علمی و پزشکیکسب و کار ایرانیان

کود نیترات کلسیم چیست؟

کود نیترات کلسیم ( Calcium Nitrate Fertilizer) از جمله کودهای شیمیایی محلول در آب است.

نیترات کلسیم دو فاکتور نیتروژن و کلسیم را به طور همزمان به گیاه وارد می­کند. این کود مانع از پوسیدگی میوه و افزایش کیفیت آن می شود. در این مقاله می­خواهیم به اهمیت نیترات کلسیم در رشد گیاهان، چگونگی و بهترین زمان مصرف کود نیترات کلسیم، محلول پاشی، اهمیت کود نیترات کلسیم برای پسته و گوجه فرنگی و غیره بپردازیم. با ما همراه باشید.

اهمیت نیترات کلسیم در گیاهان

کلسیم یکی از ضروری ترین نیازهای گیاه است که مواد لازم برای ساخت دیواره سلولی گیاه را تامین کرده و استرس و بیماری را از گیاه دور می­کند. کلسیم در واکنش های آنزیمی و هماهنگی فرایندهای بین سلولی تاثیر شگرفی دارد. کلسیم برای گیاهان دانه دار بسیار مهم بوده و کمک می کند تا میوه ای با کیفیت بهتر و ماندگاری بیشتر تولید شود.

نیترات کلسیم  چون حاوی کلسیم و نیتروژن بوده تأمین کننده مواد مغذی برای زنده ماندن گیاه است.

تاثیر کمبود کلسیم بر روی گوجه فرنگی، کاهو، سیب زمینی و پسته

  • کمبود کلسیم درگیاهان مختلف بروز متفاوتی دارد به طورمثال در گیاهانی مانند گوجه فرنگی در صورت کمبود نیترات کلسیم در انتهای میوه پوسیدگی ایجاد می­کند.
  • کمبود کلسیم در کاهو باعث سوختگی نوک برگ می شود.
  • در سیب زمینی کمبود کلیسم باعث ایجاد لکه های زرد رنگ داخل سیب زمینی می­شود.
  • در پسته با دیدن لکه پوست استخوانی متوجه کمبود کلسیم می شوید.

آژیر خطر و ده نشانه کمبود کلسیم در گیاهان

عوارض کمبود کلسیم در گیاهان دیگر به شرح زیر است.

  1. کمبود کلسیم رشد گیاه را دچار تحریف کرده و رشد گیاه را در قسمت انتهایی ریشه، برگ های جوان و انتهای ساقه مختل می­کند.
  2. کمبود کلسیم باعث می شود سلول های ضعیف تر در مقابل حملات بیوتیک از بین بروند.
  3. کمبود کلسیم باعث سفت و سخت شدن خاک می شود طوری که مانع از ورود جریان هوا به خاک شده وباعث توقف رشد ریشه وکم رنگ شدن برگها می شود.
  4. یکی از دیگر از تاثیرات کمبود کلسیم در گیاهان، پوسیدگی موضعی بافت ها است که مانع از رشد گیاه می شود.
  5. تغییر شکل وسوختگی نوک برگ ها، چروک و مچاله شدن برگ های گیاه از عوارض دیگر کمبود کلسیم است.
  6. کمبود کلسیم باعث کاهش کیفیت محصول، ریزش برگ و نیز دمبرگ در برخی گیاهان می شود
  7. کاهش ماندگاری و دوام گیاه و نیز نازک شدن ضخامت دیواره سلولی
  8. افتادگی گل در گیاهانی نظیر بنفشه آفریقایی
  9. گیاهانی که کمبود کلسیم دارند میوه های بد شکل تولید می­کنند.
  10. ایجاد لکه های سیاه درمیوه و نیز چوب پنبه ای شدن ونرمی بافت گیاه در اثر کمبود کلسیم

مزایای استفاده از کود نیترات کلسیم

از کود نیترات کلسیم با اهداف گوناگونی برای گیاهان می­توان استفاده کرد. کلسیم برای گیاهان نقش درمانی داشته در جلوگیری از بیماری های گیاه مخصوصاً در گیاهان میوه دار تاثیر زیادی دارد. از نقش کلسیم در تغذیه گیاه نیز نباید غافل شد چون کود نیترات کلسیم منبع غنی نیتروژن سریع همراه با کلسیم برای بهبود کیفیت میوه وسبزیجات است.

از آنجا که کود نیترات کلسیم حاوی نیتروژن آمونیاکی و نیترات است منتهی به رشد سریع گیاه می شود. این کود همچنین باعث جذب پتاسیم کلسیم و منیزیم توسط گیاه می شود که تأثیر بسزایی در رشد آن دارد.

کود نیترات کلسیم باعث افزایش تحمل گیاه در برابر گرما شده و میزان استرس گرمایی گیاه را در آب وهوای گرم کاهش می­دهد.

محافظت از گیاهان و محصولات زراعی در برابر بیماری ها از جمله دلایل محبوبیت و مصرف بالای کود نیترات کلسیم است.

نیترات کلسیم یک ماده مقوی برای خاک است که آن را با طراوت تر و تازه تر میکند و مواد مغذی برای گیاه را فراهم میکند. نیترات کلسیم محلول در آب باعث جداسازی ذرات رس شده و ساختار متخلخل خاک را حفظ می­کند. کود نیترات کلسیم باعث بهبود رنگ گیاه نیز می­شود.

گنجاندن اسید هیومیک در برنامه غذایی گیاه در کنار نیترات کلسیم باعث کلاته شدن و جذب بهتر عناصر توسط ریشه ها می شود.

نکته : قبل از اختلاط و استفاده همزمان از کودها تست اختلاط پذیری انجام دهید و یا از مشاوره کارشناسان سایت نیاز گیاهان استفاده کنید تا به بهترین نتیجه ممکن دست یابید.

بهترین روشهای مصرف کود نیترات کلسیم

از کود نیترات کلسیم بسته به نوع گیاه و هدفی که دارید می توانید به روش های مختلف استفاده کنید.

البته هنگام مصرف کود نیترات کلسیم باید به نیاز خاک، آب و زمین نیز توجه کنید.به طور مثال در صیفی جاتی مانند فلفل دلمه ای، گوجه و بادمجان و میوه ها بهتر است به شکل دوره ای از کود نیترات کلسیم استفاده کرد.

کود نیترات کلسیم در خاک حل نمی شود ولی در آب به خوبی حل شده به راحتی توسط گیاه جذب میشود بنابراین بهتر است کود نیترات کلسیم را به صورت مایع ومحلول پاشی مصرف کرد و نمی­توان آنرا به صورت جامد استفاده کرد.

بهترین روش مصرف کود نیترات کلسیم محلول پاشی است که باید در اواسط فصل برای هر هکتار ۲ تا ۳ لیتر کود نیترات کلسیم را مصرف کرد.

اگر همراه با آبیاری قطره ای یا غرقابی باشد برای هر هکتار از ۵ تا ۱۰ لیتر میتوان از آن استفاده کرد.

مصرف کود نیترات کلسیم همراه با آبیاری باید ۲۰ کیلوگرم برای یک هکتار مصرف شود.

بهترین زمان مصرف کود نیترات کلسیم

از کود نیترات کلسیم در تمام دوره های رشدگیاه می­توان استفاده کرد چون باعث افزایش رشد ریشه شده در دوران جوانه زنی و افزایش رویش جوانه ها شده در دوران گل دهی نیز برای گیاه مفید بوده و باعث افزایش محصول می شود.

برای درختان میوه بهتر است از دوبار کود دهی از زمان تشکیل میوه استفاده کنید.بهتر است فاصله میان هر بارکود دهی ۱۴ روز به شکل محلول پاشی باشد.

برای سایر محصولات بهترین زمان استفاده از کود نیترات کلسیم ابتدای دوره رشد برای تحکیم استخوان بندی گیاه به فاصله ۱۰ تا ۱۴ روز است

چگونگی مصرف کود نیترات کلسیم برای رفع بیماری های گیاه

میزان و مصرف هر ماده شیمیایی اهمیت بسیاری در تاثیرگذاری آن داشته و اگر به طوردقیق اندازه ها را رعایت نکنید نتیجه مناسب و مطلوبی دریافت نمی­کنید. برای مصرف کود نیترات کلسیم نیز باید به میزان دقیق اندازه ها دقت داشته باشید.

برای گیاهانی که به پوسیدگی انتهای شکوفه مبتلا هستند اسپری کود نیترات کلسیم  به شاخ و برگ گیاه بهترین روش درمان است. چون این روش مصرف کود نیترات کلسیم باعث جذب سریع کلسیم توسط گیاه می شود بهتر است در فصل رشد دویا سه بار در هفته کود دهی را تکرار کنید.

گیاهانی که نشانه هایی از کمبود مواد مغذی را داشته بهتر است از کود نیترات کلسیم به صورت اسپری و پاشیدن بر روی شاخ و برگ استفاده کرد.

برای باروری و پیشگیری از بیماری باید کود نیترات کلسیم را بر روی خاک های اطراف گیاه بریزید ومراقب باشید که کود با برگهای گیاه تماس پیدا نکند.

برای هر هکتار خاک می­توان از کود نیترات کلسیم به میزان ۵ تا ۱۰ کیلوگرم به صورت آبیاری استفاده کرد.  بهتر است برای نفوذ مواد مغذی به عمق خاک و رسیدن به ریشه خاک را آبیاری کنید.

نکات مهمی که هنگام مصرف کود کلسیم نباید فراموش کنید

نوع گلخانه ای کود نیترات کلسیم بدون دانه ای و بدن پوشش بوده و چون خلوص بالایی دارد و به راحتی در آب حل می شود از طریق آبپاشی و سیستمهای آبیاری شبیه باران میتوان استفاده کرد این شیوه مصرف در گیاهان گلخانه ای وگیاهانی که در فضای باز هستند رواج بیشتری دارد.

به خاطر داشته باشید زمانی که از کود نیترات کلسیم به صورت آبپاش یا سیستم آبیاری مانند باران استفاده می کنید باید به تنهایی مصرف شود و نباید آن را با کودهای حاوی گوگرد و فسفر و سموم دفع آفات  مخلوط کنید.

نکته مهم دیگری که هنگام مصرف باید در آن دقت کنید این است که کود نیترات کلسیمی که توسط دست یا تجهیزات قابل استفاده است را باید از رطوبت و جریان هوا دورکنید.

بهترین زمان مصرف کود نیترات کلسیم

اگر از کود نیترات کلسیم به صورت  محلول پاشی استفاده می کنید میتوانید بین ۲تا ۳ لیتر در اواسط فصل مصرف کنید.دقت داشته باشید محلول کود نیترات کلسیم را میتوانید به صورت سیستم قطره ای یا غرقابی به گیاه برسانید. اگر کود نیترات کلسیم را همراه با سم وسایر کودها مخلوطکردید از شیوه محلول پاشی استفاده نکنید.

مصرف کود نیترات کلسیم در گوجه فرنگی

از کود نیترات کلسیم می­توانید از ابتدای فصل رشد گوجه فرنگی تا انتهای فصل، آن را مصرف کرده و هر هفته می­‌توانید ۵ تا ۷ کیلوگرم در هر هکتار را مورد مصرف قرار دهید. مصرف کود مایع همراه با آبیاری برای گوجه فرنگی مناسب‌ترین شکل مصرف است.کود کلسیم نیترات برای گوجه فرنگی

البته به این نکته نیز توجه داشته باشید که یکی‌ دیگر از عوامل بسیار مهم در میزان موفقیت ما داشتن محصول با کیفیت در گوجه‌فرنگی رعایت نکات مربوط به کاشت نهال و بذر آن است.

مصرف کود نیترات کلسیم برای پسته

نیاز درخت پسته به کلسیم خیلی بیشتر از عناصر دیگر است. جذب کلسیم توسط درخت پسته فقط به وسیله تارهای کشنده گیاه انجام میشود. بنابراین بهترین زمان استفاده از کود نیترات کلسیم مرحله ریشه زایی و تشکیل تارهای کشنده در اخر فصل رشد یعنی شهریور و مهرماه است که قابلیت جذب کلسیم توسط گیاه بالا است.

بهتر است پس از برداشت پسته هم از طریق خاک هم به روش محلول پاشی استفاده کرد. بهترین زمان محلول پاشی زمان تورم جوانه ها در اواخر اسفند ماه است.

خرید کود نیترات کلسیم از وبسایت نیازگیاهان

چه صاحب گلخانه باشید و چه باغدار و کشاورز باشید به راحتی می توانید از کود نیترات کلسیم برای رشد بهتر محصولات تان استفاده کنید. تاکید و تلاش وبسایت نیاز گیاهان فروش مستقیم و بدون واسطه کود نیترات کلسیم با کیفیت بالا و قیمت مناسب است. مشتریان وبسایت نیاز گیاهان با یک بار ورود به سایت مشتری دائمی و همراه و همیشگی سایت شده اند.