آثار تورمی قطع برق – ایران تودی

آثار تورمی قطع برق - ایسنا

تحقیقات متخصص نشان می دهد که قطع شدن مداوم برق تأثیر منفی بر نرخ ارز ، مبادله و تولید کالاهای میانی خواهد داشت.

روزنامه به گزارش ایران تودی شهروند وی نوشت: “دستور کاهش مصرف برق صنایع صادر شده است.” مدیر عامل سقف: صنعت انرژی باید مصرف را کاهش دهد. این به معنای کاهش فعالیت صنعتی در ایران است ، اما تأثیر آن بر اقتصاد ایران چیست؟ تحقیقات کارشناسان نشان می دهد که قطع شدن مداوم برق می تواند حداقل از لحاظ تورم برای اقتصاد ایران مشکل جدی ایجاد کند.

به دنبال بحران در صنعت برق ، شورای عالی امنیت ملی تشکیل جلسه داد ، دادستان کل کشور وارد عمل شد و دولت دستور داد صنعت انرژی متوقف شود. محمدحسن متوسلی زاده ، مدیرعامل شرکت توانیر گفت: شورای عالی امنیت ملی طرحی را برای محدود کردن مصرف در مناطقی که صنعت غذا از آن مستثنی است تصویب کرده است ، اما صنعت انرژی از جمله فولاد باید مصرف را کاهش دهد. اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور نیز این موضوع را تأیید کرد و پیش بینی کرد که قطعی برق فعلی تا اوایل ماه اوت ادامه داشته باشد. با این حال ، برخی پیش بینی می کنند که مدت زمان بحران قطع برق طولانی تر خواهد بود. جهانگیری تأکید کرد: افزایش تولید برق تقریباً غیرممکن است و تمام نیروگاه ها با ظرفیت کامل تولید می شوند. این مجموعه اخبار نشان می دهد که تمرکز فعلی دولت بر کاهش مصرف صنایع پر مصرف انرژی است. حال س theال این است که ، محدودیت مصرف برق در این مناطق در ماههای آینده چه تاثیری بر اقتصاد ایران خواهد داشت؟

افزایش قیمت کالاهای واسطه ای

در حال حاضر ، وزارت نیرو بر مدیریت مصرف برق در مناطقی مانند فولاد ، سیمان ، آلومینیوم ، فروآلیاژها ، مس و برخی دیگر از واحدهای متالورژی تمرکز دارد. با توجه به عرضه محدود ورق گرم ، ورق نورد سرد ، آلومینیوم و برخی از گروه های دیگر کالاها ، تولید و عرضه این محصولات کاهش یافته و انتظار می رود قیمت ها به دلیل کاهش عرضه افزایش یابد.

بعلاوه ، اگر قطعی برق بیش از دو هفته طول بکشد ، برخلاف گفته مقامات دولتی ، شرایطی برای تخلیه انبارها و دریافت واسطه گری و تقاضای سرمایه گذاری ایجاد می شود. آمارها نشان می دهد که قیمت ها در بازارهای فولاد و آلومینیوم از قبل تحت تأثیر قرار گرفته اند. بنابراین ، روز گذشته عرضه آهن و تیرآهن کاهش یافته و منجر به افزایش قیمت های بازار شد. در صورت قطعی برق در صنعت ، انتظار می رود که تامین سایر قطعات فلزی از جمله شمش ، محصولات فولادی و آلومینیوم کاهش یابد. این امر می تواند منجر به افزایش قیمت این محصولات شود. پیش بینی می شود افزایش قیمت این محصولات باعث افزایش هزینه تولید در مناطق دیگر و افزایش قیمت سایر کالاهایی شود که از این محصولات در محصولات نهایی خود استفاده می کنند. بنابراین ، معاون رئیس علی نیکزاد دیروز با انتقاد از قطعی برق در صنعت ، گفت: “قطعی برق در صنعت جبران کمبود برق غیر تخصصی است.

دلار در حال افزایش است

تأثیر قطعی برق در صنعت محدود به افزایش قیمت کالاها نیست. برخی داده ها حاکی از آن است که قطعی برق ، حتی در کوتاه مدت ، می تواند بر نرخ ارز یا تأمین ارز مورد نیاز کالاهای اساسی تأثیر بگذارد.

دولت می گوید که وضعیت اضطراری در صنعت برق طی دو هفته پایان می یابد. اگرچه ما این قول را قبول داریم ، اما برآوردها نشان می دهد که درآمد ارزی حاصل از صادرات غیرنفتی حداقل 350 میلیون دلار کاهش می یابد و هرچه قطع برق بیشتر باشد ، درآمد غیرنفتی کمتر خواهد بود. به عنوان مثال ، آمار نشان می دهد که صادرات محصولات معدنی و شرکت های متالورژی به 700 میلیون دلار در ماه می رسد ، به این معنی که کاهش تولید به معنای کاهش ارز است.

این می تواند در تأمین نیازهای ارزی تأثیر منفی بگذارد. درآمدهای نفتی طی سه سال گذشته به دلیل تحریم ها به شدت کاهش یافته است و صنایعی که در حال حاضر با کمبود نیرو روبرو هستند عمده درآمد ارزی ایران را تشکیل می دهند. در سه سال گذشته این سیستم ها با تأمین ارز حاصل از صادرات به سامانه نیما منابع ارزی مورد نیاز برای واردات کالاهای اساسی را تأمین می کنند و هرگونه تخلف در صادرات محصولات این کارخانه ها می تواند منجر به کاهش عرضه ارز شود. بنابراین ، با کاهش صادرات صنعت فلز ، مواد معدنی و پتروشیمی ، انتظار می رود صادرات و درآمد ارزی کاهش یابد.

تأثیر قطعی برق در بورس سهام

هنوز نمی توان به طور دقیق میزان قطعی برق در شاخص بورس را ارزیابی کرد ، اما با توجه به محدودیت های مصرف برق در صنایع فلزی ، معدنی و پتروشیمی ، انتظار می رود این رویداد تأثیر مهمی داشته باشد ، زیرا این شرکت ها دارای سهم قابل توجهی از ارزش بازار سهام کاهش تولید در این شرکت ها می تواند منجر به کاهش درآمد این شرکت ها شود.

یکی از اعضای هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گفت: قطع برق بر عملکرد کل زنجیره فولاد تأثیر می گذارد و به طور حتم سود شرکت های فولادی را کاهش می دهد. “در طی 2-3 هفته ، تمام شرکتهای فولادی باید 90٪ از فعالیتهای خود را داشته باشند” ، خود را کاهش دهید. با این تصمیم شرکت هایی مانند فولاد مبارکه که فقط یک نیروگاه 400 مگاواتی دارد می توانند به کار خود ادامه دهند. سیدرضا شهرستانی افزود: فولاد مبارکه اصفهان به 2000 مگاوات برق نیاز دارد و می تواند با 400 مگاوات برق در 2 هفته آینده فقط یک چهارم توان خود را تولید کند.

وی با ابراز نگرانی از آخرین تصمیم گفت: بدون شک این شرایط مشکلات و پیامدهای بسیار بدی را در کشور به دنبال خواهد داشت. یکی از اعضای هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گفت: جدا از کاهش سود شرکت ها ، تصمیمات اتخاذ شده قیمت فولاد را نیز افزایش می دهد.

علی پیروی ، یکی از اعضای هیئت مدیره شرکت تولید کننده موتورسیکلت تاکتاز موتور ، گفت: “قطع مکرر برق منجر به کاهش 25-30 درصدی تولید کارخانه شده است.” پیش از این ، عباس جبالبارزی ، نایب رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی ایران ، در مورد تأثیر قطعی برق در صنایع گفته بود: یک شرکت 50 نفره با 150 ساعت قطعی برق 150 ساعت کار خود را از دست می دهد.

ایمنی شغلی کارمندان

مطالعات نشان می دهد که قطعی برق نه تنها صنایع و شرکت ها را تحت تأثیر قرار می دهد ، بلکه می تواند ایمنی کارگران را نیز به خطر بیندازد. بر اساس گزارش ها ، برخی از کارفرمایان در چنین شرایطی کارمندان را به مرخصی اجباری می فرستند. فتح الله بیات ، رئیس اتحادیه کارگران پیمانکاری ، مشکلات کارگران را پس از قطع برق بیان کرد: “کسانی که در کارگاه های کوچک کار می کنند قرارداد موقت دارند یا بسیاری از آنها قرارداد یقه سفید دارند.” بنابراین از نظر ایمنی شغلی وضعیت مطلوبی ندارند. در صورت قطع برق ، ایمنی شغلی به طور فزاینده ای تهدید می شود.

وی ادامه داد: وقتی کارفرمایان در کارگاه های کوچک تحت تأثیر قطعی برق قرار می گیرند ، به طور کلی نیروی کار را تنظیم می کنند که منجر به بیکاری می شود.

وی افزود: در حالی که برخی از کارفرمایان کارمندی را اخراج نمی کنند ، به احتمال زیاد کارمندان از ساعت کاری و حقوق خود کم می کنند و یا کارمندان حق بیمه خود را به طور کامل پرداخت نمی کنند.

مشکل سرمایه گذاری در برق

اقتصاددانان معتقدند مهمترین مشکل در زمینه برق عدم سرمایه گذاری در ساخت نیروگاههای جدید است. در طول سال ها ، دولت با ساخت نیروگاه های جدید با هزینه درآمد نفت ، به کمبود صنعت برق پرداخته است ، اما از زمان تحریم ها و کاهش درآمدهای ارزی ، سرمایه گذاری نیز به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. دیروز ، حسن روحانی ، رئیس جمهور گفت که مشکل صنعت برق سرمایه گذاری است ، “بدون سرمایه و هیچ کاری با دست خالی نمی توان انجام داد.” ما باید برای مردم توضیح دهیم که مشکل چیست و چرا نمی توانیم سرمایه کافی را وارد بازار کنیم.

وی گفت: “تا زمانی که این مسئله حل نشود ، روابط بانکی ما با جهان حل نخواهد شد و هیچ سرمایه گذاری داخلی یا خارجی نمی خواهد در طرح ها و پروژه ها شرکت کند.” شورای انطباق

رئیس جمهور افزود: اگر به دلیل FATF پول نداشته باشیم و نتوانیم با بانک های جهانی ارتباط برقرار کنیم ، پس سرمایه کافی نخواهیم داشت و قادر به انجام پروژه های بزرگ نخواهیم بود.

اثر مثبت قطع برق؛ اعتصاب 2 روزه بود

این رویداد علاوه بر تأثیرات منفی و مضر قطع برق در بخش صنایع ، تأثیر مثبتی نیز داشت و منجر به افزایش اعتصابات هفتگی شد. روز گذشته کابینه وزیران تأیید کرد که دفاتر و سازمان های دولتی در تهران و سراسر کشور به دلیل کمبود برق از روز پنجشنبه تا پایان ماه اوت تعطیل خواهند بود.

معاون توسعه مدیریت و منابع استانداری تهران همچنین اعلام کرد: براساس ابلاغیه هیئت وزیران ، به دلیل کمبود برق ، ساعت کار ادارات در استان تهران از ساعت 6.30 به 13.30 تغییر یافته است.

برای بیش از دو دهه ، برخی از اقتصاددانان پیشنهاد کرده اند اعتصاب هفتگی را به دو روز افزایش دهند تا بهره وری در اقتصاد افزایش یابد ، اما تاکنون در برابر این ایده مقاومت شده است. لایحه ارسال شده در این زمینه به مجلس مورد موافقت نمایندگان قرار نگرفت. “اجرای طولانی مدت این مصوبه زمینه را برای تعطیلات دو روزه فراهم می کند ، که می تواند درآمد صنعت گردشگری را افزایش دهد.”

انتهای پیام