عمومی

آنتی اسکالانت چیست؟

استفاده صحیح از انتی اسکالانت در پاکسازی رسوب ها از ممبران، در افزایش طول عمر ممبران و هزینه های مربوط به تعویض ممبران و شستشوی ممبران را کاهش می دهد. آب ورودی به دستگاه اسمز معکوس حاوی نمک های محلول کلسیم، منیزیم و سایر املاح می باشند که این نمکهای محلول در اثر عبور از غشاهای دستگاه اسمز معکوس با گذشت زمان بر روی غشای اسمز معکوس رسوب می کنند.

رسوب گذاری در سطح ممبران های صنعتی، باعث کاهش کارایی غشاهای سیستم RO در حذف جامدات محلول می گردد. بنابراین جهت از بین بردن رسوبات تشکیل شده بر روی ممبران ها، از مواد ضد رسوب مانند آنتی اسکالانت استفاده می نمایند. بنابراین با استفاده از آنتی اسکالانت با کیفیت و تزریق مداوم آن به سیستم با میزان دوز مشخص میتوان از بروز این مشکلات جلوگیری کرد که این امر سبب افزایش طول عمر غشای ممبران می گردد. آنتی اسکالانت ها در دستگاه های آب شیرین کن صنعتی، به آلاینده های موجود در آب می پیوندند و از اتصال و چسبندگی رسوبات به سطح ممبران جلوگیری می نماید.

کاربرد انتی اسکالانت در دستگاه تصفیه آب
عمده ترین کاربرد انتی اسکالانت در سیستم تصفیه آب اسمز معکوس است.

آنتی اسکالانت از مواد شیمیایی رسوب زدا در صنعت تصفیه آب و تصفیه فاضلاب

عمده ترین کاربرد انتی اسکالانت در سیستم های تصفیه آب اسمز معکوس می باشد. آنتی اسکالانت مواد ضد رسوبی هستند که جهت جلوگیری از تشکیل رسوب ممبران به سیستم های آب شیرین کن RO تزریق می گردد. آب خام حاوی املاح و نمک های معدنی می باشند که این املاح در حین عبور از غشای ممبران، بر روی ممبران رسوب می کنند. احتمال تشکیل رسوبات سیلیکا (Sio2) نسبت به سایر رسوبات کمتر می باشد.

آنتی اسکالانت به آلاینده ای موجود در آب می پیوندد. انتی اسکالانت از اتصال و چسبندگی رسوبات به سطح ممبران جلو گیری می نماید. انتی اسکالانت آلاینده ها و املاح آب را از داخل ممبران عبور داده و این مواد را همراه پساپ از سیستم خارج می نماید. عدم استفاده از انتی اسکالانت آسیب جدی به ممبران های دستگاه RO زده و موجب کاهش دبی خروجی و همچنین بالا رفتن TDS آب می گردد.

رسوب کمتر بر روی فیلتر میکرونی

بنابراین استفاده از انتی اسکالانت در دستگاه اسمز معکوس جهت افزایش طول عمر ممبران و همچنین افزایش راندمان جریان خروجی ضروری می باشد. محل تزریق آنتی اسکالانت در سیستم های آب شیرین کن به روش اسمز معکوس RO بعد از فیلتر شنی و کربنی و قبل از فیلتر میکرونی میباشد. به این طریق با تاثیرگذاری آنتی اسکالانت رسوب کمتری بر روری فیلتر میکرونی ایجاد می شود.
با تزریق آنتی اسکالانت در سیستم آب شیرین کن RO عمر فیلتر میکرونی و عمر ممبران افزایش یافته و از تشکیل رسوبات در غشای ممبران جلوگیری به عمل می آید. مقدار آنتی اسکالانت مناسب را بایستی با آب تصفیه شده رقیق نمود و توسط دوزینگ پمپ به داخل سیستم با دوز مشخص تزریق نمود.

فرمول شیمیایی آنتی اسکالانت ها براساس نوع انها که پلیمرهایی بر پایه آکریلیک اسید (Acrylic acid polymers) و یا ارگانوفسفات (Organophosphatess) می باشند, آنتی اسکالانت msds متفاوت می باشد. این نوع از انتی اسکالانت ها دارای گروه های عاملی اسید کربوکسیلیک و فسفاته هستند. این نوع آنتی اسکالانت ها از بهترین نوع آنتی اسکالانت ها در جلویری از تشکیل رسوب می باشند ولی در مقابل خاصیت دیسپرس کنندگی کمی دارند.

این نوع از انتی اسکالانت دارای وزن مولکولی بالایی هستند و قدرت رسوب زدایی انواع رسوبات از جمله رسوبات کربناته و سولفاته را دارا می باشند. استفاده از آنتی اسکالانت با پایه پلمیری جهت آبهای دریا و آب های لب شور و با سختی بالا مورد استفاده قرار می گیرند.

یکی از راهکارهای مفید برای جلوگیری از بروز مشکلات ذکر شده، استفاده از آنتی اسکالانت ها می باشد. نامرغوب بودن آنتی اسکالانت، دفعات نیاز ممبران به شست و شو را افزایش می دهد و این کار برای دستگاههای تصفیه آب اصلا سودمند نخواهد بود.

علاوه بر این این ماده با کیفیت پایین موجب تعویض زود به هنگام ممبران می شود و همین ویژگی باعث کاهش طول عمر ممبران شده و پس از مدتی هم باعث تخریب کلی دستگاه می گردد. حتی طول عمر پمپ ها نیز تحت تاثیر این محصول نامرغوب قرار می گیرد و کاهش می یابد. از همه مهم تر این مادهٔ معجزه آسا اگر نامرغوب باشد در حق آب هم ظلم شده و باعث کاهش تولید و کیفیت آب تصفیه شده می شود.

در نتیجه آنتی اسکالانت با کیفیت پایین مشکلات زیادی ایجاد می‌شود، بر عکس هرچه کیفیت مواد ضد رسوب بیشتر باشد کیفیت آب تصفیه شده افزایش می‌یابد. رسوب و گرفتگی غشا منجر به کاهش فضای موثر بین مواد بوده و موجب کاهش تلاطم جریان می شوند که نتیجه آن، افزایش پلاریزاسیون غلظت در سطح غشاء است.

آنتی اسکالانت و فولینگ بیولوژیکی
محلول رقیق نشده آنتی اسکالانت دچار فولینگ بیولوژیکی نمیشود.

فولینگ بیولوژیکی

آنتی اسکالانت رقیق شده خود میتواند با توجه به میزان غلظت و دمای اتاق دچار فولینگ گردد. زمان ماند توصیه شده برای محلول رقیق شده 7 الی 10 روز میباشد. معمولاً محلول رقیق نشده آنتی اسکالانت دچار فولینگ بیولوژیکی نمیشود. معیار مهم دیگر در انتخاب آنتی اسکالانت، میزان سازگاری این مواد با ممبرانهای به کار رفته در سیستم RO میباشد.

استفاده مواد شیمیایی ناسازگار موجب آسیب به ممبران و همچنین تشکیل فولینگ میشود. بخاطر وجود نمک های حل شده در آب ورودی به دستگاه تصفیه آب به سبک اسمز معکوس و آب شیرین کن که باعث به وجود آوردن گرفتگی و رسوب در روزنه های میکرونی پلی آمید ممبرین های اسمز معکوس, آنتی اسکالانت کره اصطلاحاً پدیده scaling ایجاد می شود.

از آن دست موادی که بر پوسته پلی آمید (ممبرین) رسوب ایجاد می کند، باید به کربنات کلسیم (CaCO₃)، سولفات کلسیم (CaSO₄)، سولفات باریم (BaSO₄)، و سولفات استرونیوم (SrSO₄) توجه نمود. رسوبات سیلیکا (SiO₂) و فلوراید کلسیم (CaF) کمتر رایج هستند اما دردسر سازند.

استفاده از میکسرهای ثابت یکی از راههای موثر میباشد. اکثر سیستمهای RO قبل از ورودی کارتریج فیلتر RO نقطهی تزریق دارند که وابسته به زمان عمر کارتریج فیلتر و میزان تلاطم پمپ آب ورودی میباشد که این پارامترها بر روی سیستم میکسرها تاثیر میگذارند. بسیار توصیه میشود که اگر برای کاهش PH در سیستم اسید تزریق میشود، این اسیدها در بالادست و قبل از نقطهی تزریق آنتی اسکالانتها، تزریق گردند، حضور این اسیدها میتواند بر روی کارآمدی آنتی اسکالانتها تاثیر منفی بگذارد. پمپ تزریق آنتی اسکالانت باید طوری تنظیم گردد که فرکانس تزریق را ماکسیمم کند. کمترین فرکانس پیشنهادی هر پنج ثانیه یکبار میباشد. میزان نرمال تزریق آنتی اسکالانت بین 2 تا 5 ppm میباشد.

برای بدست آوردن فرکانس منطقی پمپ تزریق، رقیق سازی آنتی اسکالانت توصیه میگردد. آنتی اسکالانتها به دو صورت پودر و مایع وجود دارند. آب مورد استفاده برای رقیق سازی باید از هرگونه سختی عاری باشد و ترجیحاً در حد کیفیت آب خروجی از RO باشد.

فاکتورهای متفاوت در سرعت رشد و تشکیل رسوبها

SHMP محدودیتهای بسیار زیادی دارد. SHMP حفاظت کمی در مواقع تشکیل کلسیم کربنات دارد. آنتی اسکالانتها، رشد ساختار کریستال نمک در سیستم RO را به تأخیر میاندازد. فاکتورهای متفاوتی در سرعت رشد و تشکیل رسوبها وجود دارد.

دمای پایین، میزان تشکیل مواد رسوبی را کاهش میدهد. میزان تشکیل این مواردهای نمکی رسوبی با افزایش میزان TDS افزایش مییابند. میزان تزریق مواد آنتی اسکالانت بسیار مهم میباشد. تزریق کم این مواد موجب گرفتگی و فولینگ میشود و تزریق بیش از حد آن، موجب عدم کارآیی در ممبرانها در مقابل تشکیل فولینگ میشود. بسیار مهم است که آنتی اسکالانتها در هنگام خاموش بودن سیستم فلاش شوند زیرا آنها میتوانند در ممبرانها ته نشین شوند و خود موجب فولینگ شوند.

زمانی که آب تغذیه سیستم RO منبع آب فلاشینگ است، تزریق مواد آنتی اسکالانت در فشارهای پایین باید متوقف شود. طراحی سیستم تزریق آنتی اسکالانت در ورودی RO قبل از تزریق به سیستم RO نیاز به میکسینگ و مخلوط شدن دارد.

اگر از نوشتن این مطلب لذت بردید و مطمئنا می توانید اطلاعات بیشتری در مورد آنتی اسکالانت خوراکی لطفا از صفحه ما بخواهید.