0 تا 100 نحوه ساخت بتن اکسپوز

بتن اکسپوز چیست؟ بتن نما یا «بتن اکسپوز» (Exposed Concrete)، یکی از انواع بتن‌های معماری است که به عنوان پرداخت نهایی سطوح داخلی و خارجی ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرد. در واقع، هر بتنی که سطح آن در معرض دید قرار داشته باشد را می‌توان به عنوان بتن اکسپوز در نظر گرفت. در این مقاله قصد داریم  قیمت بتن اکسپوز نما و کف را نیز مورد بررسی قرار دهیم.

تاریخچه بتن اکسپوز به چه زمانی باز می‌گردد؟

اولین کاربرد مدرن بتن اکسپوز در یکی از کلیساهای بزرگ فرانسه در سال 1922 میلادی (1301 شمسی) با استفاده از قطعات پیش ساخته بود. در سال 1963 میلادی (1342 شمسی)، بتن اکسپوز برای اولین بار به صورت درجا در مرکز هنرهای بصری کارپنتر دانشگاه هاروارد مورد استفاده قرار گرفت. نتیجه این پروژه به قدری رضایت‌بخش بود که باعث گسترش بسیار زیاد بتن اکسپوز در سال‌های 1965 تا 1990 میلادی (1344 تا 1369 شمسی) شد. استفاده از سطح بتن به عنوان نمای اصلی ساختمان، پیشرفت‌ها و نوآوری‌های زیادی را در ساخت قالب بتن، اصلاح طرح اختلاط، کیفیت قالب نما، روش‌های بتن ریزی و تراکم به همراه داشت. این پیشرفت‌ها، امکان بهبود یکنواخت رنگ و بافت در تمام بخش‌های سازه را فراهم کردند.

بتن معماری چیست؟

بتن معماری یک نوع بتن است که برای استفاده در ساخت و ساز محیطی به ویژه در معماری طراحی شده است. این نوع بتن دارای ویژگی‌های خاصی است که آن را برای کاربردهای معماری مناسب می‌کند:

ظاهر و زیبایی: بتن معماری معمولاً دارای ظاهر زیبا و تزئینی است و می‌تواند به عنوان یک جزء دکوراتیو در ساختمان استفاده شود.
قابلیت شکل‌پذیری: این بتن قابلیت شکل‌پذیری بالایی دارد و می‌توان آن را به اشکال مختلف درآورد.
دوام و مقاومت: بتن معماری معمولاً دارای دوام و مقاومت بالایی است و به خوبی در برابر فرسایش و آب و هوا مقاوم است.
طیف گسترده رنگی: بتن معماری می‌تواند در طیف گسترده‌ای از رنگ‌ها تولید شود و به این ترتیب گزینه‌های زیادی را برای طراحی معماری فراهم می‌کند.
بنابراین بتن معماری یک ماده ساختمانی ایده‌آل برای پروژه‌های معماری است که با ویژگی‌های منحصر به فرد خود می‌تواند به طراحی و زیبایی ساختمان‌ها کمک کند.

 کاربرد بتن اکسپوز چیست؟

کاربرد اصلی بتن اکسپوز، پرداخت نهایی سطوح داخلی و خارجی ساختمان با بافت بتنی است. از این‌رو، بتن اکسپوز برای نمای بیرونی، سطح دیوار، کف، پشت بام و سطوح وسایل داخل ساختمان (میز، اپن آشپزخانه و غیره) مورد استفاده قرار می‌گیرد.
بتن اکسپوز چگونه اجرا می‌شود؟
بتن‌های اکسپوز معمولا به یکی از روش‌های درجا یا پیش ساخته اجرا می‌شوند. عملکرد مورد انتظار از بتن‌های اکسپوز درجا یا پیش ساخته یکسان است. با این وجود، الزامات طراحی و اجرایی آن‌ها با یکدیگر تفاوت دارد. روش پیش ساخته از سرعت بالاتر و روش درجا از امکان اجرای طرح‌های پیچیده‌تر بهره می‌برد.
بتن اکسپوز پیش ساخته چیست؟
1- سفارش پنل‌ها در ابعاد دقیق و متناسب با سطح مورد نظر
2- سرعت اجرای بالا
3- به حداقل رسیدن هدررفت مصالح
4- تولید بتنی با کیفیت بالاتر (چگالی و مقاومت مناسب)
5- تنوع رنگ، پرداخت، رویه، شکل و اندازه
6- کاربری چندگانه پنل‌ها به عنوان عضوهای سازه‌ای و تزئینی

بتن اکسپوز پیش ساخته به صورت خودنگهدار یا متصل به اسکلت سازه اجرا می‌شود. هر چه چگالی بتن مورد استفاده پایین‌تر باشد، قابلیت خودنگهداری آن بیشتر خواهد بود. پنل‌هایی با ضخامت حدود 150 میلی‌متر معمولا به گونه‌ای طراحی می‌شوند که طول آن‌ها فاصله بین دو ستون یا کف مجاور را پوشش دهد. این طراحی، مسئله نگهداری از پنل را برطرف می‌کند.

ساخت پنل‌های پیش ساخته بتن اکسپوز توسط قالب‌های مخصوص چوبی یا شیشه‌ای انجام می‌گیرد. در برخی از موارد، پیش از بتن‌ریزی، قفسه‌های آرماتور درون قالب جانمایی می‌شوند. پنل‌ها را می‌توان به گونه‌ای ساخت که امکان اتصال راحت و مناسب آن‌ها به المان‌های دیگر نظیر لایه‌های عایق و پنجره‌ها وجود داشته باشد. پس از قالب‌برداری، سطح بتن اکسپوز با استفاده از روش‌های مختلف پرداخت می‌شود تا به ظاهر مورد نظر برسد.

پس از انتقال پنل‌های پیش ساخته به محل پروژه، با توجه به ابعاد و وزن، جانمایی آن‌ها توسط دست، جرثقیل یا دیگر تجهیزات جابجایی صورت می‌گیرد. اگر سازه برای استفاده از بتن اکسپوز طراحی شده باشد، نیازی به نصب داربست برای جانمایی و اتصال پنل‌ها به سازه وجود ندارد. در این شرایط، پنل‌ها به راحتی در محل طراحی شده تنظیم می‌شوند.

بتن اکسپوز درجا چیست؟

1- قالب و سیستم مورد استفاده برای اتصال قالب‌ها
2- طرح اختلاط بتن، نوع سیمان و سنگدانه (شن و ماسه) مورد استفاده
3- نوع و میزان رنگدانه‌ها
4- نوع رهاساز قالب (متناسب با طرح اختلاط)
5- روش آماده‌سازی سطح نظیر سنباده، شستشو، پولیش و سندبلاست
6- عملیات‌های پرداخت نهایی نظیر جلا دادن، پوشش‌دهی و غیره
7- نمونه‌ی از بتن اکسپوز درجا، اجرا شده توسط قالب‌های منحنی

نمونه‌ی از بتن اکسپوز درجا، اجرا شده توسط قالب‌های منحنی
از بین موارد بالا، طرح اختلاط بتن از اهمیت بیشتری برخوردار است. دستیابی به مشخصات مقاومتی و ظاهری بتن اکسپوز، به میزان زیادی به طرح اختلاط آن بستگی دارد.
به منظور تراکم مناسب بتن معماری درجا و رسیدن به مقاومت مورد نظر، مخلوط باید از کارایی (اسلامپ) مناسب برخوردار باشد. وظیفه ارائه الزامات طراحی بر عهده مهندس معمار و وظیفه تعیین مقاومت طراحی سازه بر عهده مهندس عمران است. یکنواختی رنگ و بافت، جداشدگی مصالح و لکه‌های سطحی به طرح اختلاط بتن اکسپوز بستگی دارند.
به عنوان مثال، برای دستیابی به ویژگی‌های ظاهری زیر، باید از سنگدانه‌هایی با توزیع دانه‌بندی و مشخصات مخصوص استفاده کرد:
بافت یکنواخت: سنگدانه‌های درشت هم‌اندازه به همراه مقدار کمی ماسه ریز
سطح بدون حفره: سنگدانه‌هایی با توزیع گسسته بدون ذرات درشت ماسه و ذرات ریز شن
رنگ‌بندی متغیر: ماسه‌هایی با رنگ‌بندی متفاوت
رنگ شفاف: سنگدانه‌هایی با رنگ تیره
به طور کلی، نسبت سیمان:شن:ماسه برای طرح اختلاطی با سنگدانه‌های گسسته باید بین 1:2:5 تا 1:3:5 باشد. ماسه بنایی، پرکاربردترین سنگدانه ریز مورد استفاده در بتن اکسپوز است.

، خدمات اجرای بتن اکسپوز با کیفیت و در طرح های مخلتف و در پروژه های متنوع را ارائه می نماید.
بتن اکسپوز ، قیمت بتن اکسپوز ، سرامیک طرح بتن اکسپوز ، مواد تشکیل دهنده بتن اکسپوز ، قیمت پنل بتن اکسپوز ، قیمت بتن اکسپوز طرح چوب ، قیمت بتن اکسپوز کف ، نمایندگی بتن اکسپوز ، نمای بتن اکسپوز – خشک بتن اکسپوز چیست ، بتن اکسپوز قیمت ، بتن اکسپوز در دکوراسیون داخلی ، بتن اکسپوز کف سازی ، فروش بتن اکسپوز تهران ، بتن اکسپوز طرز تهیه ، تاریخچه بتن اکسپوز ، جزئیات اجرای بتن اکسپوز ، بتن اکسپوز چیست قیمت ، نمای بتن اکسپوز چیست ، نمای بتن اکسپوز خشک ، خرید بتن اکسپوز دیوار ، خرید بتن اکسپوز در تهران و کرج ، بتن اکسپوز دکوراسیون داخلی ، نمایندگی بتن اکسپوز در تهران و کرج ، بتن اکسپوز معماری داخلی ، معنی بتن اکسپوز ، ترکیب چوب و بتن اکسپوز