عمومیکسب و کار ایرانیان

کنترل کیفیت میلگرد شامل چه مواردی است؟

میلگرد؛ هر آنچه در مورد مشخصات میلگرد و آزمایش های کنترل کیفیت آن باید بدانید

میلگرد؛ به طورکلی میلگرد در آرماتوربندی به روشهای مختلفی طبقه بندی می شود:

  • از نظر مصالح : فولادی ، رشته های پلاستیک فولاد ، کابل های فولادی
  • از نظر روش ساخت : گرم نورد شده ، سرد اصلاح شده ، گرم عمل آمده
  • شکل مقطع : ساده ، آجدار ، آجدار پیچیده (TOR)
  • نوع عملکرد در بتن

معمولا روش ساخت و شکل مقطع مهمترین تاثیرها را در خصوصیات و موارد استفاده از میلگرد دارد. جهت اطلاع از قیمت روز تیرآهن 22 و آهن آلات لطفا کلیک کنید.

مشخصات میلگرد

مهمترین مشخصه های میلگرد عبارت است از: شکل پذیری، سطح مقطع، مقاومت حد جاری شدن و گسیختگی، شکل پذیری و جوش پذیری. میلگرد با سطح مقطع صاف و دایره ای معمولا از جنس نرمه هستند. هرچند که میلگردهای صاف به عنوان میل مهار با حد جاری شدن گاه تا 10000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع نیز موجود هستند. میلگرد های صاف به عنوان تنگ تیر و ستون، میلگردهای حرارتی دال ها و میلگردهای اصلی و خمشی منابع آب و سازه هایی که ترک خوردگی در آنها بسیار مهم است به کار می روند.

میلگردهای آجدار دارای برجستگی هایی در سطح میلگرد‌به نام آج هستند. وظیفه آج ها افزایش پیوستگی بتن و‌ میلگرد است. این میلگردها ممکن است سخت یا نیم سخت باشند. با پیچاندن میلگردهای آج دار میلگرد تور به دست می آید که ححد جاری شدن آن بیشتر و تنجش نهایی آن کمتر است.

جوش پذیری عبارت است از قابلیت میلگرد‌جهت جوش شدن به طوری که ترک خوردگی یا سایر نواقص در اثر جوش شدن در آن به وجود نیاید. این ویژگی به خصوص د رمورد شبکه های پیش ساخته یا وصله های جوشی یا میله های مهاری بسیار مهم است. میلگرد گرم نورد شده و نیز فولاد با آلیاژ یا کربن کم جوش پذیری بسیار خوبی دارد.

پیشنهاد مطالعه: ورق فولادی چیست و انواع آن کدام است؟

آزمایش کنترل کیفیت میلگرد

طبق آیین نامه ملی 18-4 ایران انجام آزمایشهای کنترل پس از تحویل فولاد به کارگاه اجباری است و فقط وقتی وزن کل میلگرد مصرفی در یک کارگاه آرماتوربندی از 50 تن بیشتر باشد می توان به تشخیص دستگاه نظارت از انجام این آزمایش صرف نظر کرد. آزمایشهای کنترل برای تعیین حد جاری شدن، تاب کششی، تنجش های نهایی روی نمونه هایی صورت میگیرد که به دلخواه و به طور پراکنده برداشته شده باشند .کنترل کیفیت میلگردها با انجام این آزمایش ها تعیین می شود:

آزمایش کشش میلگرد

در این آزمایش میلگرد‌به طول مشخص در فک های دستگاه کشش قرار گرفته و کشیده می شود. در روی یک صفحه مدرج نیروی وارد به میلگرد‌ مشخص شده و در روی یک استوانه متصل به دستگاه منحنی نیرو – تغییر شکل رسم می شود.  از این آزمایش می توان حد جاری شدن، تاب کششی  تنجش نهایی را به دست آورد. حد جاری شدن، مهمترین مشخصه میلگرداز نظر طراح سازه های بتن آرمه است. در صورتی که تنجش نهایی میلگرداز 8 درصد کمتر باشد نه تنها  شکل پذیری قطعه بتن آرمه کم بوده و احتمال گسیختگی ترد سازه وجود دارد بلکه کار کردن بر روی میلگرددر کارگاه نیز مشکل می شود.

آزمایش تا شدگی میلگرد

در این آزمایش با توجه به قطر میلگردآن را توسط دستگاه مکانیکی خم نموده و ترک ها و یا پوسته شدن احتمالی آن را میبینند .  طبق آیین نامه ملی 18-4 میلگردتا زاویه 45 درجه خم شده سپس نیم ساعت در آب جوشانده میشود و سپس خم آن به مقدار 22.5 درجه باز میشود . در صورت مشهود نبودن نقص در استفاده از آن بلامانع است. در صورت مشاهده نقص باید سه میلگرددیگر تحت آزمایش قرار گیرند. میلگرد وقتی قابل قبول است که نایج آزمایش هر سه میلگرداخیر قابل قبول باشند.

آزمایش جوش پذیری میلگرد

در صورتی که جوش پذیری میلگردها مورد تردید باشد باید قبل از شروع کار تعدادی نمونه جوش شده تهیه شوند و تحت آزمایش کشش و تا شدگی قرار گیرند . نتیجه آزمایش کشش وقتی رضایت بخش است که مقطع گسیخته شده در محل جوش یا مجاورت آن نباشد. نتیجه آزمایش تاشدگی وقتی رضایتبخش است که در اثر خم کردن در منطقه جوش شده ترک به وجود نیاید.

در حین انجام کار نیز برای حصول اطمینان باید سه سری نمونه برای هر 300 اتصال در مورد فولاد نرم و سه سری نمونه برای هر 150 اتصال در مورد فولاد سخت تحت آزمایش قرار گیرد. هر سری شامل دو نمونه یکی برای آزمایش کشش و دیگری برای آزمایش تاشدگی است. برای فولادهای اصلاح شده در صورت تغییر جوشکار و یا وسیله و شرایط کار باید سه سری نمونه تهیه و بعد از حصول اطمینان از قابل قبول بودن نتیجه آزمایش ها کار را ادامه داد.

میلگرد چیست؟

به محصولات فولادی با سطح مقطع دایره ای شکل و نسبت طول به قطر بالا میلگرد می گویند. از نظر شکل ظاهری این محصول به دو صورت ساده و در بازار موجود می باشد.

میلگردها با چه استانداردهایی تولید می شوند؟

در ایران استاندارد هایی برای ساخت میلگرد در نظر گرفته می شود که شامل موارد زیر می باشد:

، ژاپن JIS G3112، آلمان DIN 488، انگلستان BS4449 و ایالات متحده ANSI/AWS D1.4 و سازمان جهانی استاندارد ISO 6935

تولید کنندگان معتبر میلگرد در ایران:

کارخانجات ذوب آهن اصفهان، فولاد آذربایجان، شرکت فولاد صنعتی و ساختمانی یزد، مجتمع فولاد پارس وغیره از تولید کنندگان این محصول می باشند. برای آشنایی با کیفیت میلگرد ها باید مهترین ویژگی ها و مشخصات ان ها را دانست و سپس کیفیت آن ها را مقایسه نمود که به شرح زیر می باشند:

– شاخص ترین ویژگی میلگرد A1:

نام دیگر میلگرد A1  میلگرد داکتیل می باشد، از نظر شکل ظاهری بدون آج و صاف هستند و به همین دلیل بیشتر در آهنگری و انجام عملیات جوشکاری مورد استفاده قرار می گیرد. این محصول نرم و بدون آج، با تنش جاری ۲۳۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تنش گسیختگی ۳۸۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تغییر شکل پلاستیکی در زمان گسیختگی ۲۵ درصد می باشد.

-شاخص ترین ویژگی میلگرد A2:

میلگرد a2 نوعی میلگرد آجدار مارپیچی (آج فنری شکل) است که طبق آنالیز کنونی به آن میلگرد آج ۳۴۰ گفته می‌شود.

معمولاً مناسب عملیات خاموت زنی هستند و در صورت نبود میلگرد دیگر و شرایط اجباری از آن می‌توان برای عملیات جوشکاری نیز استفاده کرد.

تنش تسلیم این محصول ۳۴۰۰ کیلوگرم بر سانتی مربع می باشد و مصارف مختلفی دارد.

در مکان هایی که سازه نیاز به استحکام زیادی نداشته باشد یا ساخت ساختمان و سازه های کوتاه و نامرتفع از این محصول استفاده می شود.

-شاخص ترین ویژگی میلگرد A3:

گرید A3 بیشترین مصرف را دارد و تنش تسلیم این محصول ۴۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع می باشد و بخش عمده ای از خرید و فروش میلگرد ها را در دنیا در بر دارد. این نوع از میلگردها معمولاً به شکل آج جناقی هستند که مناسب برای عملیات سیویل صنعتی و ساختمانی هستند اما از آن‌ها نباید برای آهنگری، جوشکاری و تغییر شکل با زوایای تند استفاده شود.

-شاخص ترین ویژگی میلگرد A4:

این نوع میلگرد از از استحکام بالایی برخوردار است، بنابراین استفاده از این محصول مقرون به صرفه خواهد بود.

گرید A4 از سال ۲۰۰۳ مورد مصرف زیادی در صنعت قرار گرفته است. این محصول دارای آج مرکب ۵۰۰ یا ۵۲۰ می باشد. میلگردهای آجدار براساس مواد استفاده شده و عملیات حرارتی مورد استفاده در آن ها به این سه دسته تقسیم می شوند.

از سال ۲۰۰۳ با افزایش زلزله ها و استحکام سازی ساختمان ها، مصرف گرید s500 یا آج ۵۰۰ (A4) افزایش یافت. در واقع ترکیبات شیمیایی این محصول را نمی توان از حدی فراتر برد و مهندسین با همان مقدار کربن اما با روش های مختلف کوئنچینگ و ترمکس توانسته اند به خواص مکانیکی بالاتری از گرید A3 برسند.

پروسه تولید این نوع محصول به این صورت است که پس از آخرین مرحله نورد تحت تاثیر عملیات حرارتی کوئنچینگ با آب قرار می گیرد و این پروسه سبب افزایش استحکام محصول نهایی می شود.

این محصول دارای آج های دوکی شکل می باشد که به صورت ۷ و ۸ بر روی آرماتور قرار می گیرند.

زاویه هر آج نسبت به سطح افقی آرماتور بین ۳۵ تا ۷۵ درجه می باشد. استاندارد ۳۱۳۲ سازمان استاندارد ملی از سال ۱۳۹۳ مصرف این نوع محصول را تایید کرده است.