بررسی تاثیرات منفی لکه های سیاه سیب از نظر اقتصادی
آفات و بیماریهای گیاهی هر یک به نوبه ی خود میتوانند تاثیرات منفی بر سود دهی باغداری داشته باشند، در باغات سیب برخی از آفات و بیماریها هستند که خسارت بیشتری از نظر اقتصادی وارد میکنند و بررسی تاثیرات اقتصادی آنها میتواند به کنترل خسارت کمک کند، در این خبرنامه قصد داریم تاثیرات اقتصادی و خسارت بیماری لکه سیاه سیب را مورد بررسی و تحلیل قرار دهیم، پس با ما همراه باشید.
نوع و نحوه ی ایجاد خسارت بیماری لکه سیاه سیب:
به منظور بررسی خسارت بیماری لکه سیاه سیب در ابتدا باغداران باید بدانند نوع و شیوه ی ایجاد خسارت بیماری به چه صورت است؟
-
کاهش کمی میوه در باغات مبتلا به بیماری لکه سیاه سیب:
قارچ عامل بیماری لکه سیاه سیب در اوایل بهار و همزمان با باز شدن جوانهها همراه با قطرات باران روی درختان سیب وارد شده و با کمک زخم جوانه و یا زخم هرس و دیگر زخمهایی که ممکن است حتی در اثر نیش حشرات وارد شده باشند به درون بافت گیاه نفوذ میکنند، خسارت کمی میوه در اثر حمله ی قارچ عامل بیماری لکه سیاه سیب زمانی بارزتر میشود که این قارچ به دم میوه حمله کند.
حمله ی قارچ به دم میوههای تازه تشکیل شده سبب مسدود شدن مسیر آب و غذا به میوه تازه تشکیل شده میشود و سبب میشود میوه های ریز و فندقی ریزش پیدا کنند، بنابراین اولین خسارت کمی این بیماری به باغات سیب در اوایل بهار با ریزش میوههای جوان مشاهده خواهد شد.
در مراحل بعدی که میوهها درشتتر شده اند نیز قارچ به میوه ها حمله کرده و در آن مراحل نیز میتواند با حمله به تخمدان میوه و جلوگیری از تولید و ترشح هورمون سبب ریزش میوههای جوان شود، بنابراین بیماری لکه سیاه سیب در فصل بهار تا نهایتا خرداد ماه میتواند ریزش میوههای جوان را در پی داشته و سبب کاهش در میزان باردهی در واحد هکتار شود.
زمانی که به مراکز فروش نهال سیب معتبر مانند پالیز نهال (www.paliznahal.ir) مراجعه میکنید اطلاعات زیادی در رابطه با میزان باردهی هر رقم سیب در واحد هکتار به شما ارائه میکنند، به عنوان مثال ممکن است به شما بگویند که با خرید نهال سیب زرد لبانی میتوانید تا 100 تن در هکتار باردهی داشته باشید اما این در حالی است که درختان شما در اوایل بهار به بیماری لکه سیاه سیب دچار نشوند و ابتلا به این بیماری میتواند باردهی را به شدت پایین بیاورد.
-
خسارت کیفی لکه سیاه سیب:
نوع دیگری از خسارتی که بیماری لکه سیاه سیب به باردهی باغ سیب وارد میکند به صورت کیفی است، به این صورت که در صورت حمله ی بیماری در طول تابستان به میوههای سیب سبب ایجاد لکههای سیاه و چوب پنبه ای روی سیب شده و کیفیت ظاهری میوه را پایین میآورد، با اینکه این لکهها برای سلامتی انسان ضرر نداشته و میتوان لکه را با چاقو جدا کرد و میوه را خورد اما وجود این لکه سبب میشود باغدار نتواند محصول را به قیمت واقعی به فروش برساند و این بار باید به عنوان بار درجه دو و یا سه به فروش برسد و از طرفی محصول لک دار دیگر به هیچ عنوان کیفیت صادراتی نداشته و قابل صادر شدن نیز نخواهد بود.
-
هزینه های کنترل
علاوه بر خسارت کمی و کیفی که بیماری لکه سیاه سیب به محصول سیب وارد میکند هزینههای کنترل بیماری را نیز باید به خسارت بیمار شدن درختان اضافه کرد، در نظر بگیرید در صورتی که درختان شما بیمار نشوند شما مجبور به هزینه کردن برای خرید سم و نهادههای کنترل بیماری نخواهید بود، هزینه ی کارگر بابت سم پاشی و یا هزینه ی اجاره و یا خرید سم پاش را نخواهید داشت.
تمام این هزینه های اضافه که بر دوش باغدار تحمیل میشود از سود نهایی باغداری شما کم خواهد کرد، شاید به این دلیل است که قیمت نهال سیب مقاوم به بیماری لکه سیاه سیب بالاتر است چرا که با خرید این ارقام مقاوم این هزینهها از روی دوش باغدار برای سالیان سال برداشته شده و یا حداقل کاهش پیدا میکند.
محاسبه ی خسارت اقتصادی بیماری لکه سیاه سیب در واحد هکتار:
با توجه به انواع خسارتی که بیماری لکه سیاه سیب بر باغداران تحمیل میکند میتوانید برآوردی از هزینه ی خسارت لکه سیاه سیب به صورت اقتصادی داشته باشید.
سود باغداری = درآمد حاصل از فروش باردهی در واحد هکتار- هزینه ی باغداری به ازای هر هکتار
با توجه به فرمول بالا بیایید با هم سود باغداری در شرایطی که بیماری لکه سیاه خسارت وارد میکند را محاسبه کنیم:
- درآمد حاصل از فروش:
در مورد درآمد حاصل از فروش محصول در باغات مبتلا میدانید که بخش بزرگی از باردهی به صورت ریزش میوههای جوان از دست رفته و این بیماری میتواند تا 50 درصد ریزش محصول در شرایط خسارت شدید ایجاد کند.
در شرایط خسارت شدید بخشی از محصول سیب که ریزش نمیکند هم به دلیل وجود لکه های سیاه به عنوان سیب درجه دو و یا سه به فروش رفته و این نیز سبب کاهش درآمد باغداری خواهد شد.
- هزینه ی باغداری در واحد هکتار:
در شرایطی که بیماری لکه سیاه سیب خسارت وارد کرده است هزینه های جاری باغداری افزایش پیدا میکند، هزینههای باغداری در شرایط معمول شامل هزینههای کود دهی، هرس معمولی، آبیاری و برداشت محصول است اما در شرایطی که بیماری لکه سیاه سیب به درختان شما حمله کرده باشد باید هزینه ی سم پاشی، اجاره ی سم پاش، خرید سموم با کیفیت و هزینه ی هرس شاخههای بیمار را نیز به آن اضافه کنید.
علاوه بر این موارد هزینه ی جمع آوری و سوزاندن برگ و میوههای آلوده و ریخته کف باغ در پاییز را نیز باید اضافه کنید.
با توجه به موارد عنوان شده کافی است این هزینه ها و درآمدها را در یک برگه برای خود با توجه به قیمتهای روز در شهر خود یادداشت کره و با یک حساب سرانگشتی هزینه ی اقتصادی خسارت بیماری لکه سیاه سیب را مورد بررسی قرار دهید.
جلوگیری از ایجاد خسارت و هزینه ی مقابله با بیماری لکه سیاه سیب
حال که دانستید این بیماری تا چه حد میتواند به لحاظ اقتصادی به شما خسارت وارد کند بد نیست اطلاعات کلی در رابطه با نحوه ی کنترل این بیماری و کاهش هزینه های خسارت ناشی از این بیماری نیز داشته باشید.
در رابطه با پیشگیری و یا کنترل این بیماری در صورت وجود باید علم و اطلاعات کافی در مورد عامل بیماری، نحوه ی گسترش و شیوع بیماری و همچنین سموم مناسب برای کنترل و راههای پیشگیری از انتقال در باغ داشته باشید، تمام این اطلاعات را میتوانید با مطالعه ی مقالات علمی در این زمینه در وبسایت نهالستانهای به نام و معتبر فروش نهال مانند نهالستان پالیز نهال به آدرس اینترنتی www.paliznahal.com به دست آورید و یا اینکه با مشاوران آنها در تماس بوده و اطلاعات را از ایشان دریافت کنید.
کلام آخر:
با توجه به اینکه خسارت بیماری حتی در صورت کنترل شیمیایی میتواند بسیار بالا بوده و در نهایت از سود باغداری کم میکند باغداران باید تمام تمرکز خود را بر پیشگیری از ابتلا به این بیماری گذاشته و راههای پیشگیری از ابتلا به این بیماری را از همان زمان احداث باغ به کار ببندند.
تماس با پالیز نهال:
09144501007
09144501008