هرس درخت انگور کوردون
به گفته گردو میاندوآب پالیز هرس تاک یا نهال انگور جهت افزایش باردهی درختان و افزایش قدرت رشد مو انجام میشود. در هرس تاک باید تمامی قسمت های آن یعنی ریشه و شاخه و خوشه و… درخت به خوبی هرس شود. هرس هربخش متفاوت است و براساس فرم در نظر گرفته شده باید انجام شود. در این بخش قصد داریم با انواع هرس مو آشنا شده و بدانیم کدامیک برای باغ ما مناسب تر است.
هرس فرم تاکستان در باغ های مختلف و با شرایط آب و هوایی مختلف متفاوت است. اما در کشورمان عمدتا درختان انگور را با روش های زیر هرس فرم دهی میکنند :
- هرس موهای خزنده یا خوابیده
- هرس پاچراغی
- هرس دیواری یا بادبزنی
- هرس سیستم دیواری یا ریسمانی
- هرس فرم چفته ای آلاچیق یا پرگولا
- سیستم چتری
که در ادامه به شرح هریک میپردازیم.
هرس موهای خزنده یا خوابیده :
این نوع هرس همانطور که از نام آن پیداست مناسب برای موهایی است که شاخه های آن روی سطح زمین یا پشته قرار میگیرند.
چگونه هرس موهای خزنده یا خوابیده انجام دهیم؟
پس از پایان سال اول که شاخه ها به خوبی رشد کرده اند. شاخه های رو به بالا باید هرس شوند. و شاخه های روبه پایین از بالای جوانه ی دوم باید هرس شوند.
در مناطق سردسیر معمولا موهای خزنده را هرس کوتاه میکنند. پس از هرس، باید تمامی تنه و شاخه ها را زیر خاک قرار داد.
هرس پاچراغی :
این هرس برای موهای ایستاده مناسب است.
چگونه باید هرس فرم پاچراغی انجام داد؟
در پایان سال اول: از بین ۲ شاخه ی موجود باید یکی را که قوی تر است؛ انتخاب و شاخه ی ضعیف را هرس کنیم. شاخه ی قوی را از بالای جوانه ی دوم هرس میکنیم.
در تابستان سال دوم : از بین ۲ شاخه ی تولید شده، شاخه ی قوی را به عنوان تنه ی مو انتخاب و شاخه ی ضعیف را حذف میکنیم. شاخه ی قوی (تنه) باید از ارتفاع ۱۵۰ سانتیمتری هرس شود. سپس با یک قیم ایستاده نگهداشته شود.
در پایان سال سوم : هر ۲ شاخه ی اصلی مو را از بالای جوانه دوم هرس کنید. همچنین پاجوش ها و شاخه های فرعی نیز باید هرس شوند.
سال چهارم : در این سال تنه ی مو ۴ شاخه اصلی دارد. ۳ شاخه افقی و نزدیک تر به تنه نگه داشته و باقی هرس میشوند. به این ۳ شاخه افقی، بازوهای تنه گفته میشود. در پایان تابستان این سال، باید تمامی شاخه ها از بالای جوانه ی ۲ تا ۴ هرس شوند.
سال پنجم : در این سال موی شما دارای ۶ شاخه بارده و ۳ بازو به طول ۱۰ تا ۲۵ سانتیمتر است. اگر موی شما قوی و زمین باغ غنی است، میتوانید ۲ انشعاب دیگر نگهداشته و باقی را هرس کنید. در این سال فرم پاچراغی کامل میشود.
سالهای بعدی : در سالهای بعدی باید ۱ شاخه ی میوه دهنده (نزدیک به تنه) روی هر انشعاب نگهداری شده و باقی هرس شوند. همچنین پاجوش ها و جوانه های اضافی نیز باید هرس شوند.
نکته: استفاده از قیم در این روش برای ایستاده نگاه داشتن مو ضروری است.
هرس دیواری یا بادبزنی :
در این روش باید برای درختان مو یک تکیه گاه داشته باشید. یا به وسیله ی قیم های دیواری آن را نگه دارید. به همین علت به آن فرم دیواری نیز گفته میشود. این سیستم در شهرهای آذربایجان غربی و خراسان بسیار متداول است.
هرس دیواری یا ریسمانی :
در این روش موها را روی سیم هایی ردیف کرده و سپس هرس ریسمانی انجام میدهیم. به همین دلیل نام آن هرس ریسمانی است. براساس نحوه ی قراردهی مو روی ریسمان و نحوه ی چینش، هرس ریسمانی انواع مختلفی دارد. یکی از مهم ترین انواع آن؛ سیستم کوردون و یا ریسمانی یک طرفه و دوطرفه است. در این روش نیز موها ایستاده هستند و شاخه ها روی ریسمان قرار میگیرند.
سیستم کوردون یا ریسمانی :
در این سیستم ۲ قیم چوبی یا ریسمانی قرار دارد که بین آنها سیم کشی انجام شده است. شاخه های مو روی این سیم ها قرار میگیرند. فاصله ی سیم ها از زمین نیم متر تا ۷۵ سانتیمتر است. و فاصله ی دو قیم از یکدیگر ۲۵ تا ۵۰ سانتیمتر میباشد.
در کوردون های دو طرفه باید ۲ شاخه ی فرعی را نگه داریم که برروی سیم ها قرار میگیرند.
بسته به میزان قدرت موها؛ آب وهوا و شرایط اقلیمی و میزان غنی بودن خاک، کوردون ها میتوانند طبقاتی باشند. در مناطق گرمتر میتوان ارتفاع کوردون ها را تا ۲٫۵ متر و به فاصله ی ۲٫۵ متر از یکدیگر درنظر گرفت.
هرس سیستم کوردون :
در هرس کوردون باید ۶ تا ۱۰ جوانه از هر شاخه ی بارده نگهداری و باقی هرس شوند. همانند سیستم بادبزنی، شاخه های مو را به سمت بالای سیم هدایت میکنیم.
هرس فرم چفته ای آلاچیق یا پرگولا
این هرس برای موهای طویل و تا ارتفاع ۲ متر مناسب است. قیم های تنه بلند و به یکدیگر به صورت داربستی متصل است. بازوهای چند ساله همانند یک سایه بان روی داربست قرار دارند.
هرس فرم چفته ای آلاچیق چگونه است؟
در این هرس باید از ارتفاع ۸۰ تا ۱۰۰ سانتیمتری بازوهای اصلی را کوتاه کنیم.
سیستم چتری
این روش هرس کمتر در کشورمان متداول است. در آن دو شاخه ی بلندتر منشعب از تنه را انتخاب کرده و انتهای آن را خم میکنیم. و بر روی سیم هایی که کشیده شده اند قرار میدهیم. بازوهای اصلی میتوانند ۲ متر و یا بیشتر باشند. این روش در افزایش کیفیت انگور بسیار موثر است.
در این سیستم ارتفاع بوته مو ۸۰ سانتیمتر و سیم ها ۷۰ سانتیمتر است. فاصله ی سیم ها از یکدیگر ۳۵ سانتیمتر است. فاصله ی بوته ها ۱٫۵ متر و ردیف ها در فاصله ۱۸۰ سانتیمتری از یکدیگر قرار دارند.
نتیجه گیری :
علاوه بر هرس های فرم دهی، باید هرس ریشه نیز انجام دهید. در این هرس ریشه هایی که در سطح خاک میرویند باید کوتاه شوند. ریشه های سطحی اگرچه باعث جذب آب و مواد غذایی میشوند، اما باعث از بین رفتن ریشه های عمقی خواهند شد. هرساله باید خاک اطراف تنه را کمی کنار زده و ریشه هایی که نزدیک به سطح خاک هستند را هرس کنیم.
نهالستان سعید قاسمی دارای بیش از نیم قرن تجربه در زمینه ی پرورش و فروش و دارای شماره ثبت اختراع و شناسنامه ی معتبر است. نهالستان سعید قاسمی بزرگ ترین نهالستان در شمال غرب ایران بوده و قادر است انواع ارقام انگور را در هر مقیاسی برای مشتری فراهم کند. اگر قصد انگور یا کسب اطلاع از قیمت و خرید نهال انگور را دارید حتما با مشاوران ما در نهالستان سعید قاسمی تماس بگیرید تا از مشاوره های رایگان ما بهره مند شوید.
باغداری به روشهای سنتی یکی از متداولترین روشهایی است که اکثر کشاورزان در سراسر کشور عزیزمان ایران در حال انجام آن هستند. به واسطه همین نوع کشاورزی، تا کنون بسیاری از افراد توانستهاند به خوبی امرار معاش داشته باشند. در روش سنتی استفاده از ابزارهای مدرن و به روز بسیار ناچیز است. این مورد به قدری ناچیز است که بار اصلی بر دوش کشاورز است و اگر آن نتواند به خوبی از باغ و محصول خود محافظت کند، در هنگام فصل برداشت، نمیتواند محصول با کیفیتی را برداشت نماید. با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی، روشهای سنتی به مرور در حال فراموش شدن هستند و جای خود را به روشهای نوین و امروزی میدهند. یکی از روشهای اصلی در باغداری، روش کوردون کردن است که به اصلاح به آن روش مدرن باغداری نیز میگویند. در این مقاله ما قصد داریم تا شما را با این روش و مزیتهای استفاده از آن بیشتر آشنا کنیم. پس پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
سیستم کوردون انگور
یکی از مهم ترین مکان هایی که از روش کوردون کردن استفاده می شود، باغات انگور است. درخت انگور یکی از ظریف ترین درخت ها در بین درختان میوه به شمار می رود. بنا به همین ظرافت و آسیب پذیری که درخت انگور دارد، یک کشاورز باید بتواند به بهترین نوع ممکن از باغ خود محافظت کند. در روش کوردن کردن باغ انگور، آسیب های وارد شده از هر جهت کاهش پیدا می کند. در روش سنتی یکی از آسیب هایی که به درخت انگور وارد می شد، به واسطه تماس محصول با خاک بود. در تماس میوه انگور با خاک، کیفیت محصول تا حد چشمگیری کاهش پیدا می کرد. از دیگر آسیب هایی که در روش سنتی وجود داشت، سم پاشی نشدن درست به دلیل حجیم بودن درختان بود که در روش کوردون کردن، این نقیصه تا حدزیادی بر طرف شده است.
هرس کردن همیشه یکی از مهمترین اقدامات در بحث باغداری به شمار میرود. این مورد به قدری مورد اهمیت است که اگر یک شخص بتواند به بهترین شکل هرس درختان خود را انجام دهد، میتواند محصول بیشتر و با کیفیتتری را نیز برداشت کند. از جمله سختترین و ظریفترین هرس کردن مخصوص درخت انگور است. هرس کردن درخت انگور در روش سنتی شیوهها و سختیهای زیادی داشت اما با داربستی شدن و مدرن شدن باغداری، این مشکلات و معضلات به حداقل رسیده است. هرس کردن درخت انگور در روش داربستی به این گونه است که ابتدا درخت انگور را طوری قرار میدهند که حالت حرف (T) به خود بگیرد. این نوع هرس کردن باعث میشود تا شاخههای درخت به خوبی فضا برای رشد داشته باشند.
انواع سیستم داربستی انگور
داربستی کردن باغ انگور به روشهای متعددی صورت میگیرد. باغداران با به وجودآمدن این نوع از باغداری، توانسته کنند به راحتی کیفیت و حتی کمیت محصول خود را بیشتر از گذشته کنند. در روش داربستی کردن معمولاً باغداران به واسطه متراژ زمین کشاورزی که دارند، میتوانند نوع داربستی کردن را انتخاب کنند. از جمله معروفترین روش داربستی کردن، روشی است که در آن پایهها و سیمهای مفتول بهطوری قرار میگیرند که حرف (Y) را تشکیل میدهند. در این روش شاخهها درخت روی بازوهای اصلی قرار میگیرند. اگر شما هم علاقه دارید با انواع سیستم داربستی انگور آشنا شوید، میتوانید به سایت مراجعه نمایید.
کوردون دو طبقه
کوردون کردن و یا همان مدرن سازی باغات در ابتدا مورد استقبال افراد کمی قرار گرفت، اما با گذشت زمان و حصول نتایج خیرهکننده در باغداری، اکثر کشاورزان سعی بر آن دارند تا از این روش بهره ببرند. کوردون کردن هم مانند سایر روشهای مختلف باغداری دارای انواع مختلفی است. کوردون دو طبقه و کوردون سه طبقه جزو اصلی معروفترین روشهای کوردون است. در روش دو طبقه، باغداری به واسطه سیمهای مفتول و هدایت شاخهها (با هرس کردن) یک فضایی را تشکیل میدهد که درخت انگور در دو لاین (طبقه) بتواند رشد خود را داشته باشد. روش دیگر کوردون کردن، نوع سه طبقه آن است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
کوردون 3 طبقه
از مهمترین روش کوردون کردن باغات انگور، کوردون سه طبقهای است که با استقبال بسیار زیاد کشاورزان روبهرو شده است. این روش به کشاورزان عزیز این امکان را میدهد که با حداقل فضا بتوانند به راحتی سه برابر محصول بیشتر تولید و برداشت کنند. در این روش ابتدا در دو طرف ردیف یک پایه اصلی استفاده میشود و بافاصله 4 متر، پایههای دیگر نصب میشود. با استفاده از سیمهای مخصوص، سه لاین برای رشد درختان انگور تهیه میشود. کشاورزان در ابتدا باید بتوانند به واسطه هرس کردن درست درخت، مسیر رشد آن را به گونهای هدایت کنند که در لاینهای خود قرار بگیرند.
همان گونه که در متون بالا به آن اشاره شد، کوردون کردن یا همان مدرن سازی باغات یکی از بهترین راههای افزایش تولید و کیفیت محصول است. در روش کوردون، مزیتهای بسیار زیادی برای کشاورز و همچنین مصرف کننده به وجود میآید. اولین مزیت برای کشاورز صرفه جویی در وقت و همچنین هزینههای جانبی مانند سم پاشی و برداشت محصول است. مزیت اصلی برای مصرفکننده نیز، استفاده از محصول با کیفیت و بدون آلودگی خواهد بود. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره، میتوانید به سایت ماهور بتن مراجعه نمایید.