علمی و پزشکیکسب و کار ایرانیان

چه زمانی برای ایمپلنت دندان مناسب است؟

که بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت پس از کشیدن دندان ها چه مدت است؟

در صورتی که یک یا چند دندان شما باید کشیده شود و یا برخی از دندان هایتان افتاده است؛ جایگزین کردن آنها به منظور حفظ ظاهر چهره و همچنین سلامت دهان و دندان بسیار مهم است. حتی از دست دادن یک دندان نیز می تواند روی تناسب سایر دندان های طبیعی تاثیر گذار باشد؛ به طوری که خالی بودن جای دندان موجب می‌شود دندان های دیگر از مکان خود خارج شده و یا کج شوند.

به نقل از بهترین متخصص ایمپلنت، این تغییرات روی نحوه جویدن و گاز زدن شما تاثیر قابل توجهی خواهد داشت. به همین علت در حال حاضر تعداد بیمارانی که روش کاشت را به عنوان روش دائمی جایگزین کردن دندان از دست رفته خود انتخاب می کنند افزایش چشمگیری یافته است. اکثر افرادی که چند سال از کشیدن یک یا چند دندانشان می گذرد و به تازگی با تکنولوژی کاشت دندان آشنا شده اند؛ در انتخاب روش کاشت ایمپلنت به عنوان درمان جایگزین کردن دندان از دست رفته شان تردید دارند. این سوال همواره در ذهن آنها وجود دارد که بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت پس از کشیدن دندان ها چه مدت است؟

برای پاسخ به این سوال مزایا و معایب ایمپلنت فوری باید گفت برنامه ریزی برای درمان با روش کاشت ایمپلنت در صورتی که فرد شرایط لازم برای انجام کاشت را داشته باشد؛ توسط ایمپلنتولوژیست تعیین می شود. به منظور برنامه ریزی برای کاشت ایمپلنت موارد مختلفی باید در نظر گرفته شود.

یکی از این عوامل میزان تراکم، ارتفاع و پهنای استخوان فک است  که با استفاده از عکس اشعه ایکس از استخوان فرد و یا سی تی اسکن مشخص می شود. این ارزیابی ها دید خوبی نسبت به تراکم استخوان فک به دندانپزشک می دهد که باتوجه به آن سنجیدن شرایط محل کاشت ایمپلنت توسط دندانپزشک بسیار راحت تر است. به همین علت دندانپزشکان توصیه می‌کنند که بیمار بلافاصله پس از کشیدن دندان، اقدامات لازم جهت کاشت ایمپلنت را انجام دهد.

عامل دیگری که در کاشت ایمپلنت دندان موثر است نحوه کشیدن دندان است که با نام کشیدن‌ دندان آتروماتیک شناخته می شود. این روش به حفرات استخوان اطراف دندان کمک کرده و در نتیجه نحوه کاشت ایمپلنت را راحت تر می کند. دندانپزشک متخصص با در نظر گرفتن تمامی موارد به شما توصیه خواهد کرد که آیا روش کاشت ایمپلنت برای جایگزین کردن دندان از دست رفته تان مناسب است یا خیر.

 چهار دوره زمانی مختلف را می توان برای کاشت ایمپلنت پس از کشیدن دندان درنظر گرفت که انتخاب زمان مناسب آن بستگی به شرایط بیمار و نظر دندانپزشک دارد.

کاشت ایمپلنت فوری یا انتظار یک تا دو ماهه پس از کشیدن دندان

اولین راه حل، کاشت ایمپلنت فوری است اما ممکن است دندانپزشک به شما توصیه کند تا حدود ۱ تا ۲ ماه پس از کشیدن دندان منتظر بمانید و سپس اقدام به کاشت ایمپلنت نمایید. در روش کاشت ایمپلنت فوری، پایه ایمپلنت بلافاصله پس از کشیدن دندان در استخوان فک کاشته می شود.

در صورتی که تراکم استخوان کافی وجود نداشته باشد باید پیش از کاشت پایه ایمپلنت، عمل پیوند استخوان انجام گیرد؛ تا فضای کافی برای در استخوان فک ایجاد شود. متخصص ایمپلنت، زمانی پیوند استخوان را پیشنهاد می دهد که حفره های استخوانی وسعت بسیار زیادی داشته باشند.

در صورتی که ۱ تا ۲ ماه پس از کشیدن دندان منتظر بمانید بافت لثه شما تا حدودی بهبود یافته و احتمال موفقیت کاشت ایمپلنت در این زمان بالاتر می رود. چون بافت لثه می‌تواند بهتر از پایه ایمپلنت حمایت کند و از لحاظ زیبایی نیز نتیجه بهتری خواهد داشت.

انتظار طولانی تر : اقدام به کاشت ایمپلنت در فاصله 2 تا 4 ماه پس از کشیدن دندان

انتخاب دیگر این است که بین ۲ تا ۴ ماه پس از کشیدن دندان منتظر بمانید تا استخوان نیز بهبود پیدا کند. کاشت دندان در این شرایط، موجب پایداری و استحکام بیشتر می شود چون ایمپلنت کاملا به استخوان فک جوش می خورد.

البته مدت زمان انتظار بین ۴ تا ۶ ماه پس از کشیدن دندان جهت کاشت ایمپلنت به خصوص برای دندان های جلویی فک نیز متداول است. چون پس از این مدت لثه کامل بهبود یافته و درصورتیکه بیمار دچار بیماریهای لثه یا عفونت باشد نیز کاملا درمان می شود.  همچنین از لحاظ زیبایی نیز ایمپلنت کاشته شده و تاج دندانی سوار شده روی آن شرایط بسیار بهتری خواهد داشت.

انتظار طولانی تر بیش از 6 ماه نیز امکان پذیر است.

گاهی اوقات با اینکه بیمار تمایل دارد عمل کاشت ایمپلنت و پر کردن جای خالی دندان خیلی سریع انجام شود که کاملا هم طبیعی است؛ متخصصان دهان و دندان به منظور اطمینان از موفقیت کامل روش کاشت ایمپلنت توصیه می کنند که این عمل را بیش از 6 ماه به تعویق بیاندازند. البته در این شرایط نیز بیمار نباید نگران عدم موفقیت کاشت ایمپلنت باشد چون ایمپلنتولوژیست باید ابتدا به طور کامل شرایط بیمار را بررسی کرده و بهترین زمان برای کاشت پایه ایمپلنت در استخوان فک را تعیین می کند.

در صورتی که پیش از انجام عمل کاشت، بیمار نیاز به عمل جراحی پیوند استخوان، لیفت ‌سینوس یا درمان عفونت لثه داشته باشد نیز زمان انتظار برای کاشت ایمپلنت ممکن است بیش از ۶ ماه پس از کشیدن دندان به تعویق بیفتد.

اقدام به کاشت ایمپلنت چند سال پس از کشیدن دندان

با اینکه خالی ماندن جای دندان موجب جابجا شدن سایر دندان ها و حتی از دست دادن دندان های سالم دیگر نیز می شود و  معمولا متخصصان ایمپلنت توصیه می کند که بهترین زمان برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته بلافاصله پس از کشیدن دندان است؛ اکثر اوقات زمانی که بزرگسالان یکی از دندان های دائمی خود را از دست می‌دهند؛ مدت زمان زیادی را بدون جایگزین کردن دندان سپری می کنند که مشکلات بسیاری از جمله تحلیل استخوان فک را به دنبال خواهد داشت.

باید بدانید که هیچ زمانی برای اقدام به کاشت ایمپلنت دیر نیست. امروزه با پیشرفت تکنولوژی، تقریبا تمامی مشکلاتی که برسر راه کاشت ایمپلنت وجود دارد؛ قابل حل است. پس حتی اگر چندین سال است که برخی از دندان های خود را کشیده اید می توانید با مراجعه به یک ایمپلنتولوژیست ماهر، روند درمان کاشت ایمپلنت خود را پیگیری کنید.

روش های جایگزین کردن دندان های از دست رفته با ایمپلنت دندان

بهترین گزینه برای جایگزین کردن دندانی که افتاده یا کشیده شده ایمپلنت های دندانی است. ایمپلنت دندانی یک روش دائمی است که از طریق یک عمل جراحی ساده فیکسچر را به عنوان جایگزین ریشه دندان طبیعی داخل استخوان فک می کارد. زمانی که ایمپلنت دائمی کاشته شد یک پروتز دندان مصنوعی همراه با اباتمنت روی آن سوار می شود. نصب تاج دندان پس از جوش خوردن پایه ایمپلنت نیازی به تراشیدن دندانهای مجاور ندارد. چون تاج دندان مصنوعی به طور کامل از لحاظ ظاهری و ابعاد با دندانهای مجاور مطابقت دارد و کاملا به شکل دندان طبیعی که از دست داده‌اید به نظر می رسد.

جایگزینی فوری دندان از دست رفته موجب می شود که فضای خالی بین دندانها پر شده و از جابجا شدن یا کج شدن سایر دندان های طبیعی به سمت فضای خالی جلوگیری می کند. با کاشت ایمپلنت دندان دائمی لثه های شما سلامت خود را حفظ خواهند کرد و هنگام خوردن و جویدن غذا مشکلی نخواهید داشت. کاشت ایمپلنت به حفظ سلامت استخوان نیز کمک خواهد کرد.

روش 1: کاشت ایمپلنت فوری

در بسیاری از موارد ایمپلنت های دندانی همزمان با کشیدن دندان طبیعی در دهان بیمار کاشته می شود. این گزینه برای اکثر بیماران بهترین انتخاب است چون در یک جلسه مراجعه به دندانپزشک، عمل کشیدن دندان و کاشت ایمپلنت به طور همزمان انجام می گیرد و نیازی به عمل جراحی مجدد برای کاشت فیکسچر نیست.

ایمپلنت هایی که در همان روزی که دندان کشیده می شود؛ کاشته می‌شوند؛ در صد موفقیت بسیار بالایی دارند. در این شرایط، ترمیم استخوان در بهترین حالت انجام گرفته و بیمار مجبور نیست بدون دندان در فعالیت های اجتماعی شرکت کند.

در صورتی که دندانتان شکسته است و هنوز ریشه آن را از دهان خارج نکرده اید؛ کاشت ایمپلنت فوری گزینه مناسبی برای شما است چون هم به ترمیم بافت استخوان و لثه شما کمک خواهد کرد و هم درصد موفقیت کاشت ایمپلنت را بالا خواهد برد.

روش دوم: کاشت ایمپلنت در کوتاه مدت

در این روش، کاشت پایه ایمپلنت چند هفته پس از کشیدن دندان طبیعی انجام می گیرد. اگر به بیماری های لثه مبتلا باشید و پیش از انجام عمل جراحی عفونت در ناحیه دندان کشیده شده نیاز به درمان داشته باشد؛ کاشت ایمپلنت در کوتاه مدت بهترین گزینه برای شماست.

در صورت وجود عفونت، کاشت ایمپلنت فوری، ریسک شکست روش ایمپلنت دندان را به شدت افزایش می دهد. به همین علت دندان پزشک در این شرایط توصیه می کند که به منظور درمان بافت های لثه عفونی شده چند هفته منتظر بمانید و پیش از بهبود کامل لثه و استخوان فک، عمل کاشت ایمپلنت را انجام ندهید. این روش کوتاه موجب می شود نتیجه کاشت ایمپلنت از لحاظ زیبایی بسیار بهتر بوده و بافت لثه اطراف ایمپلنت نیز سالم تر باشد.

روش سوم: کاشت ایمپلنت با تأخیر

کاشت ایمپلنت با تاخیر، کمتر مورد توجه دندانپزشکان است. چون در صورتی که ایمپلنت های دندان چند ماه پس از کشیدن دندان طبیعی کاشته شود؛ چالش های بیشتری برای ایمپلنت به وجود خواهد آمد. در این شرایط استخوان پیش از کاشت پایه ایمپلنت شروع به بهبود یافتن می کند و با سرعت غیر قابل پیش بینی شروع به ریکاوری خواهد کرد. رشد مجدد استخوان ممکن است بسیار سریع اتفاق بیفتد و موجب ایجاد مشکل در جراحی ایمپلنت شود. با این وجود، در شرایطی که برخی مشکلات مانند عفونت در حفرات استخوان اطراف پایه وجود داشته باشد؛ کاشت ایمپلنت با تاخیر به بیمار توصیه می شود.

روش چهارم: کاشت ایمپلنت در طولانی مدت

اگر  بیش از ۶ ماه از کشیدن دندان طبیعی شما گذشته باشد؛ همچنان کاشت ایمپلنت می تواند گزینه مناسبی برای شما باشد. در برخی شرایط، بیمار نیاز به انجام عمل جراحی پیوند استخوان جهت ترمیم بافت استخوان فک خود دارد که زمان انتظار برای کاشت ایمپلنت را حدود شش ماه به تاخیر می‌اندازد تا در این مدت گرفت های استخوانی به بهبود تراکم استخوان فک کمک می کند تا پایه ایمپلنت بتواند پس از نصب بهتر از تاج دندان حمایت کند. برای بسیاری از بیماران در نظر گرفتن این مدت زمان انتظار پایداری و استحکام ایمپلنت دندان را تضمین می کند.

کاشت دندان با تأخیر یا در طولانی مدت برای بیمارانی که به مدت طولانی از دندان مصنوعی استفاده کرده‌اند و پس از چندین سال تصمیم گرفت دندان های مصنوعی را با اوردنچر جایگزین کند  نیز گزینه مناسبی است.

بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت دندان چه مدت بعد از کشیدن دندان طبیعی است؟

اگر می خواهید یک یا چند دندان خود را به روش کاشت ایمپلنت جایگزین کنید؛ در مرحله اول باید با یک ایمپلنتولوژیست مشورت نمایید. متخصص ایمپلنت در ابتدا شرایط دهان و دندان و سلامت عمومی بدن شما را بررسی کرده و سپس با پرسیدن سوالاتی همه بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت را برای شما برنامه ریزی خواهد کرد. برای مشاوره در خصوص بهترین زمان کاشت ایمپلنت می توانید با یا با مطب دکتر شهاب محمدی ایمپلنتولوژیست و جراح دندان تماس گرفته و با تعیین یک قرار ملاقات، پاسخ تمامی سوالات خود را طی یک جلسه مشاوره رایگان دریافت کنید.

بهترین سن انجام ایمپلنت دندان چه زمانی است؟

با وجود اینکه ایمپلنت دندان مزایای بسیار زیادی از جمله توانایی جویدن غذا، صحبت کردن بدون هیچ گونه مشکلی، ظاهر زیبا، جلوگیری از تحلیل استخوان فک و تغییر ساختار چهره را دارد اما معمولا این روش برای افراد بیماران زیر ۱۸ سال توصیه نمی شود.

چرا کودکان و نوجوانان کاندید مناسبی برای انجام عمل کاشت دندان نیستند؟

پیش از اقدام به کاشت ایمپلنت، استخوان فک بیمار باید به طور کامل رشد کرده باشد. معمولا رشد استخوان فک پیش از اتمام نوجوانی و حتی پس از دوران بلوغ نیز به رشد خود ادامه می دهد. بنابراین ایمپلنتولوژیست معمولاً عمل کاشت ایمپلنت را تا سن ۱۸ سالگی در بیماران به تاخیر می اندازند. البته این محدودیت سنی دقیق نیست زیرا رشد استخوان فک در افراد مختلف در اثر عوامل گوناگونی تغییر می یابد.

برای تعیین اینکه آیا استخوان فک نوجوانان به اندازه کافی رشد کرده است یا خیر باید دندانپزشک عکس اشعه ایکس استخوان فک آنها را بررسی کرده و در صورتی که تشخیص دهد رشد استخوان کافی بوده عمل کاشت ایمپلنت را انجام دهد. البته اجازه والدین نیز برای افراد زیر ۱۸ سال جهت کاشت ایمپلنت گرفته می شود.

خبر خوب این است که حداکثر سن برای انجام ایمپلنت مطرح نیست بیش از نیمی از بیمارانی که عمل کاشت ایمپلنت را انجام می دهند سن بالای ۶۵ سال دارند و محدودیت سنی و بالا بودن سن موجب نمی شود که کاندید مناسبی برای انجام ایمپلنت نباشند. در حال حاضر سوار کردن دندان مصنوعی ثابت و متحرک بر پایه ایمپلنت روی بیماران ۸۰ یا حتی ۹۰ ساله با درصد موفقیت بالا انجام می گیرد. در حقیقت دندانپزشکان به اکثر کهنسالانی که از دندان های مصنوعی متحرک استفاده می کنند؛ توصیه می کنند که به جای آنها از دندان های دائمی بر پایه ایمپلنت یا همان اوردنچر استفاده کنند.

یکی از بهترین راه ها برای پر کردن جای خالی دندانی که کشیده شده یا از بین رفته است کاشت ایمپلنت دندانی است. اغلب افرادی که می‌خواهند جای خالی دندان خود را با ایمپلنت دندان پر کنند برایشان جای سوال است که دقیقا چه زمانی باید برای عمل اقدام کنند؟ آیا بلافاصله بعد از کشیدن دندان باید عمل انجام داد یا حتی با گذشت چند سال بعد از کشیدن دندان، باز هم امکان کاشت وجود دارد؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا ببینیم که بلاخره بهترین زمان کاشت ایمپلنت چه وقتی است و کی باید برای این کار اقدام کرد.

چه فاکتورهایی در تعیین بهترین زمان کاشت ایمپلنت دندان موثر هستند؟

هر پروسه ای در دندانپزشکی نیازمند برخی شرایط خاص است و اینگونه نیست که هر زمان شما بخواهید ایمپلنت بکارید در یک چشم به هم زدن صاحب ایمپلنت شوید. اولین قدم برای داشتن ، بررسی موارد زیر توسط جراح دهان و دندان یا یا متخصص ایمپلنتولوژی است:

  • شیوه کشیده شدن دندان
  • ویژگی های جای خالی دندان
  • بررسی استحکام استخوان فک در جایی که میخواهیم ایمپلنتی بکاریم (سنجش تراکم استخوان)
  • و سلامتی عمومی شما

جراح این بررسی ها را با معاینه فیزیکی و تصاویر اسکن اشعه ایکس و سی تی اسکن دهان و دندان شما انجام میدهد. بعد از بررسی و ارزیابی های اولیه، اگر دندان به درستی کشیده شده باشد، جای خالی آن مشکلی نداشته باشد و اگر سلامتی عمومی شما مناسب باشد جراح میتواند اقدام به کاشت ایمپلنت فوری کند. اما اگر مشکلی در این خصوص وجود داشته باشد، برای مثال اگر لثه عفونت کرده باشد، جراح تا زمان برطرف شدن عفونت دست نگه میدارد. و  بعد از فراهم شدن شرایط اقدام به کاشت می‌کند.

دقیقا چه مدت بعد از کشیده شدن دندان باید ایمپلنت کاشت؟

درست از لحظه ای که دندان کشیده شود میتوان ایمپلنت دندانی کاشت. حتی اگر چند ماه و یا بیش از یک سال هم گذشته باشد باز هم میتوان این عمل را انجام داد. اما انجام عمل در هر زمانی کمی متفاوت است و شرایط خاص خودش را می‌طلبد. در ادامه با 4 زمان اصلی کاشت آشنا میشوید . با مطالعه این بخش میتوانید متوجه شوید که بهترین زمان کاشت ایمپلنت دندان چه وقتی است.

در اولین فرصت ممکن: ایمپلنت فوری

اگر همه چیز عالی باشد و مشکلی متوجه استخوان فک، لثه و دندان های مجاور نباشد. دقیقا بعد از اینکه دندان کشیده شد میتوان ایمپلنت فوری را به استخوان فک پیچ کرد. اگر جراح ترجیح دهد بعد از کشیدن دندان ایمپلنت نکارد و 2 ماه بعد از آن اینکار را انجام دهد، هنوز هم به ایمپلنت کاشته شده، ایمپلنت فوری گفته میشود.

در این روش دقیقا بعد از خارج شدن دندان، پایه ایمپلنت که در واقع یک پیچ کوچک تیتانیومی است (معمولا تیتانیومی) در جای خالی به فک پیچ میشود. اگر مابین استخوان فک و پیچ کمی فضای خالی وجود داشته باشد، جراح با کمک گرافت های استخوانی فضای خالی را پر میکند. هرچند که ایمپلنت فوری میتواند موثر باشد، اما اگر آن را 1 تا 2 ماه بعد از کشیدن دندان انجام دهید بهتر است. زیرا در این مدت بافت لثه بهبود پیدا میکند و بهتر میتواند از پایه ایمپلنت حمایت کند.

بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت دندان ایمپلنت‌استاندارد

اگر به هر دلیلی نتوان تا 2 ماه بعد از کشیده شدن دندان ایمپلنت گذاری کرد، جراح می‌تواند 2 تا 4 ماه بعد، اینکار را برای بیمار انجام دهد. در این بازه زمانی استخوان فک، لثه و سلامتی دهان و دندان تا حد زیادی بهبود پیدا کرده و به نظر میرسد که بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت دندان همین بازه باشد. متخصصان ایمپلنت معتقدند که در بازه زمانی 2 تا 4 ماه بعد از کشیده شدن دندان، فرآیند بهبود بافت استخوان فک و پذیرش ایمپلنت با سرعت و کیفیت بیشتری صورت میگیرد. بنابراین ایمپلنت در بهترین زمان ممکن و بهتر به استخوان فک جوش خورده و مستحکم میشود.

دیر اما سر حوصله: ایمپلنت تاخیری

اگر تا 4 ماه ایمپلنت در فک پیچ شود میتوانید انتظار داشته باشید که نتایج خوبی در انتظارتان باشد. اما بعد از 4 ماه حفره استخوانی تقریبا پر میشود و استخوان بهبود کامل پیدا میکند و این یعنی برای ایمپلنت کردن باید استخوان فک را دریل کنید. حتی در این صورت هم میتوان اقدام به کاشتن پیچ کرد اما شاید درد و عوارض بعد از عمل بیشتری تجربه کنید.

با اینکه خیلی گذشته، اما باز هم دیر نشده : ایمپلنت با تأخیر بسیار زیاد

حتی بعد از گذشت 1 سال از زمان کشیده شدن دندان ها همچنان میتوان با موفقیت اقدام به کرد. اما همانطور که در ابتدای مقاله نیز گفته شد، برای اینکه جراح مطمئن شود که شما کاندید مناسب عمل هستید یا خیر، باید شما را ارزیابی کند. او اینکار را با گرفتن اشعه ایکس انجام میدهد و قبل از هرچیزی باید تراکم استخوانتان را بسنجد.

بعد از بررسی های اولیه اگر جراح دندان متوجه شود که تراکم بافت استخوانی فک شما کم است، شما را برای عمل پیوند استخوان آماده میکند. بعد از اینکه تحت عمل پیوند استخوان قرار گرفتید، حدود 6 تا 9 ماه بهترین زمان کاشت ایمپلنت دندان برای شما خواهد بود.

چرا بعد از کشیدن دندان باید ایمپلنت کرد؟

جای خالی دندان بهتر است بعد از کشیده شدن آن پر شود. اگر برای پر کردن آن اقدام نکنید با مشکلات زیر مواجه می شوید:

  • احتمال بروز عفونت لثه در محل آن زیاد است
  • تمیز کردن دندان ها دشوار میشود
  • دندان های مجاور به سمت جای خالی حرکت میکنند
  • طرح لبخند شما ناقص میشود
  • احتمال آسیب به استخوان فک در نقطه ای که دندان کشیده شده وجود دارد
  • و …

از آنجایی که ایمپلنت دندان شبیه دندان واقعی است و بخش های مختلف آن کار دندان را انجام میدهند، داشتن یکی از آن ها از بروز مشکلات ذکر شده پیشگیری میکند.

پاسخ به این سوال که بهترین زمان کاشت ایمپلنت دندان چه وقتی است واقعا دشوار است زیرا عمل کاشت را در هر زمانی میشود انجام داد. اما به طور کلی 2 تا 4 ماه بعد از کشیدن دندان بهترین موقعیت و زمان برای کاشت است. زیرا استخوان راحت تر ایمپلنت را میپذیرد و نتایج نیز بهتر است. با این تفاسیر اگر چند سال از کشیدن دندانهایتان میگذرد باز هم نگران نباشید زیرا امکان ایمپلنت گذاری برای شما هنوز وجود دارد.

مشاوره و دریافت نوبت آنلاین

اگر در خصوص کاشت ایمپلنت سوالی دارید و یا قصد انجام عمل دارید ولی هنوز مطمئن نیستید می توانید سوالات خود را از جمله را زیر همین مقاله مطرح کنید تا متخصصان ما به آن پاسخ دهند. چنانچه میخواهید عمل ایمپلنت انجام دهید می توانید برای مشاوره رایگان از طریق لینک اقدام کنید.

اگر فقط یک دندان خود را از دست دادید، می‌توانید آن را با یک ایمپلنت و یک ، جایگزین کنید. ، جایگزینی برای دندان طبیعی از دست رفته و ریشه آن، خواهد بود. گرچه ایمپلنت‌های دندانی، از زمان‌های گذشته روش موفقی به عنوان دندان جایگزین بوده است، اما ممکن است عوارضی نیز داشته باشد. تعویض ایمپلنت با یک ایمپلنت دیگر، قابل انجام است، اما میزان موفقیت آن متفاوت است و در حدود 69% تا 91% گزارش شده است.

ایمپلنت‌ دندان چیست؟

هنگامی که برای جایگزینی دندانی که از دست دادید، به یک راه‌حل دائمی نیاز دارید، ایمپلنت‌های دندانی گزینه مناسب است که کاملاً شبیه به دندان طبیعی است. ایمپلنت‌ها مانند دندان طبیعی، نیاز به مراقبت‌های مشابه دارند و همچنین به حفظ ساختار فک نیز کمک می‌کنند. در مواردی که فرد تمام دندان‌های خود را از دست داده است، ایمپلنت‌ها می‌توانند مانع افتادگی صورت شوند.

هدف ایمپلنت دندان، این است که جای خالی دندان را پر کرده و لبخندی زیبا ایجاد کند، اعتماد به نفس شما را افزایش دهد و به ساختار دهان و صورت شما کمک کند. هنگامی که در دهان خود، جای خالی دندان دارید، این فضای خالی می‌تواند باعث ایجاد مشکلات بهداشتی در دهان، مانند انحراف دندان، تحلیل استخوان و کاهش کیفیت زندگی شما شود.

انحراف دندان هنگامی ایجاد می‌شود، که دندان‌های طبیعی باقی مانده، به دلیل وجود فضای ایجاد شده از جای خالی دندان، جابجا شوند. این تغییر، باعث کج شدن دندان‌ها ‌شده و ممکن است فضای باز زیادی بین دندان‌ها ایجاد کند، که بر حالت گونه‌ها و فک شما اثر می‌گذارد. همچنین احتمال گیر کردن ذرات بزرگ غذا، در بین دندان‌ها وجود دارد.

تحلیل استخوان هنگامی رخ می‌دهد که سیستم ایمپلنت دندانی به درستی اجرا نشود. اگر از آن ناحیه برای جویدن استفاده نکنید و تماس‌های محرک در آن قسمت دندان‌ها انجام نگیرد، استخوان شما تحلیل رفته و باریک می‌شود، و این مسئله، بر حالت صورت و دهان شما تاثیر نامطلوب خواهد داشت. کیفیت زندگی شما نیز تحت تاثیر این موضوع قرار می‌گیرد چرا که بسیاری از افراد از نشان دادن دندان‌های خود هنگام لبخند زدن خودداری می‌کنند.

ماندگاری ایمپلنت‌های دندانی به شما کمک می‌کند که جایگزینی برای دندان از دست رفته خود داشته باشید. ایمپلنت بهترین تصمیم، جهت بهبود سلامتی و بهداشت شما است.

ایمپلنت از سه جزء تشکیل شده است. اولین بخش ایمپلنت، یک میله از جنس تیتانیوم است که به استخوان فک شما متصل می‌شود و مانند یک لنگر برای تاج دندان عمل می‌کند. در ایمپلنت، قسمتی وجود دارد که اتصال ایمپلنت (اباتمنت) است، و دندان را در جای خود محکم نگه داشته و از جابجا شدن آن جلوگیری می‌کند. جزء سوم ایمپلنت، دندان واقعی است، که تاج دندان است. لایه سرامیکی، ظاهری کاملاً طبیعی به دندان داده و به قسمت اتصال ایمپلنت بسته می‌شود، که یکی از مهمترین بخش‌های ایمپلت‌های دندانی است.

آیا ایمپلنت‌های دندانی تا پایان عمر دوام دارند؟

در بحث ایمپلنت‌های دندان، همیشه سوالاتی وجود دارد که بیماران به دنبال جواب آن هستند: ایمپلنت‌های دندان چه مدت دوام دارد؟

اگر بطور روزانه، زمانی را به بهداشت دهان اختصاص دهید، می‌توانید دندان‌های سفید و درخشان داشته باشید. بررسی‌ها نشان می‌دهد که، دوام طولانی مدت ایمپلنت‌های دندان و طول عمر آن 20 سال است. در این تست‌ها، چه استفاده کوتاه مدت و چه استفاده بلند مدت را در نظر گرفته باشند، ایمپلنت‌های دندان می‌توانند تا یک دهه یا بیشتر دوام بیاورند. تاج دندان اغلب بین 10 تا 15 سال  قبل از تعویض دوام دارد.

چرا ایمپلنت دندان با گذشت زمان از بین می‌رود؟

دو عامل مهم که منجر به از بین رفتن ایمپلنت دندان می‌شود: عفونت اطراف ایمپلنت دندان (پری ایمپلنتیت) و پس زدن پیوند استخوان (اسئواینتگریشن) است. این عدم موفقیت ایمپلنت، در سال‌های اولیه یا حتی در شش ماه ابتدایی پس از جراحی رخ می‌دهد. پری ایمپلنتیت یک است، که ایمپلنت دچار عفونت شده و به استخوان اطراف دندان آسیب می‌زند. این عامل می‌تواند منجر به شود.

پس زدن پیوند استخوان، هنگامی رخ می‌دهد که استخوان در اطراف ایمپلنت رشد ‌کرده و بیش از حد به آن فشار وارد می‌کند. این مشکل به کیفیت استخوان بستگی دارد و اینکه آیا شما سیگار می‌کشید یا اینکه دندانپزشک، پیوند استخوان را با روش‌های جراحی صحیح انجام داده باشد.

عوامل دیگری که بر دوام ایمپلنت دندان تاثیرگذار است، به سبک زندگی شما و رعایت بهداشت دهانی بستگی دارد. چون متخصصان دندانپزشکی از فناوری‌های پیشرفته استفاده می‌کنند، شکست درمان ایمپلنت به دلیل پس زدن یا کارکرد آن، به ندرت رخ می‌دهد. اما عواملی مانند مشکلات پزشکی که از قبل وجود داشتند، بیماری و استفاده نادرست از ایمپلنت، می‌تواند بر دوام آن اثر بگذارد.

خطر ناموفق بودن ایمپلنت دندان در افرادی که سیگار می‌کشند یا افراد دیابتی یا کسانی که بیماری‌های دیگری مانند سرطان دارند، بیشتر است. همچنین ضروری است که به اندازه کافی استخوان فک داشته باشید، تا هنگام جراحی، ایمپلنت بتواند به فک متصل شوند. اگر دندان‌ها خود را از دست دادید و استخوان شما نیز تحلیل رفته است، دندانپزشک باید شرایط شما را بررسی کند و یک راه‌حل مطمئن و پایدار به شما پیشنهاد کند. در صورتی که استخوان فک شما به اندازه کافی نباشد، باید قبل از جراحی استخوان بطور کامل احیا شود.

محل قرارگیری دندان‌ شما و جایی که ایمپلنت قرار می‌گیرد، با گذشت زمان، در از بین رفتن ایمپلنت تاثیر گذار است. اگر دندان شما در قسمت انتهایی دهان قرار گرفته، هنگام جویدن، فشار بیشتری بر آن وارد می‌شود، که می‌تواند باعث از بین رفتن سریع‌تر ایمپلنت شود. در صورتی که اینکار توسط یک دندانپزشک متخصص انجام شود، خطر جایگذاری نامناسب و از بین رفتن ایمپلنت، کاهش می‌یابد.

در انتها، ساییدن دندان‌ها به هم، می‌تواند مشکلاتی را برای آنها ایجاد کند. ساییدن دندان‌ها باعث تحریک ایمپلنت شده و ممکن است منجر به شکستن آن شود. اگر ایمپلنت از بین برود، جراح بدون خطر و سریع ایمپلنت را خارج می‌کند.

تعویض ایمپلنت دندان چگونه انجام می‌شود؟

از آنجایی که ایمپلنت دندان، یک درمان جراحی تهاجمی است و درون استخوان فک انجام می‌شود، هدف این است که این طرح درمان، به گونه‌ای انجام شود که یک عمر دوام داشته و با دقت کامل انجام شود. با این وجود، اگر بخش فوقانی ایمپلنت دچار شکستگی شود یا نیاز به تغییر رنگ آن باشد، می‌توان به آسانی آن را تعویض کرد. اما ایمپلنت اصلی دندان که در درون استخوان قرار دارد، تعویض نمی‌شود.

با این حال، موارد متعددی وجود دارد که می‌تواند زوال ایمپلنت را تسریع کند و بنابراین نیاز است که ایمپلنت دندان سریع‌تر از زمان مورد نظر، تعویض شود.

دلیل اصلی از بین رفتن ایمپلنت دندان، بهداشت نامناسب دهان و مراجعه کمتر از حد نیاز به دندانپزشک پس از قرار دادن ایمپلنت است، که منجر به عفونت می‌شود. عفونت ایمپلنت دندان، مانند بیماری لثه است که می‌تواند لثه و استخوان را از ایمپلنت جدا کند و باعث لق شدن ایمپلنت می‌شود. هنگامی که این اتفاق رخ می‌دهد، ایمپلنت نمی‌تواند بیش از این، دندان‌ها را حمایت کرده و خطر افزایش عفونت وجود دارد.

هنگامی که این مشکل بوجود می‌آید، احتمالاً دندانپزشک براساس اینکه تخریب ایمپلنت چقدر است، توصیه به خارج کردن ایمپلنت می‌کند. اگر ایمپلنت جدیدی نیاز داشته باشید، دندانپزشک براساس بهبودی شما، موفقیت درمان لثه و استقامت استخوان فک شما، گزینه‌های درمان را مشخص می‌کند. در حالت مطلوب، ایمپلنت‌های دندان، جزو درمان‌هایی هستند که نباید با تفکر تعویض در آینده، انجام شود.

راه‌های پیشگیری از تعویض ایمپلنت

گرچه ایمپلنت‌ دندان، احتمال از بین رفتن یا خراب شدن دارد، اما در صورتی که به درستی از آنها مراقبت کنید، می‌توانند تا پایان عمر دوام داشته باشند. اگر می‌خواهید از خراب شدن ایمپلنت دندان جلوگیری کنید، باید روزانه نسبت به رعایت بهداشت دهان خود متعهد باشید. در واقع، بهداشت دهانی مناسب، میانگین طول عمر ایمپلنت‌های دندان را تا چندین سال افزایش می‌دهد.

در حالی که بهداشت دهان، نقش مهمی در حفظ ایمپلنت دندانی ایفا می‌کند، عوامل دیگری وجود دارند که بر طول عمر ایمپلنت دندان تاثیر می‌گذارند.  در اینجا برترین متغیرها را بیان می‌کنیم، که باید برای افزایش طول عمر ایمپلنت دندان در نظر بگیرید:

  • طرح درمان مناسب با استفاده از آنالیز دیجیتال سه بعدی، آنالیز قرارگیری دندان‌ها، ارزیابی استقامت فک، تصویربرداری اشعه ایکس و سی‌تی اسکن شروع می‌شود. داشتن یک طرح درمان صحیح قبل از انجام کار و ارزیابی عوامل خطر احتمالی از قبل، باعث موفقیت درمان می شود. دندانپزشکانی که در کاشت ایمپلنت تجربه کافی دارند، پروتکل‌های بسیاری را طی می‌کنند تا از بررسی همه عوامل و طرح کامل درمان، اطمینان حاصل کنند. همچنین، مناسب‌ترین و بهترین گزینه‌های درمانی را ارائه می‌دهند که راه‌ حلی موفق و طولانی مدت را به همراه خواهد داشت.
  • استفاده از سی‌تی دیجیتال راهنمای جراحی. در این روش، یک اسکن دیجیتال همراه با سی‌تی اسکن به کار گرفته می‌شود تا یک صفحه راهنمای سه بعدی ایجاد کند، که محل قرارگیری درست ایمپلنت را، در استخوان فک به آسانی مشخص می‌کند. با اینکار، جزئیات دقیق و تسهیل شده طرح درمان،  تضمین می شود.
  • زمان بهبودی مناسب جهت اطمینان خاطر از پیوند استخوان به ایمپلنت. دندانپزشک منتظر می ماند تا تصاویر دیجیتال و رادیوگرافی را ببیند و اطمینان حاصل کند که اتصال مناسبی بین تیانیوم ایمپلنت دندان و بافت استخوان بیمار ایجاد شده باشد. آن زمان است که دندانپزشک روند درمان را با ایجاد یک روکش سرامیکی دائم بر قسمت فوقانی ایمپلنت، ادامه می‌دهد. در ایمپلنت‌های سنتی دندان نیز، در اوایل کاشت، فشار تاج دندان را پس از جراحی بر ایمپلنت اضافه نمی‌کنند و به بدن فرصت می‌دهند تا بطور کامل بهبود یابد.
  • ارزیابی عوامل خطر قبل از انجام جراحی، باعث می‌شود، شرایط مناسب جهت عملکرد مناسب و تاثیرگذاری ایمپلنت دندان فراهم شود. همچنین، اگر عوامل مؤثری مانند سیگار کشیدن وجود دارد، قبل از انجام ایمپلنت دندان پزشک را مطلع کنید.
  • انجام بهداشت دهانی. حفظ و مراقبت از ایمپلنت دندان به این معنی است که روال روزانه بهداشت مناسب دهان را دنبال کنید که شامل مسواک زدن و نخ دندان است. بهداشت دهانی خوب نیز، به معنی مراجعه منظم به دندانپزشک و بررسی دندان‌ها است.
  • کارهایی که با دندان انجام می‌دهید. اگر مواد سفت و خشک را گاز می‌زنید یا می‌جوید، ممکن است طول عمر ایمپلنت دندان شما کاهش یابد. باز کردن اجسام با دندان یا جدا کردن برچسب‌ها با دندان نیز، تاثیر منفی بر دوام ایمپلنت‌ دندان شما خواهد داشت.
  • کیفیت ایمپلنت و مهارت دندانپزشکی که ایمپلنت را بررسی می‌کند. یک ایمپلنت دندانی بسیار با کیفیت، بیشتر از نوع ارزان‌ قیمت آن، دوام خواهد داشت. از خدمات دندانپزشکانی استفاده کنید که در قرار دادن و پیوند ایمپلنت به استخوان، مهارت داشته باشد. ایمپلنت دندانی با کیفیت بالا، می‌تواند تا چند دهه دوام داشته باشد.
  • محل ایمپلنت. فشار ناشی از جویدن بر ایمپلنتی که در قسمت انتهایی دهان قرار دارد، نسبت به ایمپلنتی که در قسمت جلویی دهان قرار گرفته، بیشتر است. به همین دلیل، ساییدگی ایمپلنت انتهای دهان، نسبت به ایمپلنت جلو بیشتر است و احتمال اینکه سریع‌تر از بین برود، وجود دارد.
  • سلامت عمومی و سبک زندگی. کسانی که سیگار می‌کشند، نسبت به افراد غیر سیگاری و غیرالکلی، بیشتر در معرض خطر درمان ناموفق ایمپلنت قرار دارند. جهت بهینه کردن طول عمر ایمپلنت دندان، بهتر است که قبل و بعد از ایمپلنت، سیگار کشیدن را ترک کنید.

در صورتی که مراقبت‌های بهداشتی و روال چکاپ‌های دندانی خود را بطور منظم دنبال کنید، طول عمر ایمپلنت دندان شما افزایش می‌یابد.

ممکن است شما به خاطر از دست دادن یک یا چند دندان طبیعی خود به کاشت فکر کنید، چون شنیده اید که ایمپلنت ها بهترین جایگزین دندانهای از دست رفته هستند که البته این موضوع به چند دلیل صحت دارد. اول اینکه ایمپلنت دندانی علاوه بر خود دندان، جایگزین ریشه آن هم می شود. این ریشه جدید که از تیتانیوم ساخته شده است کمک می کند که دندان جایگزین حتی نسبت به پروتز هم بهتر در جای خود قرار بگیرد. هم چنین باعث می شود که دندان های شما از جای خود خارج نشوند. فواید مهم دیگر ایمپلنت عبارتند از:

  • بازیابی توانایی صحبت کردن و جویدن
  • امکان تمیزکردن ایمپلنت بدون نیاز به درآوردن آن

با وجود همه این فواید، ایمپلنت های دندانی ممکن است بهترین انتخاب برای همه بیماران (شامل افراد زیر هجده سال) نباشند.

چرا کودکان و نوجوانان کاندیدهای خوبی برای کاشت ایمپلنت نیستند؟

عمل کاشت ایمپلنت تنها میتواند روی فکی که به طور کامل رشد کرده انجام شود. رشد کامل فک معمولا تا اواخر سال های نوجوانی و حتی گاها تا اوایل بزرگسالی طول می کشد. برای همین به طور کلی بیمار متقاضی کاشت ایمپلنت دندانی، باید حداقل هفده یا هجده سال داشته باشد (البته این یک عدد مشخص نیست، چون میزان رشد فک مهمتر از سن فرد است) و عمل کاشت ایمپلنت به ندرت روی افراد کمتر از هفده سال انجام می شود. چون هر فرد با دیگری متفاوت است، جراحان با استفاده از عکس های اشعه ایکس از استخوان های فرد (معمولا اشعه ایکس از مچ دست) تشخیص می دهند که آیا فک فرد به اندازه کافی برای عمل کاشت ایمپلنت رشد کرده است یا خیر. هم چنین اجازه والدین برای افراد زیر هجده سال برای عمل کاشت ایمپلنت لازم است.

کاشت ایمپلنت در استخوان در حال رشد

همواره در مورد کاشت ایمپلنت در کودکان و نوجوانان اختلاف نظر وجود داشته است و تعداد کمی از محققان و پزشکان متخصص موافق استفاده از ایمپلنت ها در این گروه از بیماران و تعداد معدودی دیگر به شدت مخالف استفاده از آنها هستند. یکی از مطالعات پیشرو در مورد الگوهای رشد قوسهای دندانی توسط Bjork انجام شد که در آن وی پین های تانتالیوم نیم میلیمتر در یک و نیم میلیمتری را در فک های کودکان در حال رشد کاشت .اگرچه بیشتر پینها پایدار بودند ، اما پین ها با رشد کودک ثابت نماندند و درنتیجه تقریباً تمام پین های قرار گرفته در نواحی جاذب مانند راموس قدامی فک پاییناز بین رفته و باید تعویض می شدند.

ایمپلنت های قرار گرفته در فک کودک پیش از بلوغ، با رشد عرضی فاصله قابل توجهی از هم می گیرند که باعث ایجاد مشکلات زیبایی و عملکردی بسیاری می شود. در عوض، اگر این ایمپلنت ها به کمک یک پروتز ثابت یه هم متصل شوند ، ممکن است از رشد عرضی فک بالا جلوگیری شود. با این حال، محققان دیگری، کاشت های موفقیت آمیزی در فک پایین کودکان گزارش کرده اندو نشان داده اند موفقیت عمل کاشت ایمپلنت های میانی فک پایین در مقایسه با مواردی که در مناطق دیگر فک پایین یا فک بالا کاشته می شوند، در بیماران جوان بیشتر است.

محدودیتی در سن بالا برای کاشت ایمپلنت وجود ندارد

طبق اعلام انجمن دندانپزشکی آمریکا ، نیمی از مردان و زنان بالای 65 سال حداقل یک دندان از دست رفته دارند  این امر باعث می شود آنها کاندیدهای ایده آلی برای کاشت ایمپلنت باشند که این شامل افراد سالخورده 80-90 ساله هم می شود. هرچند دندانپزشک در پیش از توصیه به کاشت ایمپلنت ، سلامت کلی بیمار را در نظر می گیرد، صرفاً داشتن سن بیشتر به طور معمول باعث نمی شود که امکان انجام ایمپلنت برای بیماران وجود نداشته باشد در حقیقت سالمندانی که سالها با پروتزهای متحرک زندگی می کردند ممکن است بخواهند به جای آنها از ایمپلنت های دندانی دائمی و غیرمتحرک استفاده کنند.

بزرگترین تفاوت بین بیماران جوان و مسن در زمینه کاشت ایمپلنت این است که در وهله اول افراد چگونه دندان های خود را از دست داده اند. جوان ترها بیشتر در حوادث دندان خود را از دست می دهند در حالی که افراد مسن تر معمولا دندان های خود را به خاطر پوسیدگی و یا بیماری از دست می دهند. صرف نظر از اینکه چگونه دندان یا دندان های طبیعی خود را از دست داده اید ، ما شما را تشویق می کنیم که با مشورت با پزشک بررسی کنید که آیا کاشت دندان مناسب ترین روش جایگزینی دندان برای شما است یا خیر.

در بیمارانی که در دهه 80 و حتی 90 زندگی خود هستند، موفقیت خود را نشان داده اند. اگرچه سلامتی بیمار باید مورد توجه قرار گیرد ، اما عموماً حد بالای سن برای جراحی کاشت ایمپلنت وجود ندارد. به عنوان مثال ، حداقل نیمی از آمریکایی های بالای 65 سال یک یا چند دندان از دست رفته دارند ، بنابراین افراد در این گروه سنی کاندیدهای خوبی برای کاشت ایمپلنت هستند.

موفقیت کاشت ایمپلنت در بزرگسالان

در بیماران بزرگسال ، مهمترین عامل موفقیت بلند مدت در کاشت ایمپلنت سن نیست، بلکه کیفیت استخوان فک در محل کاشت است. ویژگی های خوب ایمپلنت – پایداری و کامل بودن از لحاظ ساختاری- به خاطر فرآیند پیوند استخوانی است. اگر در محل کاشت تراکم کافی استخوان وجود نداشته باشد که بتواند پیوند قوی ای با ایمپلنت دندانی برقرار کند، کاشت ایمپلنت شکست خواهد خورد.

در مشاوره اولیه ، جراح دهان و دندان شما کیفیت استخوان فک را در محل پیشنهاد ایمپلنت ارزیابی می کند. اگر مشخص شود که از دست دادن استخوان می تواند چالشی برای موفقیت عمل پیوند استخوانی (osseointegration) باشد ، پیوند استخوان ممکن است توصیه شود تا بیمار کاندید بهتری برای انجام ایمپلنت باشد.

همچنین بیماران باید از سلامت دهان و دندان و به طور کلی سلامت جسمانی کافی برخوردار باشند تا بتوانند فرایند جراحی لازم برای قرار دادن ایمپلنت دندان را تحمل کنند .به عنوان مثال ، اگر شما دچار بیماری لثه هستید، این بیماری باید قبل از قرار دادن کنترل شود. جراح شما همچنین تاریخچه دندانپزشکی و پزشکی شما را به عنوان بخشی از روند مشاوره ارزیابی خواهد کرد.

انتخاب سن مناسب برای قرار دادن ایمپلنت

در موارد شدید آنودونتیا یا الیگودونتیا (بیماری های ژنتیکی نادر که به معنی عدم وجود مادرزادی همه یا تعدادی از دندانهای اولیه یا دائمی هستند) در فک پایین ، احتمال یا ضرورت کاشت ایمپلنت حتی قبل از رشد سن بلوغ وجود دارد، زیرا در این گروه بیمار تغییرات کمی در رشد در ناحیه قدامی بعد از سن 5-6 سالگی وجود دارد، خصوصاً به دلیل عدم وجود دندان.  اما برای فک بالا ، پیشنهاد می شود تا بعد از چرخه رشد صبر کنید.

تحقیقات متعددی در این زمینه انجام گرفته و نتایج نشان داده اند که ایمپلنت های کاشته شده قبل از پایان چرخه رشد خصوصاً در فک بالا، رفتاری  غیرقابل پیش بینی دارند و از این رو باید با احتیاط زیادی استفاده شوند. به همین علت معمولا ایمپلنت های قرار داده شده در دوره بلوغ احتمال موفقیت بیشتری دارند اما همپنان احتمال موفقیت آنها کمتر از ایمپلنت های کاشته شده بعد از بلوغ یا بعد از رشد کامل هستند.

بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت پس از کشیدن دندان چه زمانی است؟

اگر برای حفظ ظاهر و سلامت دندان خود نیاز به جایگزینی دندان دارید و مدتی است یک یا چند دندان خود را کشیده اید مهم است که هرچه زودتر کاشت ایمپلنت را انجام دهید.زیرا فقط یک دندان از دست رفته می تواند روی ترازبندی سایر دندانهای طبیعی و حتی و روی جویدن فرد نیز تاثیر بگذارند.

ایمپلنت فوری دندان ایمپلنتی است که دقیقا پس از کشیدن دندان در استخوان فک کاشته می شود. این کار معمولا در همان جلسه پس از کشیدن دندان، صورت می گیرد، اما میتوان کاشت ایمپلنت را تا دو هفته پس از کشیدن دندان هم انجام داد ( که این هم جزء ایمپلنت فوری محسوب می شود). در عمل ایمپلنت فوری، شاید احتیاج به استفاده از پیوند استخوانی (bone graft) باشد زیرا ممکن است در اطراف محل کاشت ایمپلنت، فضاهای خالی وجود داشته باشد. البته این راه حل ترجیحا در مواردی پیشنهاد می شود که حفره استخوانی تا حد زیادی دست نخورده باشد. علاوه بر اینها، اگر تاج یا بریج دندانی روی ایمپلنت فوری قرار داده شود، بارگیری فوری (immediate loading) نام می گیردکه مطلوب ترین گزینه برای هر بیمار است.

مزایای اصلی ایمپلنت فوری:

  • دندان جایگزین ثابت که حتی ممکن است از دندان طبیعی شما جلوه بهتری داشته باشد
  • فقط به یک عمل جراحی  بدون بخیه است نیاز دارد.
  • به حفظ بافت لثه و رشد استخوان فک کمک می کند.
  • نیازی به استفاده از دندان مصنوعی قبل از کاشت ایمپلنت نیست.

آیا ایمپلنت فوری بی خطر است؟

کاملا ! ایمپلنت های فوری دندان در صورت انجام صحیح بسیار ایمن هستند البته مانند هر روش دیگر دندانپزشکی ، خطراتی نیز وجود دارد. اما خوشبختانه ، امکان بروز عوارض بسیار کم است و حتی در صورت بروز این عوارض به راحتی قابل درمان هستند. مراقبت و رژیم صحیح بعد از عمل باعث بهبودی موفقیت آمیز محل جراحی خواهد شد. معمولا به بیماران آموزش داده می شود تا 3 تا 4 ماه روی دندان تازه کاشته شده چیزی نجوند. مهم است که به یاد داشته باشید که پیوند ایمپلنت با استخوان فک در هفته های اول روز به روز قوی تر نمی شود. در واقع این پیوند در6 هفته اول ضعیف تر می شود و سپس روز به روز شروع به قوی تر شدن می کند.

آیا کاشت ایمپلنت فوری بلافاصله پس از کشیدن دندان بهتر است یا کاشت ایمپلنت استاندارد پس از چند ماه؟

1 تا 2 ماه انتظار بعد از کشیدن دندان باعث ترمیم اولیه لثه می شود و این یک مزیت است زیرا کاشت ایمپلنت در این زمان باعث محافظت از بافت لثه شده و می تواند نتایج بهتری از لحاظ زیبایی دندان را ارائه دهد.

یکی از گزینه های دیگر، انتظار بین دو تا چهار ماه قبل از قرار دادن ایمپلنت های دندانی است تا امکان ترمیم استخوان فک فراهم شود. قرار دادن ایمپلنت دندان در این مرحله به انجام فرآیند پیوند استخوانی کمک می کند و منجر به یک ایمپلنت دندانی پایدار و قوی می شود که کاملاً با فک شما پیوند یافته است. گزینه بعدی صبر کردن بین چهار تا شش ماه قبل از قرار دادن ایمپلنت دندان است که این امر باعث بهبودی استخوان فک می شود و در صورتی که جای خالی دندان شما در اثر بیماری ای تحت تأثیر قرار گرفته باشد، ممکن است بسیار مفید باشد.

با فرض اینکه شما هنگام کشیدن دندان، پیوند استخوانی(bone graft) انجام داده باشید ، زمانی که برای قرار دادن ایمپلنت باید صبر کنید، بستگی به وضعیت جای خالی دندان در زمان کشیدن آن دارد.

اگر استخوان فک به طور قابل توجهی از دست نرفته باشد ، می توان ایمپلنت را 12-14 هفته بعد از کشیدن دندان قرار داد. اما اگر قبل یا در حین خارج کردن دندان آسیب قابل توجهی ایجاد شده باشد ، ممکن است نیاز به زمان بیشتری برای بهبودی قبل از قرار دادن ایمپلنت باشد.

آیا می توان بیش از یک سال پس از از دست دادن دندان ایمپلنت دندان کاشت؟

دندان های شما به عنوان بخشی از یک مجموعه کاملا هماهنگ با هم کار می کنند. هنگامی که یکی از آنها به طور ناگهانی دیگر در آنجا نباشد ، بقیه شروع به جابه جایی خواهند کرد. این می تواند باعث شود که توده استخوانی که می توانست یک ایمپلنت دندانی را ساپورت کند را به سرعت از بین ببرد و در نتیجه ممکن است نیاز به انجام پیوند استخوان قبل از کاشت ایمپلنت باشد. در طی این عمل، جراح قسمت های کوچکی از استخوان های بخشی از دهان شما را برداشته و به محل کاشت ایمپلنت منتقل می کند. سپس باید منتظر بهبود عمل پیوند استخوان باشیدکه خود زمان لازم برای انجام عمل کاشت ایمپلنت را افزایش می دهد.

برای برخی از افرادی که دندانهای از دست رفته دارند ، تراز شدن دندان هایشان به چنان مشکلی تبدیل می شود که نیاز به درمان دارند که درنتیجه فرآیند را طولانی تر و پر هزینه تر خواهدکرد.

چه زمانی دیگر نمیتوانم کاشت ایمپلنت را انجام دهم؟

متأسفانه ، برخی افراد به خاطر تأخیر در عمل کاشت ایمپلنت به حدی توده استخوانی کمی خواهند داشت که جراح قادر به انجام عمل نخواهد بود. در این حالت ، شما باید با دندانپزشک خود در مورد گزینه هایی مانند بریج دندان یا دندان مصنوعی متحرک صحبت کنید تا فضای خالی ای که دندان از دست رفته شما باقی گذاشته است را پر کنید. با وجود اینکه هر یک از این روش ها از لحاظ زیبایی گزینه های خوبی هستند، اما فواید ایمپلنت را ندارند، چون ایمپلنت علاوه بر جایگزینی دندان جایگزین ریشه آن هم می شود، که این باعث پایدارکردن فک  شده و تاثیر منفی ای روی ساختار صورت شما ندارد.

در حالت ایده آل ، باید تقریباً بلافاصله پس از کشیدن دندان یا از دست دادن آن به دلیل آسیب دیدگی، مراحل کاشت ایمپلنت را شروع کنید تا توده استخوانی موجود در ناحیه ای که دندان خود را از دست داده اید از بین نرود و دندانهای باقی مانده نیز بتوانند موقعیت اصلی خود را حفظ کنند. هرچه بیشتر برای عمل کاشت صبر کنید، استخوان اطراف جای خالی دندان شروع به نرم شدن و خراب شدن می کند که میتواند باعث شود که وضعیت قرارگیری دندان های شما تغییر کند و در نتیجه کاشت ایمپلنت با چالش روبه رو شود و یاحتی غیرقابل انجام شود.

 

Tricia R. Crosby

محتوای خبر مخفی کن