رژیم صهیونیستی با زیرساختهای بهداشت و درمان غزه چه کرد؟
داروخانهها در رفح و خانیونس واقع در جنوب نوار غزه به دلیل کمبود جدی دارو و همزمان با ادامه درگیریها برای چهارمین ماه متوالی مجبور به تعطیل کردن شدهاند.
به گزارش ایران تودی، پایگاه خبری میدل ایست آی در گزارشی مینویسد: جنگ رژیم صهیونیستی در باریکه غزه و در واکنش به عملیات طوفان الاقصی از سوی حماس زیرساختهای بهداشت و درمان این باریکه را عملا فلج کرده است. جمعیت رفح با ورود آوارگان جدید از آغاز عملیات حماس در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ تقریبا چهار برابر شده و تخمین زده میشود که ۱.۲ میلیون نفر در این شهر ساکن شدهاند که بیشترشان آواره هستند.
«محمد سالم» ۲۵ ساله در خان یونس دیگر نمیتواند برای مادرش که به پوکی استخوان مبتلاست و هر هفته باید دارو مصرف کند، دارویی تهیه کند.
در آغاز جنگ، او هنوز میتوانست در داروخانهای واقع در مرکز شهر خان یونس دارو برای مادرش تهیه کند و امیدوار بود که این درگیری به زودی تمام شود اما اکنون دیگر چنین امیدی وجود ندارد چون محاصره غزه توسط ارتش رژیم صهیونیستی و حضور تانکهای این رژیم بیشتر هم شده است.
او بعدا به رفح رفت تا دارو بیابد اما آخرین باری که این منطقه رفت سه هفته قبل بود.
او میگوید: نیاز مادرم به این داروی خاص خیلی حیاتی است، چون او به آهستگی راه میرود و پوکی استخوان دارد.
این پسر جوان ادامه میدهد، جنگ، مادرش را در معرض شوکهای متعدد ناشی از بمبارانهای مداوم قرار داد که بر سیستم عصبی او تاثیر نامطلوب گذاشت و باعث تشنج شد. اما بیمارستانها به دلیل افزایش تلفات در پی تهاجم ارتش رژیم صهیونیستی به شهر خان یونس، قادر به دریافت مواردی مانند مادرش نیستند و او اکنون مجبور است تنها به داروهای مسکن تکیه کند.
«فائزه حاجو» ۶۲ ساله و ساکن خان یونس نیز به بیماری دیابت مبتلاست اما دیگر نمیتواند از کلینیکهای آنروا دارو تهیه کند.
تمرکز و تعداد بالای افراد آواره در رفح منجر به کمبود منابع دارویی شده و حتی درمانهای اولیه برای سردرد هم وجود ندارد. حاجو اغلب برای دریافت کمک به مدرسه آنروا در همان حوالی مراجعه میکند، اما به او گفته شده که داروها در دسترس نیستند و آنها منتظر تحویل از طریق گذرگاه رفح هستند.
او میگوید: برای ما بیماران مزمن درمانهای دائمی دارویی برای جلوگیری از وخامت حالمان بسیار مهم است. افزایش قند خون میتواند ما را به کما ببرد.
رژیم صهیونیستی محدودیتهای شدیدی را برای ورود کمکها و سوخت به نوار غزه از طریق گذرگاه رفح با مصر، تنها راه ورودی به غزه که مستقیما توسط این رژیم کنترل نمیشود، اعمال میکند.
از نهم اکتبر ۲۰۲۳، رژیم صهیونیستی غزه را به طور کامل محاصره کرد؛ اقدامی که باعث شد تا ورود غذا، سوخت، دارو و سایر وسائل و تجهیزات حساس و مهم برای جمعیت تحت محاصره غزه ممنوع شود.
مقدار بسیار محدودی از کمکها از آغاز درگیریها در ماه اکتبر اجازه ورود به غزه را داشته و سازمان بهداشت جهانی این کمکها را در مقایسه با میانگین روزانه ۵۰۰ کامیون کمکهای بشردوستانه که وارد غزه میشد، به عنوان “قطرهای در اقیانوس” توصیف کرده است.
کمبود جدی
در بیمارستان اروپایی، بیماران با کمبود دارو در داروخانه این بیمارستان روبرو هستند.
«زیاد الخور»، ساکن اردوگاه جبالیا گفته که وقتی نیروهای رژیم صهیونیستی به اردوگاه حمله کردند، از ناحیه پا دچار جراحت شد. در ابتدا در بیمارستان الشفا در شمال غزه برای سه هفته بستری بود و در آنجا با کمبود آب روبرو شدند و در نهایت به بیمارستان اروپایی در جنوب باریکه منتقل شده است.
او ادامه میدهد: متاسفانه، شرایط اینجا هم خوب نیست و کمبود جدی دارویی وجود دارد. درد شدیدی دارم و فقط به من مُسکن میدهند. من به عمل جراحی فوری نیاز دارم و هنوز منتظر هستم. میترسم این طولانی شدن مدت درمان، باعث قطع عضوم شود.
در «الفوخاری» واقع در شمال رفح در خان یونس یک داروخانه در نزدیکی بیمارستان اروپایی با کمبود جدی دارویی روبروست.
«سلیمان الامور»، داروساز میگوید: پیش از جنگ، این داروخانه هرگز با کمبود دارو روبرو نبود و بیماران و ساکنان منطقه از این داروخانه بهره میبردند.
با این حال، با شروع درگیری و آوارگی مداوم، جمعیت به طور قابل توجهی افزایش یافته، به طوری که افراد آواره دائما به دنبال درمان بیماریهایی هستند که به دلیل ازدحام بیش از حد و نبود شرایط بهداشتی در کمپها در بین آنها شیوع یافته است.
این داروساز گفت: بیماران به شدت تقاضای دارو برای بیماریهای مزمن از جمله آنتی بیوتیک برای کودکان و همچنین داروهای آنفلوانزا، سرفههای مداوم و اسهال در کودکان به دلیل سرمای شدید در چادرشان دارند. بیمارستانها کاملا با کمبود دارو مواجه شدهاند و همین امر باعث تعطیلی شعبه اول داروخانههای ما در این منطقه شده و اکنون شعبه دوم به دلیل کمبود دارو در آستانه تعطیلی است.
او توضیح داد که غزه با کمبود شدیدی مواجه است زیرا داروها به طور انحصاری به بیمارستانها اختصاص داده میشود و شهروندان و داروخانهها را بدون پوشش کافی میگذارد.
فاجعه واقعی برای سلامت
دکتر «یوسف العکد»، مدیر بیمارستان اروپایی توضیح میدهد که این بیمارستان با وضعیت هشدار دهنده کمبود دارو روبروست و برای ۹۵ درصد از داروهای اساسی کمبود وجود دارد.
او کمبود شدید داروهای ضروری مانند آنتی بیوتیکها، مسکنها، داروهای مورد نیاز برای اعمال جراحی از جمله داروهای بیهوشی و سایر داروهای حیاتی ضروری برای بیماران کلیوی و مهدکودکها را خاطرنشان کرد. برای جراحتهای جدی فقط مسکن تجویز میشود.
دکتر العکد در مورد کاهش قریبالوقوع داروهای آنتی بیوتیکی هشدار داد که میتواند منجر به افزایش عفونت زخم شود و تصریح کرد که مقدار داروی دریافتی وزارت بهداشت از طریق گذرگاه رفح ناکافی است و تنها سه درصد نیاز کلی را پوشش میدهد. حتی دارو در داروخانههای خصوصی هم یافت نمیشود. این یک فاجعه واقعی بهداشتی است.
وزارت بهداشت فلسطین روز دوشنبه اعلام کرد که تهاجم مداوم رژیم صهیونیستی به غزه دست کم ۲۶ هزار و ۴۲۲ فلسطینی را شهید کرده که اکثر آنها زن و کودک هستند.
حداقل ۶۵ هزار و ۸۷ نفر در حملات مجروح شدهاند و بیش از ۸۰۰۰ مفقود وجود دارد که گمان میرود جزو شهدا باشند که زیر آوار مدفون شدهاند.
انتهای پیام