هوش مصنوعی برای نسل «بتا» منبع الهام است

کودکانی که از اول ژانویه ۲۰۲۵ (دوازدهم دی ۱۴۰۳) تا ۱۴ سال دیگر متولد می‌شوند، نسل جدیدی را تحت عنوان نسل «بتا» شکل می‌دهند.

نسل «بتا» کورسوی امیدی برای نابودی نژادپرستی است/ فلسفی: از تغییرات عمیق اجتماعی نسل «بتا» نمی‌توان چشم پوشی کرد

اعضای این نسل بدون آن که بدانند، در طول زندگی خود نه تنها با جدیدترین دستاورد‌های دیجیتالی سر و کله خواهند زد؛ بلکه بسیاری از آنها قرن بعدی را خواهند دید.

به گزارش خبرنگار باشگاه جوانی خبرگزاری ایران تودی، در سومین بخش از پرونده ویژه «چالش‌های نسل بتا» به گفت‌و‌گو با مونا فلسفی روانشناس کودک و نوجوان پرداختیم.

نسل «بتا» کورسوی امیدی برای تغییر دنیا به شمار می‌آید

وی با اشاره به افزایش آگاهی نسل «بتا» نسبت به محیط زیست و تغییرات اقلیمی گفت: اگرچه کسی از اتفاقاتی که در کمین این نسل نشسته اطلاع ندارد؛ اما با توجه به آنچه که بر نسل آلفا و زد گذشت، انتظار می‌رود سازگاری با محیط زیست یکی از نقاط عطف این نسل تازه نفس باشد.

فلسفی نسل «بتا» را کورسوی امیدی برای تغییر دنیا دانست و تشریح کرد: اگرچه در صنعت دیجیتال در تربیت کودکان آلفا نقش بسزایی ایفا کرده؛ اما فرهنگ سنتی ایرانی، عنصری انکارناپذیر در تربیت کودکان به شمار می‌آید همچنان که در تربیت کودکان دهه ۵۰ الی ۶۰ نیز قابل مشاهده است. در شرایطی که کودکان «بتا» با این تکنولوژی، چشم به دنیا باز می‌کنند؛ به یقین نمایانگر تحولاتی نو در الگو‌های زندگی، آموزش و تعاملات اجتماعی خواهند بود.

این متخصص کودک و نوجوان با احتمال مداخله هوش مصنوعی و اینترنتی شدن امور نسل «بتا» ادامه داد: علاوه بر این که آگاهی کودکان این نسل نسبت به محیط زیست افزایش پیدا می‌کند؛ فناوری پیشرفته نیز بر تغییرات اجتماعی و فرهنگی دامن زده و به مراتب تاثیرات چشمگیرتری در مقایسه با نسل‌های پیشین خواهد داشت.

پیش بینی دو آینده متفاوت برای نسل «بتا»

فلسفی با اشاره به شباهت‌های نسل «بتا» با آلفا در حوزه دیجیتال افزود: علاوه بر جذابیتی که فضای فوق پیشرفته هوش مصنوعی به ارمغان می‌آورد؛ خلق چالش‌ها و فرصت‌های متفاوتی را می‌توان برای این نسل متصور شد، از همین رو علیرغم ارزش‌های منحصر‌به‌فرد نسل «بتا»، حضور هوش مصنوعی در کار‌هایی که تا امروز با قدرت انسان اجرایی می‌شد؛ پیش بینی می‌شود.

این روانشناس کودک و نوجوان با اشاره به دورهمی‌های فامیلی، کوهنوردی و جنگل نوردی‌های خانوادگی تصریح کرد: با توجه به این که روند دوستان مجازی و اینترنتی از نسل z که ترکیبی از سنت و دیجیتال بود؛ کار خود را شروع کرد، نسل آلفا نیز به عنوان دوره گذار، با نابه‌هنجاری‌ها مصادف شد. از همین رو دو آینده متفاوت برای نسل «بتا» پیش بینی می‌شود که می‌تواند در راستای افزایش این نابه‌هنجاری‌ها قدم بردارد یا دست به تعدیل بحران‌هایی بزند که نسل آلفا از سر گذرانده است.

فلسفی با ابراز امیدواری نسبت به آینده این نسل یادآور شد: با توجه به این که تولد این نسل همزمان با تحولات عجیب و غریب فناوری بوده؛ تغییرات اجتماعی عمیق این نسل قابل چشم پوشی نیست. به عبارت دیگر ممکن است علاوه بر چالش‌های زیست محیطی مثل کم آبی، دغدغه‌های روحی و روانی از دیگر معضلاتی باشد که این نسل را به جدال دعوت می‌کند.

هوش مصنوعی برای کودکان «بتا» منبع الهام است

وی با اشاره به تاثیرگذاری پیچیده هوش مصنوعی به عنوان جزئی جداناپذیر از زندگی نسل «بتا» گفت: چشم انداز دیگری که برای این نسل پیش بینی می‌شود پیشرفت قابل توجه درحوزه فناوری پزشکی است که شاید میانبری برای طولانی کردن عمر نسل «بتا» یا بشر قلمداد شود.

فلسفی با اشاره به حل معضلات جهانی به دست نسل «بتا» افزود: اگرچه هوش مصنوعی در جهت راحتی کار انسان استفاده می‌شود؛ اما وجود مدارس و معلمان دیجیتالی به طور قطع ترسناک خواهد بود. با این حال صنعت هوش مصنوعی برای کودک نسل «بتا» که از بدو تولد با اینترنت و منابع دیجیتال پرورش پیدا کرده؛ به عنوان منبع الهام شناخته می‌شود؛ چه بسا این نسل، دوران شکوفایی هوش مصنوعی و تکنولوژی را به ارمغان خواهند آورد.

بنیان خانواده و ازدواج نسل «بتا» در آستانه خطر

وی دنیای دیجیتال و مجازی را سدی برای پرورش احساسات بشریت دانست و افزود: از سوی دیگر اگر چه نسل آلفا و z به طور طبیعی با فناوری پیشرفته آشنا بوده و دست و پنجه نرم کردند؛ اما احتمال می‌رود کودکان نسل «بتا» حساسیت بیشتری نسبت به مسائل اجتماعی داشته باشند که از جمله تفاوت‌های عمده سه نسل بتا، آلفا و زد به شمار می‌آید.

این متخصص کودک و نوجوان بنیان خانواده و ازدواج نسل «بتا» را در آستانه خطر دانست و تشریح کرد: با توجه به این که قدم نهادن هوش مصنوعی به جای ردپای انسان به تشدید تنهایی و کاهش هیجانات مثبت و منفی دامن می‌زند؛ از همین رو می‌توان گفت نسل «بتا» احساساتی شدیدتر از نسل آلفا یا زد را تجربه می‌کند؛ ولو آن که در موقعیت‌های تنهایی به هوش مصنوعی پناه ببرد.

فلسفی با اشاره به آینده نامعلوم جایگاه ارزش‌های اجتماعی و فرهنگی در نسل «بتا» تشریح کرد: والدین نیز می‌توانند با استفاده از پلتفرم‌های آموزش آنلاین و سیستم‌های هوشمند، فرزند خود را از دوران نوزادی با محیط تربیتی امن، آموزنده و هوشمند وفق دهند. با این حال اگرچه تابوشکنی درباره تابو‌های نسل‌های پیشین در نسل «بتا» دیده می‌شود؛ از سوی دیگر طبیعی است افسردگی و اضطراب بر این نسل که کاری به جز کامپیوتر، دیجیتال و هوش مصنوعی ندارند، سایه بیندازد.

انتهای پیام/