فروش جنجالی فسیل کمیاب حاشیهساز شد
Tyrannosaurus rex زمانی در غرب آمریکای شمالی سلطنت می کرد. اما حالا فسیل این دایناسور قدرتمند در آسیا به حراج گذاشته می شود. کارشناسان حراج کریستیز در هنگ کنگ تخمین می زنند که اسکلت دایناسور تی رکس به قیمت 25 میلیون دلار به فروش می رسد.
بیشتر بخوانید:
این گونه که 1400 کیلوگرم وزن دارد در حال حاضر شن نامیده می شود. اما خریدار اسکلت نیز از حقوق نامگذاری انحصاری برخوردار خواهد شد. اسکلت تی رکس در سازند نهر جهنمی در مونتانا پیدا شد که به خاطر فسیلهایش به دوران کرتاسه پسین (دورهای که حدود ۶۶ میلیون سال پیش به پایان رسید) شهرت دارد.
اسکلت شن 12.2 متر طول، 4.6 متر ارتفاع و 2.1 متر عرض دارد. دایناسور T-Rex در 9 نوامبر اکران خواهد شد. البته این اولین بار نیست که اسکلت دایناسور را در حراج می بینیم. در سال 2020، یک اسکلت تی رکس به نام استن به قیمت 31.8 میلیون دلار فروخته شد و رکورد گران ترین فسیل دایناسور جهان را از آن خود کرد.
جیمز هیسلوپ، رئیس علم و تاریخ طبیعی در کریستیز، خوشحال است. او گفت که پس از حراج باورنکردنی استن در کریستیز نیویورک، آنها بسیار خوشحال و هیجان زده هستند که می توانند یک اسکلت دایناسور دیگر تی رکس را به حراج بگذارند.
البته انتظار نمی رود که شن رکورد استن را بشکند. اما مطمئناً پول بیشتری نسبت به فسیل تقریباً کامل دایناسور T-Rex دیگر به نام Su که در سال 1997 به قیمت 8.36 میلیون دلار (15.4 میلیون دلار با تورم امروزی) فروخته شد، خواهد داشت. در آن زمان موزه تاریخ طبیعی فیلد در شیکاگو با کمک حامیان خصوصی توانست این شکارچی شگفت انگیز را به مجموعه خود اضافه کند.
در حالی که حراج داران کریستیز از این پیشرفت راضی هستند، دیرینه شناسان حال و هوای خوبی ندارند. دیرینه شناس و استادیار زیست شناسی در کالج کارتاژ، توماس کار، فروش اسکلت دایناسور تی رکس را رویدادی فاجعه بار برای دنیای علم می داند. البته هنوز مشخص نیست که این فسیل چقدر کامل است اما به هر حال فروش آن را می توان ضربه ای به علم دانست.
همچنین، اگرچه هایسلوپ از آدامس به عنوان یکی از اسکلتهای T-Rex که بیشتر مورد مطالعه قرار گرفته است، یاد میکند، اما کار که از متخصصان این گونه محسوب میشود، تاکید کرد که از وجود آن آگاه نبوده است. با این حال، هر فسیل T.Rex برای درک بهتر تکامل و زیست شناسی دایناسورهای کمیاب ارزشمند است.
کار نگران است که اگر اسکلت تی رکس به جای موزه به یک مجموعه خصوصی فروخته شود، دیگر برای تحقیق و مطالعه توسط جامعه دیرینه شناسی در دسترس نخواهد بود. اگرچه موزه فیلد 25 سال پیش توانست فسیل دایناسورها را در حراجی خریداری کند، اما محبوبیت فزاینده فسیل دایناسورها در میان افراد ثروتمند، رقابت سازمان های دولتی را با مشکل مواجه کرده است.
در واقع، موزهها دیگر نمیتوانند چندین میلیون دلار برای خرید فسیل دایناسور بپردازند و افراد ثروتمندی را که هیچ پیشزمینهای در دیرینهشناسی ندارند، به چالش بکشند. در کل فسیل دایناسورها متعلق به موزه است نه حراج!
5858