تأثیر آب بر شادابی پوست؛ آیا افزایش میزان آب میتواند به پوستی شاداب و نشاطآور کمک کند؟
نقش میوه و سبزی در رژیم غذایی و پوست
کرم روز لاکچری کوین فرانسه: میوه، سبزی و مواد غذایی تازه کلید جوانی است و از پیری زودرس پوست جلوگیری میکنند زیرا حاوی مقدار زیادی آنتیاکسیدان هستند. بسیاری از رنگدانههای شیمیایی که در میوهها و سبزیها موجودند، خاصیت آنتیاکسیدانی بسیار بالایی دارند. این آنتیاکسیدانها از تخریب سلولی جلوگیری میکنند؛ بدین صورت که رادیکالهای آزاد موجود در بدن، خصوصا در پوست را که در تماس با محیط اطراف است، فلج کرده و مانع عملکرد تخریبی آن ها میشوند. برای اطمینان از وجود آنتیاکسیدان کافی در میوه و سبزی آن ها را باید به صورت خام و تازه مصرف نمود، چون حرارت و نگهداری در یخچال و فریزر میزان آنتیاکسیدان آن ها را کاهش میدهد؛ البته گوجه فرنگی ، ذرت و هویج استثنا هستند.
مایعات و رژیم غذایی و پوست
کرم شب لاکچری کوین بیز: مایعات نیز اهمیت زیادی در پیشگیری از پیری پوست دارند. پوستی که رطوبت کافی داشته باشد، کمتر چروک میشود. پس با مصرف مقدار زیادی آب در طی روز، آب مورد نیاز برای تعریق پوست فراهم میشود تا خشک نشود. متخصصان توصیه میکنند ۶ تا ۸ لیوان آب در روز نوشیده شود.
قهوه و نوشابه منابع خوبی برای تامین مایعات نیستند، زیرا حاوی کافئین میباشند که یک ماده دیورتیک (ادرارآور)است و موجب دفع آب به صورت ادرار میشود. نکته دیگر اینکه دو تا سه ساعت قبل از خواب نباید آب زیادی نوشید، زیرا ممکن است موجب افزایش ورم صبحگاهی و کشیدگی بیش از اندازه پوست شود.
کنترل کالری دریافتی
کرم لاکچری کوین: کنترل کالری مصرفی نیز اثر چشمگیری در پیشگیری از پیری پوست دارد. اضافه و کم کردن وزن به سرعت پوست را چروک میکند، زیرا با افزایش چربی بدن پوست کش آمده و با لاغر شدن، چربی بدن تحلیل میرود و پوست جمع شده، چروک میخورد. البته میزان جمع شدن پوست به سن فرد(هر چه سن بالاتر باشد احتمال چروک شدن بیشتر است)، ژنتیک و دیگر عوامل موثر مثل نوع رژیم غذایی بستگی دارد. پس باید مراقب کالری مصرفی برای پیشگیری از اضافه وزن بود. کسانی که قصد کاهش وزن دارند، حتما باید زیر نظر متخصص تغذیه رژیم بگیرند، چرا که اضافه و کم کردن مرتب وزن نه تنها برای پوست بلکه برای کل بدن مضر است.
روش پخت غذا
پخت غذا نیز تاثیر جدی بر روند پیری پوست دارد. شیوه کلی پخت غذا استفاده از حرارت است و متخصصان معتقدند افزایش حرارت موجب تغییر محتوای مواد غذایی میشود. این بدین معناست که در هر نوبت گرم کردن غذا، فرایندهای تخریبی اکسیداسیون به سرعت بالا میرود. به عبارت دیگر حرارت، مواد مغذی و آنتیاکسیدانهای موجود در غذا را کاهش و رادیکالهای آزاد را افزایش میدهد. در نتیجه آنتیاکسیدان کمتر و رادیکال آزاد بیشتری دریافت میشود که عامل اصلی پیری پوست است.
نخوردن غذای پخته هم اشتباه است و نباید مصرف غذاهای پخته شده برای مصون ماندن از اثرات مخرب آن کلا قطع شود؛ اما باید مدت زمان پخت مواد غذایی را کاهش داد و از سرخ کردن زیاد غذاها و پختن آن ها با مقادیر فراوان روغن و چربی پرهیز نمود. بهترین روش پختن غذا با مواد غذایی کاملا تازه در مدت کم و مصرف سریع است.
غذاهای حاوی آنتی اکسیدان، به نفع زیبایی کار می کنند
تمام سلول های بدن ما برای زنده بودن نیاز به سه چیز دارند:
اول: تغذیه ی مناسب و اکسیژن
دوم: دفع سموم، مواد زاید و دی اکسید کربن
سوم: محافظت از خود
تغذیه یا همان جذب مواد غذایی مراحل مختلفی دارد که از لحظه ی خوردن ماده غذایی شروع می شود و بعد از اینکه معده و روده ی شما آن را هضم و جذب کرد، به پایان می رسد.
اشتباه بزرگ اما رایج!
کارشناسان تغذیه معتقدند که روند تغذیه با جذب غذا خاتمه پیدا نمی کند، بلکه تازه این اول راه است، چرا که این مواد غذایی باید از طریق خون به سلول های بدن برسند، وارد آنها شوند، پس از آن در سلول ها بسوزند و به مصرف برسند. البته سوختن درون سلولی نیاز به آتش ندارد، اما نیاز به اکسیژن دارد، یعنی غذا درون سلول ها اکسید شده و انرژی موجود در آن آزاد می شود و این انرژی صرف کارهای سلولی، مثل حرکت یا تکثیر و تولید مثل می شود.
تا اینجای کار همه چیز به خوبی و خوشی پیش می رود، اما در این مرحله اشکالاتی بروز می کند و آن تجمع مواد نیمسوز یا سوخته ی به جا مانده از اکسیداسیون سلولی یا همان رادیکال های آزاد است. رادیکال های آزاد، موادی بسیار فعال و فرار هستند که از مشهورترین آنها می توان به آب اکسیژنه اشاره کرد. رادیکال های آزاد آن قدر فعال هستند که در کمتر از چند ثانیه با مواد داخل سلول ترکیب شده و به همین دلیل سبب بروز عوارض بسیار خطرناکی در سلول می شوند که از آن جمله می توان به آسیب غشای سلولی یا آسیب ماده ی وراثتی سلول ها اشاره کرد. از این رو می توان رادیکال های آزاد را سر منشأ بسیاری از بیماری ها مانند سرطان، پیری پوست و انواع بیماری ها دانست.
راه حل بدن ما
ظاهرا قضیه خیلی جدی است، اما شما خیلی نگران نباشید، چون بدن ما قبلا راه حل های کارآمدی برای این منظور تدارک دیده است. یکی از این راه حل ها، بهره گیری از موادی به نام آنتی اکسیدان است. وظیفه ی عمده ی این مواد، خنثی کردن رادیکال های آزاد است. هر سلول به نوعی از این مواد استفاده کرده و در واقع از خود محافظت می کند. در طبیعت مواد مختلفی وجود دارند که بدن ما صرفا برای محافظت از خود، به آنها نیاز دارد. شاید فکر کنید آنتی اکسیدان ها، موادی کمیاب هستند که گاهی لازم است مصرف شوند، اما شما سخت در اشتباه هستید، چرا که بدن ما حتی یک ثانیه هم نمی تواند از وجود این مواد بی بهره باشد. واژه ی آنتی اکسیدان به معنای ضد اکسیژن، به موادی اطلاق می شود که از مصرف اکسیژن جلوگیری می کنند. در حوزه ی صنایع غذایی، آنتی اکسیدان ها به منظور پیشگیری از فاسد شدن چربی ها به کار می روند.
در حوزه بیولوژی نیز دانشمندان به تجربه دریافته بودند که ویتامین هایی مثل A و C و E خواص آنتی اکسیدانی خوبی دارند .مس، روی، منگنز و آهن نیز املاح معدنی هستند که در روند کارکرد مواد آنتی اکسیدان نقش مهمی را ایفا کنند، بنابراین برخی از دانشمندان این املاح ارزشمند را جزء گروه آنتی اکسیدان ها به حساب می آورند. جالب است بدانید، یکی از مهم ترین و سرشناس ترین آنتی اکسیدان ها، کاتالاز نام دارد. این آنتی اکسیدان مستقیما در روند خنثی سازی پراکسید هیدروژن که یک رادیکال آزاد و بسیار خطرناک است، شرکت دارد. جالب تر آنکه این مولکول پروتئینی در هر دقیقه بالغ بر ۶ میلیون از این رادیکال های آزاد را خنثی کرده و به اکسیژن و آب که مواد حیاتی برای بدن ما هستند، تبدیل می کند.
قوی ترین آنتی اکسیدان (رژیم غذایی و پوست)
“SOD”یا “سوپر اکسید دسموتاز” به عنوان قوی ترین آنتی اکسیدان مطرح می باشد و از روغن جوانه ی گندم به دست می آید. یک آنتی اکسیدان معروف دیگر “تئین” نام دارد. که به وفور در چای یافت می شود. آری، چای نوشیدنی ارزشمندی است. از سوی دیگر، تئین موجود در چای موجب جذب نشدن کلسیم و آهن موجود در غذا می شود و به قول متخصصان تغذیه، یک “ضد مغذی” است. از دیگر مواد طبیعی سرشار از آنتی اکسیدان، باید به انواع میوه ها مثل گیلاس، انگور، سیب، فلفل، قارچ خوراکی، گندم سبوس دار، دانه های روغنی مثل پسته، بادام و لوبیا، قهوه و کاکائو اشاره کرد.
تأثیر گیاهان ، سبزیجات و میوه ها بر پوست و مو
آویشن
شاید باور نکنید که در کنار کلیه مواد غذایی یادشده آویشن که به عنوان یک سبزی معطر با ورود پیتزا و لازانیا به رژیم غذایی ما بیشتر مورد استفاده قرار گرفت، نیز در حفظ زیبایی پوست مؤثر است. پژوهشگران به تازگی دریافتهاند که عصاره روغنی به دست آمده از آویشن فرایند پیری را به تعویق میاندازد. این عصاره سرشار از ترکیبات با خاصیت آنتیاکسیدانی است که مانع از اکسیده شدن چربیهای غیراشباع در دیواره سلولها در بافتهای مختلف میگردد. به علاوه، موجب حفظ خاصیت ارتجاعی سلولها شده و به این ترتیب از بروز چین و چروک جلوگیری میکند.
تخم کتان
به گفته پزشکان تغذیه، تخمهای گیاه کتان دارای مقدار بسیار زیادی امگا۳ هستند که به تولید کلاژن، حفاظت از پوست و جلوگیری از پیدایش چین و چروکها کمک میکند. روزانه ۲ تا ۳ قاشق چایخوری تخم کتان آسیاب شده را روی سوپ، سالاد و غذاهایتان بپاشید. با آسیاب کردن تخم کتان امگا۳ بیشتر جذب بدن میشود. توصیه میکنیم مصرف تخم مرغها و گوشت حیواناتی را که با تخم کتان تغذیه شدهاند، در الویت برنامه غذاییتان قرار دهید.
گردو و تخمه کدو (رژیم غذایی و پوست)
گردو، نیز یکی از مفیدترین مغزها با خاصیت سالمسازی پوست میباشد. در این مغز مقادیر بالایی کلسیم، آهن، ویتامین E و از همه مهمتر اسیدهای چرب ضروری وجود دارد. مصرف منظم گردو موجب حفظ آب بافتهای پوست میگردد و ظاهری یکنواخت و صاف به آن میبخشد؛ زیرا گردو سرشار از اسید چرب ضروری (در بدن ساخته نمیشود و باید از طریق رژیم غذایی وارد بدن گردد) به نام اسید لینولئیک میباشد که در حفظ آب در این ارگان بسیار موثر است. در ضمن، روی و آهن موجود در این مغز نیز به دلیل دخالت این مواد مغذی در ساخت بافت پروتئینی پوست و خون رسانی به این ارگان بسیار ضروری به نظر میرسد. برخلاف آنکه بسیاری از افراد تصور میکنند مصرف گردو موجب تشدید آکنه میشود، بسیاری از متخصصان تغذیه به منظور جلوگیری از آکنه مصرف آن را در حد ۲ تا ۳ عدد توصیه میکنند؛ زیرا با خوردن گردو و دریافت منظم اسیدهای چرب، از تعداد و شدت آکنهها کاسته میشود.
سبزیجات برگ سبز (رژیم غذایی و پوست)
سبزیجات برگ سبز علاوه بر این که به واسطهی داشتن انواع ویتامینها، آنتی اکسیدانها و املاح معدنی، پوست را در وضعیت مطلوبی نگه میدارند برای سلامت لوله گوارش نیز مفیدند. در واقع هر اختلالی که در رودهها پیش میآید پس از مدتی تأثیرش را روی رنگ پوست صورت و کیفیت آن به جا میگذارد. این سبزیجات زیبایی بخش عبارتند از: کلم، اسفناج، بروکلی، کلم چینی، تربچه، شاهی، شلغم، انواع سبزیجات معطر مثل جعفری، ریحان، مرزنگوش، نعنا، برگ بو، آویشن و غیره. بهتر است این سبزیجات به صورت خام یا با اندکی روغن زیتون یا کلزا مصرف شوند تا آنتی اکسیدان بیشتری جذب بدن گردد. اگر مایلید سبزیجات را به صورت پخته میل کنید، آنها را بخار پز کرده و هفتهای سه الی چهار مرتبه میل کنید.
میوههای قرمز رنگ: رنگدانههای جوانی (رژیم غذایی و پوست)
در فصل تابستان، توت فرنگی، انگور فرنگی، شاهتوت و تمشک، زینت و شادابی را به باغها و پوستمان هدیه میدهند.
این میوهها اثرات گذر عمر را به تعویق میاندازند. پس تا میتوانید از این میوههای بخورید. میوههای قرمز خواصشان را مدیون رنگشان هستند. در واقع آنتوسیانینهای موجود در آنها (پیگمانهای طبیعی گیاهی آنها) به احیای سلولها و ترمیم برخی آسیبهای پوستی کمک میکنند. علاوه بر این بتاکاروتن آنها از پوست حفاظت کرده و باعث میشوند پوست بهتر نفس بکشد. میوههای قرمز و به ویژه شاه توت، انگور فرنگی و تمشک با خواص تصفیه کنندگی که دارند کیفیت خون را بهتر میکنند و بازسازی بافتها را تسهیل میبخشند. همچنین زمانی که دچار گرمازدگی شده باشید این میوهها معجزه میکنند. همه با تمام انواع پوستها میتوانند از خواص زیبایی این میوههای خوشمزه بهرهمند شود