وقتی خودباوری به حفظ امید و تثبیت عزت‌ نفس زنان کمک می‌کند

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ اهل اصفهان دانش‌آموخته کارشناسی و کارشناسی ارشد آموزش پرستاری داخلی و جراحی از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان است. سابقه فعالیت‌های آموزشی، پژوهشی و بالینی در مرکز بهداشت دانشجویان دانشگاه اصفهان، تدریس زبان انگلیسی، هیئت علمی طرحی گروه اتاق عمل دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) از سال ۱۳۹۴ را در کارنامه خود ثبت کرده است.

ورود زنان ایرانی به عرصه‌های سیاسی اجتماعی در سایه برابری قانونی و حقوقی

 الهه پورصدرا همزمان با راه‌اندازی رشته تکنولوژی اتاق عمل در واحد دانشگاهی اصفهان ابتدا به‌عنوان مسئول برنامه‌ریزی بالینی دانشجویان رشته اتاق عمل و سپس به‌عنوان مدیر گروه رشته اتاق عمل انتخاب شد و اکنون نیز در این عرصه فعالیت دارد.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان سال ۱۳۸۰ نخستن طرح تحقیقاتی خود را به‌عنوان دانشجوی مقطع کارشناسی ارائه کرد و تاکنون هشت طرح تحقیقاتی، هشت مقاله نمایه شده انگلیسی، چهار کتاب تألیفی و یک کتاب ترجمه، تدریس در ۱۲ برنامه آموزش مداوم پزشکی و بیش از ۸۰۰ ساعت داوری ژورنال‌های زبان انگلیسی علوم پزشکی داشته و در بیش از ۱۴ کنگره داخلی و خارجی مقاله ارائه کرده‌ است.

خبرنگار خبرگزاری آنا با توجه به سیاه‌نمایی دشمنان انقلاب و هجمه به زنان جامعه اسلامی به‌ویژه در عرصه حجاب و عفاف و زیر سؤال بردن موفقیت‌ها و فعالیت‌های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و… آنان در انجام رسالت خود در پرونده خبری (بانوان تمدن‌ساز) به معرفی زنان نقش‌آفرین، تمدن‌ساز، موفق و تاثیرگذار جامعه در راستای سربلندی ایران اسلامی می‌پردازد.

در این شماره از پرونده «بانوان تمدن‌ساز»، گفت‌وگوی خبرنگار خبرگزاری آنا با الهه پورصدرا مسئول برنامه‌ریزی بالینی دانشجویان رشته اتاق عمل و مدیر گروه رشته اتاق عمل دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان) را پی می‌گیریم.

آنا: حضور زنان در رفع نیاز‌های علمی جوانان چقدر به پیشرفت کشور کمک کرده است؟

پورصدرا: درباره اهمیت حضور زنان در رفع نیاز‌های علمی جامعه و نقش آن در توسعه و پیشرفت کشور می‌توان به این آیه از قرآن استناد کرد که خداوند متعال می‌فرماید: «هَلْ یَسْتَوِی الَّذِینَ یَعْلَمُونَ وَ الَّذِینَ لا یَعْلَمُونَ» آیا کسانی که می‌دانند و کسانی که نمی‌دانند یکسانند؟! خداوند متعال در این آیه بین زنان و مردان تفاوت جنسیت قائل نیست و می‌گوید ” الذین… یعنی کسانی که ” و یکی از این گروه‌ها زنان و دختران هستند.

آموزش حق مسلم هر فردی و از احتیاجات نخست برای هر انسانی است و این امر برای زنان و دختران نیز به‌عنوان حق محفوظ بوده و باید در همه جوامع که میل به پیشرفت دارند این امر در اولویت قرار گیرد. توسعه هر جامعه در گرو توانمندی و مشارکت همه اعضای آن جامعه است که در این باره زنان در بسیاری از عرصه‌ها به‌ویژه آموزش و پژوهش بعضاً نقش کلیدی دارند.

آنا: سبک زندگی خانواده اسلامی- ایرانی و عدالت جنسیتی در راستای تحکیم بنیان خانواده و مناسبات خانوادگی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ پیشنهادی دارید؟

پورصدرا: زنان مؤثرترین عامل ایجاد، حفظ و ارتقای سلامت روحی، روانی و جسمی فرزند، همسر و جامعه هستند. خانواده کوچک‌ترین و البته بنیادی‌ترین رکن هر جامعه‌ای بوده و نخستین شرط برای جامعه سالم و پویا، حفظ سلامت و پایداری خانواده است که این موضوع نیز در گرو نقش‌آفرینی سازنده زنان در خانواده و تربیت فرزندانی داشته که به نوعی تضمین‌کننده تعالی جامعه هستند.

یکی از شاخص‌های توسعه‌یافتگی در جامعه، حضور و نقش‌آفرینی زنان در عرصه‌ها و سطوح مختلف اجتماعی است و دولت‌ها تا به امروز با پررنگ‌تر کردن حضور زنان در عرصه‌های مدیریتی تا حدودی توانسته‌اند نقش خود در بسترسازی فعالیت زنان را ایفا کنند.

زنان به غیر از نقش‌های بنیادین و ارزشمند مادری و همسری در خانواده، می‌توانند در موقعیت‌های مختلف اجتماعی ایفای نقش کرده و تأثیرگذار باشند؛ بنابراین ضروری است که از جایگاه خود و نقش‌هایی که می‌توانند علاوه بر خانواده در جامعه ایفا کنند، آگاهی داشته تا با علم به این موضوع بتوانند با سامان دادن به خانواده و روابط خانوادگی در جامعه نیز تأثیرگذار و سازنده باشند.

آنا: عرصه حضور زنان در جامعه کنونی با چه چالش‌هایی مواجه است؟ راهکارهایتان برای حضور تأثیرگذار و تمدن‌ساز زنان در جامعه چیست؟

پورصدرا: اگرچه جامعه نمی‌تواند از حضور زنان به‌عنوان نیروی فعال کار بی‌نیاز باشد؛ اما فعالیت اجتماعی زنان نیز نباید با کرامت، ارزش معنوی و انسانی آنان منافات داشته و از ارزشمندی زنان بکاهد. نکته مهم دیگر آنکه زنان در کنار نقش اجتماعی و فعالیت‌های خود در جامعه دارای دو نقش اصلی همسری و مادری هستند که بار مسئولیت زنان را به مراتب سنگین‌تر از مردان کرده است.

پیش‌تر از این به دلیل بافت فرهنگی و نوع نگرشی که در جامعه نهادینه شده بود، گاهی در مقابل فعالیت و حضور زنان در برخی عرصه‌ها مقاومت‌هایی وجود داشت و با وجود قرارگرفتن زنان در برخی جایگاه‌های اجرایی و مدیریتی در جامعه رویکرد مردسالارانه سبب کارشکنی‌هایی می‌شد که به نظر می‌سد در سال‌های اخیر تغییرات ساختاری خوبی در بحث فرهنگی و اجتماعی صورت گرفته و زنان به‌خوبی بسیاری از جایگاه‌های اجتماعی خود را حفظ کرده و ارتقا بخشیده‌اند.

آنا: چه اندازه با اشتغال و کارآفرینی بانوان موافق هستید و آیا ظرفیت‌سازی در این زمینه از سوی مسئولان صورت گرفته است؟

پورصدرا: با توجه به سبک ذهنی و عملکردی زنان که سبب بروز درجات بالایی از خلاقیت و ریسک‌پذیری در آنان می‌شود، زنان در جامعه این قدرت را دارند که از تهدید‌ها به نحو مناسبی فرصت‌هایی ایجاد کنند که می‌تواند امیدی برای ارتقای خانواده و رشد و توسعه جامعه باشد.

به نظر می‌رسد جامعه با ایجاد و حفظ هرچه بیشتر خودباوری در زنان و تسهیل نگرش سنتی جامعه که گاهی زنان را با نقش مادری و همسری و نه نقش‌های پررنگ اجتماعی می‌نگرند، به حفظ امید و تثبیت عزت‌نفس زنان بیش‌ازپیش کمک کند.

آنا: زمینه‌سازی مناسب برای بهبود وضعیت و جایگاه قانونی زنان و خانواده در عرصه‌های مختلف جامعه از سوی دولت و مسئولان چگونه بوده است؟

پورصدرا: در زمینه وضعیت و جایگاه قانونی زنان در جامعه می‌توان گفت که وجود منشور حقوق و مسئولیت‌های زنان که به‌منظور ایجاد زمینه رشد هماهنگ و متوازن ابعاد مادی و معنوی در زندگی فردی و اجتماعی و با درنظرگرفتن آزادی مسئولانه زنان و کرامت انسانی آنان شکل گرفته و دارای ارکانی مانند حقوق و مسئولیت‌های فردی زنان، حقوق و مسئولیت‌های خانوادگی زنان، حقوق و مسئولیت‌های اجتماعی زنان، حقوق و مسئولیت‌های اقتصادی زنان است، وضعیت مطلوب و آرمانی را تفسیر می‌کند.

شاید بتوان گفت در درجه نخست نبود شناخت و آگاهی کامل بسیاری از زنان از حقوق خود و نحوه دستیابی به آن و از سوی دیگر سوءاستفاده‌های احتمالی برخی از این نبود شناخت کافی زنان از این حقوق، سبب بروز چالش‌هایی در جامعه شده که دولت در جایگاه نخست و سازمان‌های مربوطه می‌توانند با بازنگری منشور حقوق و مسئولیت‌های زنان و شفاف‌سازی برخی از حقوق زنان، زمینه بسیاری از مشکلات و سوءتعبیر‌ها را از بین ببرند.

آنا:  پیشنهاد شما برای ترویج بهتر فرهنگ عفاف و حجاب و پوشش اسلامی- ایرانی چیست؟

پورصدرا: موضوع حجاب و عفاف در جامعه ارزش محسوب می‌شود و ترغیب جامعه در این موضوعات بدون بسترسازی مناسب فرهنگی و ایجاد نگرش در جامعه چندان قابل دستیابی نخواهد بود. برای تثبیت ارزش، حفظ و ارتقای جایگاه حجاب و عفاف در جامعه در درجه نخست باید اهمیت و ارزشمندی آن با ایجاد نگرش مثبت، ایجاد انگیزه و اعتمادسازی در دل جامعه ایجاد شود.

آنا: اهداف دشمن در سیاه‌نمایی و هجمه به زنان اسلامی، حجاب و عفاف و جوسازی علیه مسئولان چیست؟

پورصدرا: در جامعه آگاه و هوشیار امروزی که نفوذ در سیاست‌ها و رویکرد‌های اجتماعی چندان به راحتی میسر نمی‌شود در ستیزه‌جویی‌ها برای پیشبرد اهداف معمولاً از بسترهایی مانند ضربه زدن به فرهنگ و یا تخریب ارزش‌ها در جامعه استفاده می‌شود.

آنا: دولت‌ها تا چه اندازه در فرهنگ‌سازی و معرفی جایگاه زن در خانواده و جامعه در افکار عمومی تأثیرگذار بوده و از جامعه زنان و فعالیت آنان حمایت کرده‌اند؟

پورصدرا: یکی از شاخص‌های توسعه‌یافتگی در جامعه، حضور و نقش‌آفرینی زنان در عرصه‌ها و سطوح مختلف اجتماعی است و دولت‌ها تا به امروز با پررنگ‌تر کردن حضور زنان در عرصه‌های مدیریتی تا حدودی توانسته‌اند نقش خود در بسترسازی فعالیت زنان را ایفا کنند.

زنان به‌عنوان بخش مهمی از جامعه، وظایف بسیار مهمی را عهده‌دار هستند و همراه و همگام با مردان در صحنه‌های گوناگون اجتماعی حضور فعالانه دارند. نکته مهم و قابل تأمل آنکه زنان توانسته‌اند در سایه برابری قانونی و حقوقی از حقوق خودشان استفاده کرده و وارد عرصه‌های سیاسی اجتماعی شده و خوش بدرخشند.

آنا: چنانچه به‌منظور غنابخشیدن به حضور زنان تمدن‌ساز در عرصه‌های مختلف پیشنهاد و نظری دارید تشریح کنید.

پورصدرا: شاید اگر زنان در جامعه نسبت به حقوق خود آگاهی بیشتری داشته و به جای اینکه سیستم‌های آموزشی، علاوه بر آموزش صرف و آماده کردن فرد برای ورود به عرصه دانشگاه، بسترسازی برای آماده کردن فرد برای ورود به جامعه و ایجاد نگرش صحیح در فرد و شناساندن حقوق فردی و اجتماعی وی داشتند، فرد با اندوخته علمی و موقعیت شغلی مناسب وارد جامعه شده و با چالش‌های متعددی که ناشی از ضعف وی در آگاهی نسبت به ارزش‌های اجتماعی و حقوق خود است، مواجه نخواهد شد.

انتهای پیام/