تخلف سازمانی و سوتی که زده نشد
برای بررسی عملکرد وزارت جهاد کشاورزی دولت سیزدهم باید از صفر شروع کرد. از دو موج گرانی برنج ایرانی و خارجی در بازار و ناتوانی وزارت جهاد کشاورزی در کنترل بازار تا کاهش قیمت گوشت، مرغ و تخم مرغ در زندگی مردم. . سید جواد ساداتی نژاد رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس یازدهم بود و به سید ابراهیم رئیسی دست برادری و تعهد برای هدایت وزارت جهاد کشاورزی داد.

به گزارش ایران تودی، وکلای یازدهم وزارت جهاد و دولت سیزدهم، دولت گذشته را خرابه ای توصیف کردند که از دولت دوازدهم پس گرفتند اما اکنون پس از گذشت شش ماه، شاید فرصت خوبی برای بررسی عملکرد باشد. وزیر جهاد کشاورزی دولت سیزدهم. همتایانش در مجلس عوام این روزها به شدت از او انتقاد می کنند. جملات مشابهی که مستقیم یا غیرمستقیم، کنایه آمیز یا آشکار خطاب به او می شود:ما با کسی عهد برادری نبستیم».
محمدجواد عسکری، رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس یازدهم، این خبر را اعلام کرد. همین جمله را جلال محمودزاده، رئیس فراکسیون اهل سنت مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون کشاورزی مجلس یازدهم و دهم نیز تکرار می کند. جلال محمودزاده با اشاره به دو شعار سید جواد ساداتی نژاد «تعادل بازار و سوت زدن» می گوید: زمانی که سید جواد ساداتی نژاد پست خطرناک وزارت جهاد کشاورزی را برعهده گرفت دو شعار سوت و تعادل بازار مطرح شد. سوت زدن نوعی مبارزه با فساد بود. بنابراین جایی که فساد باشد، سوت میزند. وزیر جهاد کشاورزی دولت سیزدهم با هر دو شعار در عمل شکست خورد.
با جلال محمودزاده نماینده جامعه عشق در مجلس درباره فعالیت های وزارت جهاد کشاورزی در سال گذشته گفت وگو می کنیم. مشروح گفتگوی محمودزاده با ایران تودی را بخوانید:
چندی پیش رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، زمین، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی توافقنامه روند ذخیره سازی میوه برای پایان سال و تعطیلات نوروزی را زیر پا گذاشت و متخلفان به صورت قانونی و قاطع حل و فصل خواهند شد. . موضوع چه بود؟
مسئولان وزارت جهاد در خرید سیب و پرتقال مراحل قانونی را رعایت نکردند یعنی برای خرید این دو محصول مناقصه ای برگزار نشد. هیچ اطلاعیه ای برای ارائه محصولات کشاورزان به مردم داده نشد. از طرفی دستور وزیر از نظر اندازه و نوع محصول رعایت نشد. تاکنون 10 جلسه برگزار کرده ایم اما مسئولان وزارت جهاد مدرکی ارائه نکرده اند. هیچ مدرکی دال بر ارائه اقدامات سازمان تعاون روستایی به مجلس وجود نداشت سازمان تعاون روستایی یک سیب را 7 هزار تومان و 14 هزار و 500 تومان خرید. سیب هایی که به اندازه گردو هستند وضعیت نامناسبی دارند و بیشتر آنها در همان یخچال خراب می شوند. این سیب را قرار بود 7000 تومان بخرند اما وقتی از دلال بخری این وضعیتی است. پرتقال هایی که باید 8 هزار تومان خریداری شود، 13 هزار و 900 تومان خریداری شد. سیب و پرتقال احتمالاً به قیمت 20 یا 21 هزار تومان در بازار فروخته می شود. مسئولان وزارت جهاد در خرید سیب و پرتقال مراحل قانونی را رعایت نکردند یعنی برای خرید این دو محصول مناقصه ای برگزار نشد. هیچ اطلاعیه ای برای ارائه محصولات کشاورزان به مردم داده نشد. از طرفی دستور وزیر از نظر اندازه و نوع محصول رعایت نشد. تاکنون 10 جلسه برگزار کرده ایم اما مسئولان وزارت جهاد مدرکی ارائه نکرده اند. هیچ مدرکی دال بر ارائه اقدامات سازمان تعاون روستایی به مجلس وجود نداشت. 12 اسفند ماه به سید جواد سادتی نژاد گفتیم که اگر جریانات اصلاح نشود یا فساد اصلاح نشود، کمیسیون کشاورزی مجلس زمینه استیضاح شما را می دهد. سایر اعضای کمیسیون کشاورزی یا بهتر است بگوییم بیشتر آنها در ارتباط با استیضاح وی هستند. وضعیت کشاورزی در کشور خوب نیست. اگر گروهی نتواند کشاورزی کشور را مدیریت کند باید پاسخگو باشد. ما با کسی عهد برادری نبستیم. خط قرمز ما حوزه کشاورزی و سفره مردم است.
آیا ماجرای فساد در سازمان تعاون روستایی به همین ماجرای سیب و پرتقال محدود می شود؟
دوازدهم اسفند با شرکت پشتیبانی امور دام، وزیر جهاد کشاورزی و مسئولان تعاون روستایی در کمیسیون کشاورزی دیدار کردیم. از او در این مورد پرسیدیم. سازمان تعاون روستاها تخلفات گسترده ای در خصوص خرید میوه های عید انجام داده است. این روزها نهادهای نظارتی به دقت این تخلفات را رصد می کنند. تخلفاتی در خرید، جمع آوری و حمل و نقل انجام شده است. مثلاً شرایط مناقصه رعایت نشد، قانون اجرا نشد. مهمتر از همه، آنها خودسرانه شرکت هایی را انتخاب کردند که به شخصی نزدیک بودند. محصولاتی مانند خرما و زعفران میلیاردها دلار برای دولت هزینه دارد. شرکتی که از استاندار برای میوه های تعطیلات بازرسی می کند، دو ماه است که به ثبت رسیده است. این شرکت گواهی استاندارد ندارد. 150 شرکت برای تجارت وجود داشت، اما همه آنها به تدریج حذف شدند و تنها یک شرکت باقی ماند. این شرکت یک ماه بعد از اداره کل استاندارد مازندران مجوز دریافت کرد اما روز بعد مجوز لغو شد. شرکت دیگری در حمل و نقل کشاورزان فعالیت می کرد، شرکت دیگری به همین نام ثبت شده است. حمل و نقل کشاورز بدون رعایت اصول مناقصه به این شرکت سپرده شد. زعفران و خرما بدون رعایت اصول به فروش می رسد. رویه ای که وزارت جهاد در پیش گرفته مشکلاتی را برای کشور ایجاد می کند. ماجرای دیگر مربوط به مسئولان سازمان تعاون روستایی است که یک میلیون تن زعفران از آنجا بدون ضمانت هیچ آشنایی سفارش داده اند. خراسان رضوی و دو مدیر خراسان جنوبی در مقابل خرید این همه زعفران مقاومت کردند و متاسفانه چند روز بعد از کار برکنار شدند. یک کیلوگرم زعفران 40 میلیون تومان است. وقتی 1500 کیلوگرم را برای 40 میلیون بزنید، حدود 60 میلیارد تومان می شود. پول بدون ضمانت و مناقصه به افراد داده شده است.
در مجموع نگاه شما به کارهایی که دولت سیزدهم از زمان تشکیل کابینه وزیر جهاد کشاورزی انجام داده چگونه است؟
وزیر جهاد کشاورزی دولت سیزدهم با شعار هم بازار سوزی و هم تعادل بخشی در عمل شکست خورد. در حال حاضر دو تخلف گسترده در جامعه پشتیبانی امور دام و تعاون روستایی وجود دارد. صدا و سیما هم به این موضوع پرداخت. به این ترتیب ساداتی نژاد نه تنها سوت نمی زد، بلکه در زمان خود به فساد دامن زدزمانی که سید جواد سادتی نژاد در سمت خطرناک وزارت جهاد قرار گرفت، دو شعار مطرح شد: سوت و تعادل بازار. سوت زدن نوعی مبارزه با فساد بود. بنابراین جایی که فساد باشد، سوت میزند. وزیر جهاد کشاورزی دولت سیزدهم با هر دو شعار در عمل شکست خورد. در حال حاضر دو تخلف گسترده در جامعه پشتیبانی امور دام و تعاون روستایی وجود دارد. صدا و سیما هم به این موضوع پرداخت. به این ترتیب ساداتی نژاد نه تنها سوت نمی زد، بلکه در زمان خود به فساد دامن زد. زمانی که سید جواد ساداتی نژاد روی کار آمد هر شانه تخم مرغ ۲۴ هزار تومان قیمت داشت اما اکنون هر تخم مرغ ۴۳ هزار تومان و تا ۵۵ هزار تومان در مغازه ها به فروش می رسد. قبل از زمان ساداتی جی نژاد هر کیلو مرغ 24 هزار تومان بود که اکنون این رقم به 35 هزار تومان رسیده است. شاید مهمترین ماجرا ماجرای عبور برنج از دو موج عجیب تورم باشد. در ابتدای دولت سیزدهم بهترین برنج ایران کیلویی 35 هزار تومان بود اما الان 95 هزار تومان است. اگر گوشت قرمز 140 هزار تومان بود الان به 220 هزار تومان رسیده است. در عرض شش ماه، آنها فاجعه ای را برای بخش کشاورزی به ارمغان آوردند و قیمت ها را دو برابر کردند. مسئولان می خواهند با دستور و فشار بازار را کنترل کنند اما نمی توانند.
چندی پیش معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت دستور قیمت برنج و گوشت را اعلام کرد. آیا مخالف رتبه بندی قیمت این کالاها هستید؟
تا زمانی که معاون وزیر دستور قیمت برنج و گوشت را ابلاغ نکند، تجارت برنج در اختیار وزارت صنعت، معدن و تجارت نیست. تیرماه امسال به وزارت جهاد کشاورزی دستور داده شد تا بازار محصولات کشاورزی را تنظیم کند. هنوز مشخص نیست که چرا وزارت صمت تصمیم به این کار گرفته است. از سوی دیگر نمی توان به اقتصاد فرمان داد. هر جا که از نظر دستور زبان درگیر اقتصاد بوده ایم، نتیجه معکوس داشته است. باید زیرساخت ها را آماده کنیم و بر اساس واقعیت ها تصمیم گیری کنیم. ما نمی توانیم قیمت ها را با سفارشات متعادل کنیم. باید عرضه و تقاضا را مدیریت کنیم. در تامین کالاهای اساسی و دام دچار مشکل جدی هستیم. وزارت جهاد کشاورزی فقط به عنوان گفتاردرمانگر فعالیت می کند. وزیر جهاد کشاورزی عملا هیچ پیشنهادی ندارد.
ماجرای دیگری که هنوز فاش نشده، طاعون گندم روسیه بود که باعث اختلاف بین سازمان غذا و دارو و وزارت جهاد کشاورزی شد. آیا مجلس از سالم بودن گندم خبر دارد؟
وزارت جهاد کشاورزی مدعی سالم بودن گندم است. آنها همچنین به گواهی مبدا از روسیه اشاره می کنند. گواهی مبدأ نباید سند خوبی برای سلامت محصولات باشد. این شهادت هیچ ربطی به حقیقت مطلق ندارد. شاید کشوری بخواهد محصولات آلوده را بفروشد. ادعای وزارت جهاد کشاورزی برای ما کافی نیست بلکه وزارت بهداشت باید آن را افشا کند. سکوت وزارت بهداشت به چه معناست؟محصولات آلوده وارد کشور می شود. گندم وارداتی به کشور حاوی سرب است. 5 کشتی گندم روسی آورده و توزیع شد. سازمان غذا و دارو مسئول اطمینان از سالم بودن گندم است. مطالعات نشان می دهد که درصد سرب بیش از 15 درصد بر حسب میلی گرم بر کیلوگرم است. حداقل 20 نماینده به وزیر مراجعه کردند. او ادعا می کند که گندم سالم است و این نقل قول بر اساس گواهی مبدا از روسیه است. گواهی مبدأ نباید سند خوبی برای سلامت محصولات باشد. این شهادت هیچ ربطی به حقیقت مطلق ندارد. شاید کشوری بخواهد محصولات آلوده را بفروشد. تکلیف چیست؟ ما باید به فکر مردم خود باشیم. ادعای وزارت جهاد کشاورزی برای ما کافی نیست بلکه وزارت بهداشت باید آن را افشا کند و این وزارتخانه هنوز پاسخ مثبت یا منفی نداده است. سکوت وزارت بهداشت به چه معناست؟
چه کاستی های دیگری در فعالیت های وزارت جهاد کشاورزی می بینید؟
حجم ذخایر استراتژیک کشور به شدت کاهش یافته است. ما مواد خام دامی را از چهار کشور روسیه، اوکراین، برزیل و رومانی وارد می کنیم. دو کشور از این چهار کشور به طور جدی درگیر جنگ هستند، بنابراین ما نمی توانیم از آنها وارد شویم. ما در حال حاضر برای دریافت رسید با مشکل مواجه هستیم. در برزیل، زمان برداشت هنوز فرا نرسیده است. بنابراین نمی توانیم ذخایر خود را تامین کنیم. موضوع بعدی این است که امکانات کشاورزی به ویژه ماشین آلات جهاد کشاورزی به طور کامل قطع شده است. بلایی بی سابقه بر پیکر جهاد کشاورزی آوردند. کسانی که فعالیت اجرایی یک روزه نداشتند از دانشگاه انتخاب شدند. از زمانی که آقای ساداتی نژاد وزیر شد، همه پروژه های آبیاری تحت فشار قرار گرفتند. عملیات آبیاری تحت فشار در مناطق مختلف صفر است. حوزه انتخابیه من تاکنون 6000 هکتار را تحت فشار آبیاری کرده است، اما در زمان آقای ساداتی نژاد حتی یک هکتار هم توسعه نیافته که خلاف قانون برنامه ششم توسعه است. دلیلش هم این است که وام نمی دهند. وزارت جهاد کشاورزی شعار می دهد. فقط حرف میزنن گفته می شود 4200 توماس نمونه بارز شعار است. از مسئولان وزارت جهاد پرسیدم اگر 4200 تومان برداشت شود چه می شود؟ طرح جایگزین شما چیست؟ وی تاکید کرد که قول می دهم مشکلی پیش نیاید. این وعده ها در زمانی است که قیمت کالاها در حال افزایش است. خانواده هایی را می شناسم که دو ماه است گوشت قرمز نخورده اند.
انتهای پیام/