ساختار الگوی پوشا
الگوی پوشا از دو کندل با رنگهای متضاد تشکیل میشود. ساختار این الگو به گونهای است که بدنه کندل اول به طور کامل توسط بدنه کندل دوم پوشیده میشود و نامگذاری این الگو، به همین دلیل است.
در تشکیل الگوها بدنه آموزش کندل شناسی حائز اهمیت است، در حالت ایدهآل این الگو، اول نیز با تنه کندل دوم پوشیده میشود. ممکن است این الگوها در انتهای یک روند خنثی باشند که در اینجا دیگر نخواهند بود. پس شرط وجود یک روند پیش از تشکیل الگوها الزامی است.
نکته دیگری که کمتر به آن توجه میشود، این است که معاملات در کندل دوم افزایشی خواهد بود. این الگو در دو حالت صعودی و نزولی است. ساختار الگو مانند تصاویر زیر است:
ساختار الگوی پوشای صعودی
الگوی پوشای نزولی در انتهای یک روند صعودی پدید میآید. در این الگو که از دو شمع به وجود میآید، بدنه کندل دوم با رنگ قرمز یا تیره، بدنه کندل اول را که به رنگ سبز یا روشن است، میپوشاند.
قیمت باز شدن کندل دوم با یک از کندل اول شروع میشود که نشان از اعتبار الگو دارد. این الگو نشان میدهد که فروشندگان بر خریداران چیره شدهاند.
الگوی پوشای صعودی در انتهای یک روند نزولی دیده میشود. در این الگو بدنه یک شمع بزرگ سبز رنگ یا روشن، شمع قبلی قرمز رنگ یا تیره را کاملا میپوشاند و قیمت باز شدن در شمع دوم با یک شکاف از قیمت بسته شدن شمع اول آغاز میشود. الگوی پوشای صعودی نشان دهنده غلبه فشار خرید بر فشار فروش است.
نحوه معامله با الگوی پوشا
توجه داشته باشید که تنها شناخت الگوی پوشا در نمودارهای شمعی کافی نیست؛ بلکه نوع برخورد ما با سهم پس از شناسایی کامل این الگو، میتواند بازی ترید را به نفع ما یا به ضرر ما تمام کند. آنچه در این مطلب میخواهیم بگوییم، نحوه معامله با استفاده از الگوی پوشا است.
پس از تشکیل الگوی پوشای نزولی- یعنی پس از تشکیل هر دو کندل این الگو- برای فروش سهم خود اقدام کنید. دستور فروش بهتر است در قیمتی زیر سایه شمع دوم صادر شود.
به همین ترتیب، پس از تشکیل الگوی پوشای صعودی، در بالاترین نقطه کندل دوم اقدام به خرید شود. در تصویر زیر موقعیتهای فروش و خرید، با خطوط افقی آبی رنگ و موقعیت حد ضرر با خط افقی زرد رنگ مشخص شدهاند.
قسمت بالایی شکل محل فروش سهم و قسمت پایین شکل محل خرید سهم پس از تشکیل هر یک از الگوهای پوشا را نشان میدهد. حد ضرر معامله در بالاترین قسمت الگو قرار دارد که با خط قرمززرد نمایش داده شده است.
احتمال وقوع الگوی پوشا
طبق آمارگیری از الگوی پوشای نزولی، وقوع این الگو در بازار صعودی ۷۹ درصد و در بازار نزولی ۸۲ درصد، احتمال برگشت روند را دارد و ترید به هدف قیمتی خود رسیده است.
این الگو در چهار حالت مورد مقایسه قرار گرفته است. بازار صعودی و روند سهم صعودی، بازار صعودی و روند سهم نزولی، بازار نزولی و روند سهم صعودی و بازار نزولی و روند سهم صعودی.
در تمام این شرایط حجم معاملات در کندل دوم نسبت به کندل اول الگو کاهش داشته است.
همین آمارگیری برای الگوی پوشای صعودی هم انجام شده و طبق آن، در بازار صعودی ۶۳ درصد و در بازار نزولی ۶۲ درصد احتمال برگشت روند پس از تشکیل این الگو وجود دارد.
الگوی ابر سیاه(پوشاننده)، به تفسیری الگوی ناقص از پوشای نزولی است. این الگو پس از یک روند صعودی با دو شمع تشکیل میشود. در اینجا هم مانند دیگر الگوها، رفتار تنه کندل اهمیت دارد. الگوی ابر سیاه پتانسیل بازگشت بازار نشان میدهد ولی این مورد به تنهایی قابل استناد نیست و باید از ابزارهای تکنیکال دیگری نیز برای اطمینان بیشتر در کنار این الگو استفاده کرد. همچنین مشاهده این الگو در تایم فریمهای بلندمدت، اطلاعات معتبرتری را به ما میدهد.
ساختار الگوی ابر سیاه
در روند صعودی ما شاهد کندل سبز رنگ یا روشن هستیم. رالی صعودی روند، قیمت گشایش سهم را به بالاتر از قیمت بسته شدن روز قبل میکشاند و این سبب ایجاد در کندل دوم میشود. اما آنچه در تشکیل الگوی ابر سیاه اتفاق میافتد، ریزش قیمت در کندل دوم است؛ تا جایی که بیش از ۵۰ درصد شمع اول را میپوشاند.
اگر کندل تیره دوم در الگوی ابر سیاه تمام کندل روشن اول در این الگو را بپوشاند، دیگر الگو ابر سیاه نیست و پوشای نزولی نام دارد. به همین دلیل ابر سیاه را الگوی ناقص پوشای نزولی مینامند و قدرت ریزش در این الگو را از پوشای نزولی کمتر میدانند.
چرا الگوی ابر سیاه در نمودار کندل استیک ظاهر میشود؟
اگر الگوی ابر سیاه با کندلهایی بدون سایه تشکیل شود، از قدرتمندترین حالتهای این الگو بهحساب میآید.
حجم بالای در کندل دوم الگوی ابر سیاه، نشان از تخلیه خریداران دارد. به همین دلیل با وجود شکاف افزایشی قیمت در آغاز روز، شاهد ریزش سهم خواهیم بود که این ریزش باید تا بیش از نیمی از کندل روز قبل را بپوشاند.
به تصویر زیر که ساختار الگوی ابر سیاه را نشان میدهد، توجه کنید:
نحوه قرارگیری کندلها در الگوی ابر سیاه
احتمال وقوع الگوی ابر سیاه
طبق آمارگیری انجام شده، الگوی ابر سیاه در بازار صعودی ۶۰ درصد و در بازار نزولی ۶۳ درصد مواقع احتمال برگشت روند را دارد.
تاییدیه الگوی ابر سیاه و اطمینان از تشکیل سقف
الگوی نفوذی (Piercing)
اگر بخواهیم الگویی به عنوان معکوس الگوی ابر سیاه بیاوریم، باید به الگوی نفوذی اشاره کنیم. توجه داشته باشید الگوی نفوذی حالت ناقص الگوی پوشای صعودی است.
ساختار الگوی نفوذی
این الگو پس از یک روند کاهشی و از دو کندل تشکیل میشود. کندل اول قرمز رنگ یا تیره است که به دلیل روند نزولی حاکم بر بازار میباشد. اما شمع دوم سبز رنگ یا روشن است و با یک گپ قیمتی کاهشی از شمع قبلی شروع میشود و تا بیش از ۵۰ درصد کندل تیره قبل را میپوشاند. در تصویر زیر ساختار الگوی نفوذی نشان داده شده است:
نحوه قرارگیری کندل استیکها در الگوی نفوذی
هر چه قدرت کندل سبز رنگ بیشتر باشد و نفوذ آن روی شمع قبلی قرمز رنگ بیشتر شود، الگو از اعتبار و قدرت بالایی برخوردار خواهد بود.
در الگوی پوشای صعودی، کندل دوم تمام تنه کندل اول را میپوشاند، اما در الگوی نفوذی، حداقل تا بیش از نیمی از شمع روشن دوم باید پوشیده شود.
اگرچه الگوی نفوذی یکی از الگوهای مهم بازگشتی در نمودار محسوب میشود ولی نسبت به الگوهای دیگر عملکرد ضعیفتری دارد، به همین دلیل باید با دیگر ابزارها و مفاهیم تحلیل تکنیکال مانند: نواحی حمایتی و مقاومتی، خطوط روند و … نیز برای اطمینان بیشتر بررسی انجام شود.
نحوه معامله در الگوی نفوذی و ابر سیاه
در هر یک از این الگوها، باید پس از اتمام الگو اقدام به معامله کرد. البته بهتر است در دو الگوی نفوذی و ابر سیاه منتظر یک کندل تاییدیه باشیم، چرا که اگر کندل بعدی پس از الگوی نفوذی یا پوشای افزایشی پایینتر از قیمت باز شدن کندل قرمز رنگ یا تیره بسته شود، هر دو الگو با شکست همراه شدهاند و روند کاهشی ادامه خواهد داشت یا به صورت خنثی خواهد بود.
تایید الگوی نفوذی در انتهای روند و تشکیل کف
احتمال وقوع الگوی نفوذی
با توجه به اطلاعات آماری، الگوی نفوذی در بازار صعودی ۶۴ درصد و در بازار نزولی ۶۰ درصد احتمال برگشت به روند صعودی را دارد.