بزرگترین شاهکار تلسکوپ جیمز وب/ کشف دنیاهای ناشناخته
مطالعهای جدید نشان میدهد این کهکشانهای بسیار جوان حدود ۶۰۰ میلیون سال بعد از مِهبانگ (بیگبنگ) ساختارهای پیچیده داشتند و خوشههایی از ستاره پیرامون آنها در حال تشکیل بود.
این مطالعه بخشی از همکاری بینالمللی به نام تحقیق پیشرفته و عمیق برونکهکشانی تلسکوپ فضایی جیمز وب است که مشاهدات یکماهه را از دو قسمت کوچک در فضا جمعآوری کرده است؛ یکی در صورت فلکی دب صغیر و دیگری در جهت خوشه کهکشانی خوشه. در این منطقه بیش از ۷۱۷ کهکشان جوان تازه کشف شد که از جهان در ابتداییترین روزهای آن پرده برمیدارد.
کوین هینلین، استادیار رصدخانه استووارد آریزونا و یکی از نویسندگان ارشد این مطالعه جدید میگوید: اگر کل جهان را در نظر بگیریم و آن را در فیلم سینمایی ۲ ساعته فشرده کنیم، اکنون در حال مشاهده پنج دقیقه نخست این فیلم هستیم.
وی در دویست و چهل ودومین نشست انجمن اخترشناسان آمریکا، افزود: اینها کهکشانهایی هستند که روند شکلدهی به عناصر و پیچیدگی دنیای امروز ما را آغاز کردند.
بر اساس این خبر، یافتههای جدید نشان میدهد نخستین کهکشانها و ستارهها چطور تشکیل شدهاند و به این شکل فهرستی دقیقتر از عناصری به دست میدهد که امروز در جهان رصد میکنیم.
هینلین و همکارانش تنها در این پنج دقیقه که بین ۳۷۰ تا ۶۵۰ میلیون سال قبل جهان را ترسیم میکند، دادههای به دست آمده از جیمز وب را بررسی و ۷۱۷ کهکشان را کشف کردند که همه آنها هزاران سال نوری را پشت سر گذاشتهاند، ساختارهای پیچیدهای در آنها توسعه یافته و ستارههایی در خوشههای متعدد حوالی این کهکشانها متولد شدهاند.
هینلین ادامهداد: قدیمیترین کهکشانهایی که پیشتر میتوانستیم رصد کنیم، مانند لکههایی به نظر میرسید. اما همین لکهها هم بر میلیونها یا میلیاردها ستاره در نخستین سالهای پیدایش جهان دلالت دارد. اکنون و با کمک تصاویر جیمز وب میتوانیم ببینیم برخی از آنها در واقع عناصری توسعهیافته با ساختاری نمایان هستند.
تقریبا همه تلسکوپهای فضایی قوی مانند تلسکوپ هابل، تلسکوپ رصدخانه پرتو ایکس چااندرا و تلسکوپ بازنشستشده اسپیتزر (هر دو متعلق به ناسا) پیشتر در مورد این دو منطقه که در مطالعه یادشده از آنها اسم برده میشود، تحقیقات گستردهای انجام دادهاند. با وجود این مطالعات، ۹۳ درصد از کهکشانهای تازه یافتشده که تلسکوپ جیمز وب کشف کرده است قبلا هرگز رصد نشده بود.
۵۸۵۸