حس خوب حمایت – ایران تودی
محوطه بیمارستان شلوغ است و پر سروصدا؛ صدای گریه، خنده، بازی و البته همهمه. یکی بچه به بغل نشسته و دیگری از فرط خستگی روی صندلیها خوابش برده، یکی شیشه شیر به دست است و دیگری جغجغه، هر از گاهی هم صدای اپراتور شنیده میشود: نوبت شماره ۲۱۵ متخصص اطفال.
به گزارش ایران تودی، روزنامه ایران نوشت: اینجا هر کس داستانی دارد مرکز طبی کودکان قریب همیشه شلوغ است. اما فضا با گذشته قدری تفاوت دارد و آن به خاطر امیدی است که با رایگان شدن درمان کودکان زیر هفت سال در قلب والدین قوت گرفته است و بر زبانشان این طور جاری میشود: خدا خیرشان دهد، اگر این طرح نبود حالا درگیر جور کردن هزینه هم بودیم، نگرانی مان را کم کردهاند، هر کسی این تصمیم را گرفته، خدا خیرش بدهد…» و این امید مثل بخشنامه رایگان شدن درمان کودکان زیر هفت سال در مراکز دولتی، فقط شامل کودکان زیر هفت سال نمیشود.
این امید آیندهای روشنتر را ترسیم میکند چون بخشنامه پیامی نانوشته هم دارد: اینکه حواسمان به مردم هست و تا جایی که بتوانیم برای رفع مشکلات تلاش میکنیم و اینکه، این اقدام این نوید را میدهد که اتفاقات بهتری در حوزه بهداشت و درمان خواهد افتاد، نویدی که دلهای مضطرب و نگران همراهان بیماران کمسن و سال را اندکی آرام میکند، دستکم از باب هزینه و به دیگران تصویری خوشایند میدهد، از باب اینکه حامیای هست و آیندهای روشن تر…
بر اساس این بخشنامه، درمان کودکان زیر هفت سال دارای بیمه پایه در تمام مراکز دولتی سراسر کشور رایگان است.
حسین آقا، پدر یاسین – کودکی که دچار نقص سیستم ایمنی بدن است- با لهجه زیبای اصفهانیاش میگوید: «برای درمان یاسین به تهران آمدهایم. برای ۱۵ روز بستری فقط دو میلیون تومان از ما گرفتند که آن هم برای هزینههای همراه بیمار بود. فکر میکردم با وجود بیمه پایه حداقل باید ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان پرداخت کنم که خدارا شکر فقط دو میلیون گرفتند.»
یاسین چهارساله در محوطه حیاط مرکز طبی کودکان قریب کنار مادرش بازی میکند. پدرش میگوید: «درمان یک طرف، هزینه هایش یک طرف دیگر. اگر حمایتهای دولت نبود با این شرایط مالی شرمنده بچهام میشدم.»
محوطه بیمارستان شلوغ است و پر سروصدا؛ صدای گریه، خنده، بازی و البته همهمه. یکی بچه به بغل نشسته و دیگری از فرط خستگی روی صندلیها خوابش برده، یکی شیشه شیر به دست است و دیگری جغجغه، هر از گاهی هم صدای اپراتور شنیده میشود: نوبت شماره ۲۱۵ متخصص اطفال.
در میان ازدحام جمعیت اورژانس، افرادی با لباسهای محلی به چشم میخورند که برای درمان کودکشان از شهر و دیارشان به این مرکز آمدهاند.
مادری، دختر حدوداً سه سالهاش را روی لبه پنجره نشانده است و خوراکی به او میدهد تا آرام شود. ورم بزرگی زیر گلوی بچه است. میگوید: «چند روز است که انگار کیست عفونی در گلویش ایجاد شده، به ما گفتهاند باید به مرکز طبی کودکان بیاییم.از صبح اینجا هستیم.» درباره هزینه درمان میگوید: «خیلی خوب است که دولت به فکر مردم است. حداقل دیگر گرفتار جور کردن هزینه نیستیم. این از فشارهای درمان کم کرده است. اما اگر نحوه ارائه خدمات را بهتر کنند و روند درمان را هم سرعت دهند عالی میشود.»
چند صندلی آن طرفتر خانمی میانسال با چادر مشکی و تسبیح به دست زیر لب ذکر میگوید. نزدیکش میشوم و سر صحبت را باز میکنم. میگوید: «خواهرم بچهاش را آورده اینجا. یک سالش است. عکس و آزمایش گرفتهاند. خیلی میترسم، خداکند چیزیاش نباشد.» درباره هزینه درمان میگوید: «از ما فقط کد ملی خواستند. اما مسئول صندوق گفت چون بچه زیر هفت سال است انگار رایگان درمی آید. خدا خیرشان دهد. وگرنه معلوم نبود چقدر باید هزینه میکردیم. علاوه بر شرایط بچه و استرسش، از صبح دلم شور هزینه را هم میزد.»
هزینه دو میلیاردی بیمارستان
دکتر رضا شروین بدو، فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان و رئیس بیمارستان مرکز طبی کودکان قریب به «ایران» میگوید: «طرح درمان رایگان کودکان زیرهفت سال از ابتدای سال ۱۴۰۳ برای بیماران ایرانی که تحت بیمه پایه باشند در این مرکز درمانی اجرایی میشود. این طرح خدمات بستری و خدمات سرپایی منهای دارو را شامل میشود.»
وی ادامه میدهد: «اجرای این مصوبه برای این بیمارستان ماهانه حدود دو میلیارد تومان هزینه دارد که دولت آن را پوشش میدهد.»
۷۰ درصد کودکان مشمول میشوند
دکتر شمسالله نوریپور، فوق تخصص نوزادان و رئیس بیمارستان کودکان مفید تهران در گفتوگو با «ایران» ضمن اشاره به اجرای درمان رایگان کودکان زیر ۷ سال از زمان ابلاغ این طرح بیان میکند: اسفند ماه سال گذشته طرحی برای درمان رایگان بیماران زیر ۷ سال در بیمارستانهای دولتی از سوی وزیر بهداشت، درمان آموزش پزشکی به مراکز درمانی دولتی ابلاغ شد تا روند درمان برای این کودکان به خاطر ناتوانی والدین در پرداخت هزینه متوقف نشود.
وی ادامه میدهد: اغلب کودکانی که به بیمارستان مفید مراجعه میکنند دارای بیماریهای پیچیده هستند که باید مراحل درمانی و تشخیص تخصصی را پشت سر بگذارند. این امر مستلزم پرداخت هزینههای بالایی است. گاهی نیاز است کودکان بارها در بیمارستان بستری شوند. این موضوع هزینه بالایی را به خانوادهها تحمیل میکرد و گاه باعث میشد به خاطر شرایط مالی خانواده، روند درمان کودک به طور کامل طی نشود. این طرح اجرا شد تا کودکان زیر ۷ سال بدون پرداخت فرانشیز بیمار با داشتن پوشش بیمه پایه از خدمات رایگان بیمارستانهای دولتی بهرهمند شوند.
وی با اشاره به اینکه سن بالغ بر ۷۰ درصد بیمارانی که به بیمارستان کودکان مفید مراجعه میکنند، زیر ۷ سال است، میگوید: این طرح حدود دو سوم جمعیت مراجعه کنندگان به بیمارستانهای کودکان را پوشش میدهد. به طوری که تا کنون ۹۵۰ کودک از خدمات بستری و نزدیک به سه هزار کودک از خدمات سرپایی مشمول این طرح، استفاده کردهاند.
دکتر نوریپور با بیان اینکه خدمات زیبایی، درمان بیماریهای صعبالعلاج و مصدومیت ترافیکی شامل این طرح نمیشود، توضیح میدهد: کودکانی که نیاز به جراحیهای زیبایی دارند مشمول این طرح نمیشوند. همچنین دو گروه دیگر هم بستههای حمایتی جدا دارند و به همین دلیل مشمول طرح رایگان کودکان زیر ۷ سال نمیشوند.
پرداخت فرانشیز از سوی دولت
به گفته او، از ابتدای اجرای این طرح در بیمارستان مفید، ماهانه بالغ بر پنج و نیم میلیارد تومان که باید به صورت فرانشیز و نقدی از بیماران دریافت میشد، دریافت نشده است.
این فوق تخصص نوزادان با بیان اینکه هر طرحی برای پایداری نیاز به حمایت دارد، میگوید: علیرغم حمایتهای وزارت بهداشت، لازم است بیمههای پایه هم پای کار باشند و هزینههای مرتبط به مراکز درمانی را بموقع پرداخت کنند و برای اجرای بهتر طرح، پرداختی به بیمارستانهای کودکان را در اولویت قرار دهند.
رئیس بیمارستان فوق تخصصی مفید با اشاره به هزینههای پرداختی از سوی خانوادهها اذعان میکند: برخی از کودکان برای گذراندن مراحل درمان باید از تختهای ICU استفاده کنند که هزینه این تخت دو میلیون تومان است. اگر نیاز به جراحی و… باشد مبلغی که خانواده باید متقبل شود، بسیار سنگین خواهد بود. با طولانی شدن روند درمان، پرداختیها هم بیشتر میشود. به عبارتی با وجود بیمه پایه باز هم خانواده باید مبالغ بالایی هزینه کند. با اجرای این طرح در دولت سیزدهم، روند درمان برای خانواده کودکان زیر ۷ سال تسهیل شده است و آنان به غیر از درمان کودکانشان دغدغه دیگری نخواهند داشت.
از هر سه کودک در اورژانس، یک نفر بستری میشود
دکتر نوری با اشاره به تعداد مراجعهکنندگان به بیمارستان مفید، میگوید: به صورت روزانه در اورژانس حدود ۳۵۰ بیمار پذیرش میشوند و کلینیکهای تخصصی و فوق تخصصی در شیفتهای صبح و عصر پذیرای حدود ۳۵۰ بیمار هستند. این درحالی است که گاهی با شایع شدن بیماری در کشور بویژه در فصول سرد سال، تعداد مراجعهکنندگان به ۱۰۰۰ بیمار در روز هم میرسد.
وی با اشاره به شرایط کودکانی که به بیمارستان مفید مراجعه میکنند، میگوید: در ۹ ماه سال گذشته، حدود ۷۸ هزار مراجعه کننده داشتیم که از این تعداد ۲۶ هزار بیمار در اورژانس بستری شدند. این امر نشان میدهد شدت بدحالی کودکان مراجعه کننده به این بیمارستان بسیار بالاست به طوری که از هر سه بیمار بخش اورژانس، یک بیمار بستری میشود. با توجه به آمارهای موجود در بخشهای بیمارستان مفید ماهانه حدود ۱۵۰۰ بستری در بخشهای فوق تخصصی داریم.
انتهای پیام