دستگاه انتخاب بسیار خوبی برای کارگاه ها و کارخانجات صنعتی باشد.

راهنمای خرید دستگاه تزریق پلاستیک نو

اگر خرید دستگاه تزریق پلاستیک با دانش کافی باشد کار چندان دشواری نیست. کافی است برای خرید ماشین تزریق به نکات زیر توجه شود.

اندازه ی هر شات:

 اندازه ی شات به حجم قالب های پلاستیک اشاره دارد و موضوع بسیار مهمی در خرید دستگاه تزریق پلاستیک است. چرا که این موضوع به طور مستقیم با حجم تولیدات شما در ارتباط است. برای حصول نتیجه، شما باید اندازه شات مورد نیاز خود را بدانید اما اگر اطلاعات کافی ندارید بهترین پیشنهاد برای شما دستگاه هایی هستند که حجم شات آن ها ۳۰ تا ۴۰٪ بالاتر از سایرین باشد.

تناژ :

تناژ دستگاه به نیروی وارد بر پلاتین ها اشاره دارد. هرچه این نیرو بالاتر باشد، قالب ها بهتر در کنار یکدیگر نگه داشته می شوند و نتیجه ی نهایی تزریق بسیار باکیفیت تر خواهد بود.

اندازه پلاتین

پلاتین ها بازوهایی هستند که با چندین تن انرژی قالب های تزریق را در کنار یکدیگر نگه می دارند. فشار ناشی از صفحات پلاتین موجب گرمایش محیط تزریق می شود و در زمان خنک شدن مذاب پلاستیک نیز می تواند در شکل دهی به قطعه کارآمد باشد. بنابراین اندازه ي آن تاثیر به سزایی در نتیجه نهایی کار دارد.

فاصله بین میله تایبار ها:

تمامی دستگاه های تزریق پلاستیک از میله های رابط افقی درون دستگاه تشکیل شده است. فاصله ی بین میله ها روی فاصله ی بازوها تاثیر گذار است و می تواند شکل نهایی محصول را تغییر دهد. برای انتخاب فاصله ی مناسب می بایست با یک متخصص مشورت کنید.

شدت حرکت انژکتور دستگاه:

یکی از قسمت های مهم دستگاه تزریق پلاستیک انژکتور دستگاه است این بخش به کمک پین های به محفظه ی تزریق کمک می کنند تا از قالب جدا شوند تا مرحله ی نهایی ساخت قطعه پلاستیک شروع شود. بدون وجود انژکتور دستگاه شما به درستی کار نخواهد کرد. سرعت و شدت حرکت این بخش می تواند در بازه ی تولید و کیفیت محصول شما بسیار موثر باشد.

قیمت دستگاه:

یکی دیگر از آیتم های مهم در خرید دستگاه تزریق پلاستیک قیمت آن است. خرید یک ماشین تزریق با ظرفیت تولید مشخص یک سرمایه گذاری بلند مدت برای کسب و کار است اگر بتوانید دستگاهی با آپشن های بهتری بخرید امکان درآمد بالاتر را خواهید داشت.

محصول:

درآمد ماهیانه دستگاه تزریق پلاستیک، به طور مستقیم به نوع و حجم تولید محصول و همینطور زمان تولید طرح های گوناگون وابسته است. بنابراین لازم است تا در هنگام خرید دستگاهی را انتخاب کنید که بتواند با کمترین میزان هدر رفت وقت و سرمایه، بیشترین سود را برای شما ایجاد نماید.

دیگر مواردی که در هنگام خرید و فروش دستگاه تزریق پلاستیک و یا قالب تزریق پلاستیک کار کرده و نو یا صفر باید در نظر گرفت.

مارک سازنده دستگاه تزریق پلاستیک:

اینکه سازنده ماشین الات کیست و ساخت کدام کارخانه است بسیار مهم است چرا که مثلا مارک هایی داریم که در ساخت دقت فراوان می کنند ولی سازنده هایی هم هستند که فقط خروج دستگاه از دم کارگاه شان برای شان مهم است.

جنس متریال ساخته شده دستگاه تزریق و یا قالب:

اینکه جنس سیلندر ماردون از چیست و یا پمپ ها ساخت کجاست؟ شیرها از چه جنسی ست و …. به شدت در کیفیت دستگاه تاثیر دارد. به تجربه دیده شده یکی از سازندگان از اجناس درجه ۳ استفاده می کرد تا پس از مدتی تولید کننده دوباره به سمت وی بازگردد و هزینه دیگری برای تعمیر سیلندر ماردون به او بپردازد.

چک کردن جک و گیره دستگاه:

قبل از هر اقدامی اولین چیزی که می تواند سلامت یک دستگاه تزریق پلاستیک را نشان بدهد سیستم گیره دستگاه می باشد؛ بوش های مابین بازوهای گیره نقاطی هستند که در زمان باز و بسته شدن بازوها و وارد شدن فشار جک به گیره بیشترین درگیری را دارند و در صورت سالم بودن آنها نیمی از مسئله ی سلامت گیره دستگاه تضمین شده خواهد بود، اما نیمه ی دیگر مربوط به دو صفحه ی دو سمت گیره می باشد که یکی صفحه ی ثابت که فشار گیره رو در زمان بسته شدن گیره تحمل می کند و همان صفحه ی قابل تنظیم برای قرار گرفتن درست قالب شما روی دستگاه است و صفحه ی دوم همان صفحه ی متحرک که نیمه ی سمبه ی قالب به آن متصل می شود.

سلامت بوش های گیره را می شود با وارد آوردن فشار به جک گیره دستگاه در حالتی که گیره باز باشد به سادگی فهمید، اگر با فشار وارد شده جک تکان بخورد و سفت نباشد نشان از معیوب بودن و فیکس نبودن بازوهای گیره است و همین لقی ناچیز می تواند باعث ناقص بودن قطعه تولید شده و یکنواخت نبودن فشار صفحه ی قالب بعد از بسته شدن گیره و در نتیجه پلیسه دادن و کامل پر نشدن قالب شود.

اما در مورد صفحه ی پشتی دستگاه، در تمامی دستگاه های تزریق پلاستیک یک لقی اندک در این صفحه وجود دارد که بخاطر قفل و باز کردن گیره در زمان باز و بسته شدن می باشد و در صورت عدم وجود این لقی، دستگاه بعد از قفل شدن گیره و بسته شدن قالب دیگر باز نخواهد شد و باید تمام صفحه ی عقبی دستگاه را باز کنیم.

اما لقی بیش از این مقدار نشان از آسیب دیدن بوش های نگه دارنده ی صفحه یا رزوه های روی میله ی نگه دارنده ی این صفحه می باشد که این هم نتایجی مثل خراب بودن بوش های بازو ها را به شما میدهد؛ این ایراد در صورت وجود، زمانی قابل رویت است که گیره در زمان بسته شدن تحت فشار باشد، یعنی قالب بر روی دستگاه بسته شده باشد.

اما آخرین مورد در مقوله بررسی گیره دستگاه، جک هیدرولیک گیره می باشد که باید از لحاظ خرابی احتمالی در زمان کار کردن دستگاه مورد بررسی قرار بگیرد، یک نشتی کوچک از خود جک یا سر شیلنگ ها می تواند سیستم گیره دستگاه را به حداقل راندمان کاری برساند، حتی اگر بوش ها و صفحه ی عقبی دستگاه سالم باشند.

چک کردن سیستم تزریق:

مهمترین قسمت سیستم تزریق را سیلندر و ماردون تشکیل می دهند، کار کردن افراد ناشی با دستگاه و وارد آوردن فشارهای بالا برای رفع یک عیب کوچک و گشاد شدن قطر داخلی سیلندر دستگاه می تواند دستگاه را ناکارآمد کند، با گشاد شدن سیلندر قطعاتی که با پیچیدگی همراه هستند و برای تزریق کامل نیاز به فشار بالا دارند قطعا ناقص تزریق خواهند شد و عملاً پول و زمان زیادی از دست خواهد رفت، سلامت قسمت مهم دیگر یعنی ماردون با بارگیری کامل و تزریق کامل مقدار حجمی از مواد که دستگاه به آن حجم تزریق شناخته میشود مشخص خواهد شد، البته نه در شرایط آزاد، بلکه در شرایط تحت فشار تزریق که ماردون سلامت خود را نشان خواهد داد.

مانند بخش گیره، جک اصلی بخش تزریق و گرداننده هیدرولیکی ماردون و جک حرکت دهنده ی بخش تزریق هم باید از لحاظ سلامت کارکرد و عدم نشتی مورد بررسی قرار گرفته شوند. ساده ترین و در عین حال بخش مهمی از سیستم تزریق، هیترهای دستگاه (المنت ها) هستند که باید آنها نیز از لحاظ سالم بودن بررسی شوند.

سالم بودن الکترو موتور و بخش هیدرولیک دستگاه:

دستگاه را می بایست از لحاظ سالم بودن شیرهای برقی، سر شلنگ ها و بخصوص الکتروموتور بررسی نمود، نشتی داشتن شیرهای برقی می تواند کلاً فرایند تزریق را مختل کند، بعنوان مثال نشتی در شیر برقی بخش گرداننده ماردون در زمان ایست دستگاه و باز شدن قالب و آماده شدن دستگاه برای تزریق بعدی، در زمان گرم بودن مواد در سیلندر باعث گردش بدون فرمان ماردون و جلو آمدن مواد و بیرون ریختن از بوش قالب شده که بایستی در هر بار تزریق این مواد را پاک کرده و دوباره تزریق کنید که همین عمل بظاهر ساده می تواند باعث خنک شدن و تزریق ناقص قطعه گردد.

چک کردن بخش فرمان دستگاه:

کنترل دستگاه چه از نوع کنتاکتوری باشد و چه پی ال سی، باید مورد استفاده و عمل قرار گیرد تا صحت عملکرد آن مشخص شود، همچنین کنترل سنسورهای حرارتی دستگاه در حین کار و فرمان به جک های هیدرولیک دستگاه باید بصورت کامل و بی عیب صورت گیرد.

اشتباهات در خرید دستگاه:

عدم در نظر گرفتن مواد مصرفی:

اغلب مارپیچ ها می توانند با اکثر مواد پلاستیکی مانند PP، PE،ABS و PC استفاده شوند، بنابراین آن ها بسیار انعطاف پذیر و مناسب برای شرکت های تولیدی هستند که انواع مواد مختلف را تزریق کنند. اما در مواقعی و در استفاده در بعضی مواد خاص نیاز به استفاده از مارپیچ با طراحی ویژه می باشد که در صورت عدم توجه به این مسئله، تولید کننده با مشکلاتی روبرو خواهد شد.

فشار تزریق محدود و فشار قفل ناکافی:

توصیه می شود دستگاه انتخابی حداقل 10٪ ظرفیت فشار تزریق بیشتری داشته باشد تا در صورت تولید قطعه ای با وزن متناسب با دستگاه ولی با ضخامت کمتر، عملکرد دستگاه با مشکل مواجه نشود. همچنین اگر ضخامت جنس تولیدی کم است بهتر است دستگاه یک سایز بزرگتر انتخاب شود تا بتوان با فشار قفل کمتر جنس را بدون مشکل ظاهری و کیفی تولید نمود.

استفاده از تناژ نامناسب:

اگر تناژ دستگاه کم باشد، تولید قطعات با کیفیت مشکل خواهد بود. تناژ کم باعث وزن غیر ثابت در محصول تولیدی، ایجاد پلیسه، کوچک و بزرگ شدن محصول و کیفیت سطحی نامناسب می گردد.

مصرف انرژی بالا:

آیا تا به حال متوجه شده اید که تقریبا هیچ تفاوتی در مصرف سوخت خودرو شما با 2 نفر سرنشین در آن نسبت به تنها 1 نفر وجود ندارد؟ در یک دستگاه تزریق نیز به همین صورت است. دستگاه چه با قالب کوچک و چه با قالب بزرگ به یک اندازه انرژی برای باز و بسته شدن گیره نیاز دارد. در بلند مدت، استفاده از یک دستگاه تزریق با مصرف انرژی کمتر به شدت در روند سودآوری تولید اثر دارد. از این رو می بایست با توجه به زمان های توقف در سیکل تولید ، انتخاب موتور های سروو و یا پمپ دبی متغیر و نیز نصب اینورتر روی الکتروموتور مد نظر قرار گیرد.

منبع : injection moulding machine