قدیمی ترین دستور پخت غذای جهان / عکس
به گزارش ایران تودی آنچه امروز به عنوان «قدیمی ترین دستورهای پخت» می شناسیم برای مدت زیادی اصلاً به این عنوان شناخته نمی شدند. زمانی که چهار لوح سفالی بابلی در اوایل دهه ۱۹۰۰ میلادی به دانشگاه ییل رسیدند باستان شناسان در ترجمه ی خط میخی موجود روی آن ها دچار مشکل بودند. قدمت این لوح ها که هر یک اندازه ای در حدود یک آیپد مینی دارند به حدود ۱۷۳۰ پیش از میلاد بازمی گردد و در منطقه ای نوشته شده اند که امروزه در جنوب عراق قرار دارد.

به نقل از زومیت در سال ۱۹۴۵ پژوهشگری به نام مری هاسی نشان داد که لوح های یادشده در واقع دستور غذا هستند اما همکارانش این نظر را جدی نگرفتند و معتقد بودند که متون لوح ها احتمالاً ترکیب های دارویی یا فرمول های کیمیاگری باشند.
گویکو باریاموویچ مدرس و پژوهشگر ارشد رشته آشوری شناسی دانشگاه ییل در گفتگو با لایوساینس توضیح داد: آشپزی یکی از آن فناوری های خاموش است. در بیشتر دوران تاریخ دستورهای غذایی به صورت نسل به نسل و عمدتاً از طریق زنان منتقل می شدند به همین دلیل باستان شناسان تصور نمی کردند که اصلاً دستور پخت مکتوبی از دوران بین النهرین وجود داشته باشد.
در دهه ۱۹۸۰ باستان شناسی به نام ژان بوترو تأیید کرد که لوح های بابِلی در واقع حاوی دستورهای غذا هستند. بااین حال او غذاهایی را که در لوح ها توصیف شده بود غیرقابل خوردن اعلام کرد. تا همین اواخر هیچ یک از این دستورها به طور جدی بازنگری نشدند.
باریاموویچ با یک تیم میان رشته ای در دانشگاه هاروارد همکاری کرد تا دستورها را ترجمه و بازسازی کند. این کار چالشی بزرگ بود چراکه بسیاری از لوح ها آسیب دیده اند و خواندن آن ها دشوار است. با وجود اینکه برخی مواد مهم در این لوح ها قابل ترجمه نبودند تیم باریاموویچ توانست بخش های خالی را پر کند و غذاهای باستانی را بازسازی کند.
پژوهشگران دریافتند که این لوح ها شامل دستورهایی برای انواع آبگوشت یک پای (کلوچه شور) پر شده با گوشت پرنده گندم سبز ۲۵ نوع خورشت گیاهی و گوشتی و نوعی پستاندار پخته شده کوچک هستند. از بسیاری جهات این غذاها شبیه غذاهای امروزی عراق بودند و موادی مانند گوشت بره و گشنیز در آن ها به کار رفته بود؛ اما در عین حال موادی نیز داشتند که ممکن است برای برخی خوشایند نباشند مانند خون و جونده های پخته شده.
هرچند یکی از لوح ها دستورهایی با جزئیات بیشتر و همراه با اندازه گیری داشت بسیاری از دستورهای بابِلی شباهت چندانی به دستورهای دقیق و گام به گام امروزی نداشتند. یکی از آن ها چنین نوشته بود: از گوشت استفاده می شود. آب آماده می کنی. نمک ریزدانه نان جو خشک شده پیاز شالت ایرانی و شیر اضافه می کنی. تره و سیر را خرد و اضافه کن.
لوح های بابلی کهن ترین دستورهای غذایی شناخته شده هستند و پس از آن ها نیز برای مدت طولانی هیچ دستور مکتوبی یافت نشده است. باریاموویچ می گوید: «این لوح ها در واقع مثل جزیره ای کوچک و بامزه از دانش درباره سنت های آشپزی در یک مکان و زمان خاص هستند.»
۵۸۵۸